Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Frans

Is Frans al jaren je favoriete taal en heb je zin om je voor je profielwerkstuk te verdiepen in een zelfgekozen onderwerp dat te maken heeft met de Franse taal en/of Frankrijk? We helpen je graag een eindje op weg!

Er zijn een hoop verschillende thema's waaruit je kunt kiezen wanneer je een profielwerkstuk schrijft voor het vak Frans. Hetzelfde geldt voor de methodes die je kunt gebruiken voor je onderzoek. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Allereerst is er natuurlijk onderzoek naar taal in het algemeen. Iedereen spreekt een taal en gebruikt het dagelijks om te communiceren. Toch zijn er nog steeds vragen over taal en communicatie waarop we geen antwoord kunnen geven. Zo zijn er veel overeenkomsten tussen talen, maar ook genoeg verschillen. Waar komen die vandaan? En waar komt taal überhaupt vandaan? Waar en hoe ligt taal opgeslagen in je hoofd? Als je dit wilt onderzoeken kijk je naar de neurologische kant van taal, een combinatie van een talenvak en biologie. Vaak zijn dit grote en complexe onderzoeken vol hersenscans. Voor een profielwerkstuk lijkt dit niet zo haalbaar, al zou je wel een kleiner experiment kunnen uitvoeren waarin je data verzamelt en analyseert. Denk bijvoorbeeld aan een thema zoals het taalbegrip van mensen die tweetalig zijn opgevoed en mensen die groot geworden zijn met één taal.

Een ander aspect van taal is de manier waarop mensen spreken, welke woorden ze gebruiken, en hoe dit zich ontwikkelt door de jaren heen. Om dit te onderzoeken kun je kijken naar een corpus: een grote verzameling aan data die vaak online (gratis) beschikbaar is. Je kunt een corpus ook gebruiken om te kijken of kinderen van een bepaalde leeftijd al de verleden tijd toepassen, of om te onderzoeken welke woordcombinaties vaak samen voorkomen. Al dit soort onderzoek kun je toepassen op verschillende talen, waaronder Frans!

Ook zijn er onderwerpen te verzinnen die specifiek gelden voor de Franse taal, zoals de manier waarop Franstaligen andere talen leren (in vergelijking met hoe bijvoorbeeld Nederlandstaligen dit doen), of het gebruik van verschillende werkwoordsvormen in verschillende situaties.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je te verdiepen in een onderwerp dat met Frankrijk en dus met Franse cultuur en politiek te maken heeft, of om onderzoek te doen naar een thema binnen Frans onderwijs of juist onderwijs in de taal Frans in andere landen.

Via deze pagina kun je verschillende voorbeelden van onderwerpen voor jouw profielwerkstuk voor het vak Frans vinden, al is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Is je interesse voor een bepaald onderwerp gewekt maar vind je het lastig om een goede vraagstelling te formuleren? Of heb je andere vragen waar je graag hulp bij zou willen hebben? Mail je vragen dan naar het Alfasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen!

Voorbeeldonderwerpen

Om je alvast op weg te helpen met je onderzoek hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Deze vind je hieronder.

Franstalige literatuur uit Afrika

La Francophonie: organisatie voor Franse taal of politiek?

Franse stakingscultuur

Laatst gewijzigd:29 november 2021 15:31