Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk Exploring and setting up

Economie

Economie is lastig te definiëren in één zin, maar de Dikke van Dale definieert het als volgt: ‘het geheel van de financiële voorzieningen, de handel en industrie van een land.’ Binnen de economie zijn er veel verschillende stromingen, de macro-economie bestudeert de economie als geheel en kijkt bijvoorbeeld naar de arbeidsmarkt van Nederland. Hoe zit dit eigenlijk in jouw klas? Hebben veel klasgenootjes een bijbaantje? De micro-economie daarentegen bestudeert de individuele partijen op de markt en houdt zich bijvoorbeeld bezig met de beste strategie voor een bedrijf om de concurrentie aan te kunnen.

Literatuuronderzoek

Om te beginnen kun je literatuuronderzoek doen. Je kunt uitzoeken wat belangrijk is voor een nationale economie om een goede positie te behouden, wat staat er in de literatuur en wordt dit ook daadwerkelijk toegepast? In de literatuur zie je dat economie veel overlap heeft met andere wetenschapsgebieden. Economie is verwikkeld met politiek; de overheid neemt bijvoorbeeld belangrijke besluiten die invloed hebben op onze economie. Daarnaast heeft het raakvlakken met de sociologie en psychologie; wat vinden consumenten belangrijk?

Enquêtes en interviews

Je kunt zelf onderzoek doen naar de wensen van de consument door middel van enquêtes of interviews. Wat vind de consument belangrijk? Hoe zie je dit terug in koopgedrag? Zijn consumenten bereid meer te betalen voor duurzame producten? Welke reclames zijn populair? Waar kopen consumenten het liefste hun producten, online of in de winkel?

Experimenten

In de literatuur staan honderden theorieën beschreven, deze theorieën kun je verder uitlichten door experimenten te doen. Er zijn verschillende experimenten die theorieën beter uit kunnen lichten, denk maar eens aan proefjes over het gevangenisdilemma, asymmetrische informatie, of over het agent-principaal probleem. Er zijn veel proefjes te vinden op internet, maar je kunt natuurlijk ook je eigen economie-docent vragen of hij/zij nog een leuk experiment heeft liggen.

Marktonderzoek

Aan de hand van een marktonderzoek breng je de markt in kaart. Je kunt het dicht bij huis houden door bijvoorbeeld de plaatselijke winkelstraat onder de loep nemen. Welke winkels zijn al jaren onderdeel van de winkelstraat? En hoe komt het dat sommige winkels juist gegroeid zijn en anderen kopje onder zijn gegaan? Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken:

  • de SWOT-analyse, waarin je de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor een winkel op een rijtje zet.
  • Porter’s vijfkrachtenmodel om de markt te analyseren

Het is soms ook mogelijk om het succes van een bedrijf af te lezen in de waarde van hun aandelen. Voor je PWS kun je een fictief aandelenpakket samenstellen, houd de waarde van de aandelen elke dag bij in een tabel en/of grafiek en maak aan het einde van je onderzoek de balans op. Heb je na een paar weken verlies/winst gedraaid?

Econometrie

De econometristen voorspellen wat er de komende jaren met de economie gaat gebeuren. Deze voorspellingen zijn vaak gebaseerd op verzamelde data. Big data wordt verzamelt om de economie te voorspellen, maar kan ook ingezet worden voor het optimaliseren van processen. Jullie kunnen de efficiëntie van processen op school controleren, denk aan de kantine: Is er genoeg personeel in dienst? Hoe lang duurt het gemiddeld voordat scholieren geholpen worden? Het is hierbij van belang dat jullie eerst data gaan verzamelen, misschien heeft de school al data, maar jullie kunnen de data ook zelf verzamelen door middel van het ondervragen van scholieren of bijvoorbeeld door het timen met een stopwatch.

Laatst gewijzigd:20 april 2020 11:57