Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor Oktober 2013

26 september 2013

Klokhuis komt naar Zpannend Zernike!

Noteer maar vast: 6 oktober, in het Weekend van de Wetenschap, is er van alles te doen op Zpannend Zernike, de jaarlijkse open dag op het Zernikecomplex.

In de Bernoulliborg is van 13.00 tot 15.00 uur Klokhuis presentator Bart Meijer ‘eregast’. Om 13.00 uur opent hij de 'vraag maar raak' balie en kunnen bezoekers aan een panel van wetenschappers vragen stellen. Om 15.15 uur is er een lezing van Ivo van Vulpen, die betrokken was bij de ontdekking van het Higgs deeltje. Later dit jaar is van Vulpen gast bij Klokhuis TV.

Er zijn tal van programma onderdelen in de Bernoulliborg, bij het Kernfysisch Versneller Instituut en het instituut voor ruimteonderzoek SRON. Kijk voor een compleet programma op de website van Zpannend Zernike.

Beurzen voor eerstejaar scheikunde

Twee eerstejaars studenten scheikunde van de RUG ontvingen onlangs een Topsector Chemiebeurs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Priscilla Pieters en Alfred Rodenboog krijgen een toelage van 5000 euro per jaar gedurende hun bachelor opleiding.

Daarnaast ontvingen vier eerstejaars scheikunde een beurs van het Hilmar Johannes Backerfonds van de RUG (vernoemd naar de scheikundige Backer). Die bedraagt 1835 euro.

Lees meer op de Science LinX website.

Nieuws

Een oplossing voor al onze problemen. Dat is wat fabricage met atomaire precisie ons kan bieden, vertelde nanotechnologie goeroe Eric Drexler. Science LinX sprak hem voor hij zijn lezing gaf bij Studium Generale.

De afgelopen weken scoorden RUG-onderzoekers goed in de tijdschriften Nature (plus Nature-deeltijdschriften) en Science. Zo schreven sterrenkundigen over jets die superzware zwarte gaten in het centrum van melkwegstelsels uitblazen, beschrijft de groep van natuurkundige prof.dr. Bart van Wees een magnetische nano-warmteschakelaar en maakten scheikundigen onder leiding van prof.dr. Ben Feringa een antibioticum met een 'aan' knop. En dan was er nog het mysterie van de lege lift! We kunnen nu al verklappen dat de stroom publicaties in oktober gewoon verder gaat, met nog meer over die mysterieuze lift.

Begin september kregen alle eerstejaars van de faculteit en de nieuwe medewerkers een veiligheidstraining. Naast de theorie mochten alle deelnemers ook zelf een brandje blussen.

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft al twee nieuwe, opvallende gebouwen op het Zernikecomplex: de Bernoulliborg en de Linnaeusborg. Nu krijgen ook de natuur- en scheikundigen een nieuw gebouw. Deze week koos de RUG een architect die dit gaat ontwerpen. Meer informatie op de RUG website.

Agenda

VANDAAG om 17:00 in ForumImages het KennisCafé met als thema 'Onverklaarbaar ziek'. Van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft reële klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is. Hoe kan dit? Kan een patiënt hiermee leren leven? Luister naar deskundigen en stel uw vraag. Toegang gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Tijd: 17:00-18:30, plaats: ForumImages, Hereplein 73.

6 oktober: Zpannend Zernike, zie elders in deze nieuwsbrief.

12 oktober: Mini Maker Faire Groningen. Zelf creatief aan de slag met wetenschap, techniek en kunst.

16 oktober: Ook bij Studium Generale: de Amerikaanse filosoof Daniel Dennnet over 'Intuition pumps and other tools for thinking'. Meer informatie op de website van Studium Generale.

26 oktober: speciale opening van de Blaauw Sterrenwacht tijdens de Nacht van de Nacht, zie elders in deze nieuwsbrief.

Voor een overzicht van de Science LinX activiteiten voor docenten in het VO, zie onze agenda.

Dit is een overzicht van activiteiten die mogelijk interessant zijn voor lezers van de nieuwsbrief. Science LinX is in veel gevallen niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze activiteiten!

Science LinX filmpjes

Science LinX heeft een serie filmpjes uitgebracht die complex wetenschappelijk onderzoek op toegankelijke wijze uitleggen. Maar liefst drie filmpjes vertellen wat er allemaal mogelijk is met het wonderbaarlijke materiaal grafeen. De filmpjes zijn niet alleen te zien op ons YouTube kanaal, maar ook via ScienceSpace, de landelijke jongerensite over natuurkunde.

Het is herfst - het seizoen van de regen. Daarom brengen we een paar afleveringen met druppels uit onze proefjesrubriek onder de aandacht. De dansende druppel, bijvoorbeeld, of de valsnelheid van een regendruppel. Maar met een druppel kan je natuurlijk ook een steekvlam maken. Pas op, sommige proefjes zijn gevaarlijk!

Infoversum

Het dak zit erop!

Nadat de losse onderdelen in de bouwput aan elkaar zijn gezet, is het complete dak van het Infoversum - het Groningse 3D theater dat in de loop van 2014 z'n deuren zal openen - op het gebouw gezet. De 65.000 kilo zware constructie werd door een enorme kraan de lucht in getild en precies geplaatst op de rest van het gebouw. Daar vind je onder meer een webcam!

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG.

Op Unifocus onder meer een verslag van de Groningen Energy Summerschool. Hier konden promovendi kennismaken met verschillende aspecten van energietransitie, nieuwe inzichten ontwikkelen en synergie creëren in de aanpak van energietransitie.

Blaauw Sterrenwacht

Nacht van de Nacht 2013 en het eerste lustrum

Op zaterdag 26 oktober is er een speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht tijdens de negende Nacht van de Nacht. Verschillende instituten op de Zernikecampus leveren hun medewerking aan de Nacht van de Nacht door hun lichten te doven of te dimmen.

Wat is er te doen? Van alles! Rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht, shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium, lezingen over sterrenkunde en de wetenschapstentoonstelling van Science LinX. Ook is er een speciaal kinderprogramma met een Sterrenquiz waarmee een VIP-rondleiding door de sterrenwacht is te winnen!

De sterrenwacht is open vanaf 19:00. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. Als u wilt, kunt u vanaf maandag 14 oktober op www.rug.nl/sterrenwacht een kaartje reserveren voor een rondleiding door de sterrenwacht en een planetariumshow.

Op de website vind je informatie over de maandelijkse flexibele sterrenkijkavonden.

Lustrum!

De Blaauw Sterrenwacht bestaat 5 jaar! Op 11 september 2008 werd de Sterrenwacht op de Bernoulliborg officieel geopend. Tijdens de Nacht van de Nacht hebben we daarom een leuke verrassing voor de bezoekers.

Bèta’s on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind oktober 2013.

Bart Meijer van Het Klokhuis
Bart Meijer van Het Klokhuis
Nanofabriek
Nanofabriek
Laatst gewijzigd:22 juli 2019 13:22

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...