Society/business Commissioning research Industry Relations
Header image Industry Relations
© photo: Sharon McCutcheon on Unsplash

Een duurzamere en gezondere samenleving door koolhydratenonderzoek.

Datum:19 mei 2020
Auteur:Team Industry Relations
Gezonde en duurzame alternatieven voor bestaande producten; koolhydraten hebben volop potentie om hieraan bij te dragen. Hoe die bijdrage er precies uit kan zien, onderzoekt het Carbohydrate Competence Centre (CCC), een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Wageningen University & Research (WUR). Het CCC werkt hierbij nauw samen met de Nederlandse industrie, waardoor de afstand tussen wetenschap en de markt relatief klein is.
© photo: Pixabay / Pexels

De toekomst van duurzame waterstof

Datum:12 mei 2020
Auteur:Team Industry Relations
Waterstof is een brandstof voor voertuigen en machines, gewonnen met behulp van aardgas. Efficiënt, maar niet milieuvriendelijk door de schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen. Waterstof gewonnen uit groene stroom is een mogelijke oplossing. ‘Is het tijd om daarin te investeren?’, luidde de vraag van gashandelaar GasTerra. Het bedrijf vroeg hoogleraar Machiel Mulder om zijn expertise in te zetten. Mulder werkt aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en is daarnaast directeur van het Centre for Energy Economics Research (CEER).
© UG photo: Jaap Spieker

De sociale impact van duurzaamheid

Datum:06 mei 2020
Auteur:Team Industry Relations
De verduurzaming van een huurhuis betekent vaak een flinke verbouwing. Hoe zorg je er als woningbouwvereniging dan voor dat zo’n verbouwing zo soepel mogelijk verloopt voor huurders? Angela Greco, onderzoeker bij Campus Fryslân in Leeuwarden, faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), doet hier onderzoek naar. In samenwerking met woningcorporaties brengt zij de sociale impact van woningverduurzaming in kaart.
© photo: Charles Deluvio on Unsplash

SCOOP: op zoek naar duurzame samenwerking

Datum:28 april 2020
Auteur:Team Industry Relations
Door samen te werken bereiken individuen resultaten die ze in hun eentje nooit hadden gerealiseerd. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen duurzaam, dus over lange periodes, met elkaar samenwerken? Op deze vraag probeert het multidisciplinaire onderzoeksprogramma SCOOP antwoorden te vinden. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn Rafael Wittek en Russell Spears, beiden hoogleraar aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, hierbij nauw betrokken.
© photo: Veeterzy on Unsplash

CO2 opvangen en omzetten: een circulaire oplossing voor de cementindustrie

Datum:21 april 2020
Auteur:Team Industry Relations
De cementindustrie is een van de grootste CO2-uitstoters ter wereld. Daarom kijkt deze sector naar manieren om de uitstoot te verminderen. Binnen het Engineering and Technology institute Groningen (ENTEG), onderdeel van de Faculteit Science and Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), werkt de groep van hoogleraar Paolo Pescarmona aan een innovatie die bijdraagt aan een circulaire cementindustrie. Dit doet de groep samen met een consortium van dertien partners, bestaande uit bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten uit zes verschillende EU-landen. Hun project, genaamd RECODE, sluit aan bij doelstellingen van de Europese Unie om de komende jaren de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen.