Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde Rijksuniversiteit Groningen

24 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen heeft architectenbureau Ector Hoogstad Architecten (EHA) uit Rotterdam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe gebouw Natuur- en Scheikunde. De nieuwbouw vervangt het huidige complex Nijenborgh 4.

‘Ector Hoogstad Architecten heeft veel ervaring met soortgelijke projecten. Het is een bedrijf met een duidelijke visie die goed samengaat met onze ideeën en werkwijze,’ zegt Rien van Uitert, projectleider van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het nieuwe gebouw van ongeveer 41.000 m2 is een van de grotere nieuwbouwprojecten van Nederland en moet plaats bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en onderwijsruimten biedt het gebouw ook onderdak aan een grote diversiteit laboratoria zoals onder andere trillingsarme labs.

De bouwwerkzaamheden die starten in 2015, zullen meerdere jaren in beslag nemen. Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt dit na de Bernoulliborg en Linnaeusborg de derde nieuwbouw.

Expertise

Ector Hoogstad Architecten heeft ruime ervaring opgedaan in soortgelijke complexe projecten. Eerder ontwierpen zij onder meer gebouwen voor de Universiteit Twente TU Delft en TU Eindhoven. Ook het recent geopende Orion-gebouw van de Universiteit Wageningen kwam van hun tekentafel. ‘Wij zijn heel trots dat we onze expertise op het gebied van universiteitsgebouwen met laboratoria mogen inzetten bij de Rijksuniversiteit Groningen,’ zegt Joost Ector, architect en partner bij EHA. “Samen met de andere partijen gaan we zorgen voor een mooi, aangenaam en functioneel gebouw, waar toponderwijs en toponderzoek op gebied van Natuur- en Scheikunde optimaal kunnen plaatsvinden. Samen met de overige adviseurs zullen we slimme oplossingen aandragen voor specifieke technische uitdagingen op het gebied van trillingen, klimaat en veiligheid.”

BREEAM Very Good-label

Het nieuwe gebouw belooft zeer duurzaam te worden. Een flexibel en toekomstbestendig gebouw, een lang leven van de materialen en een lage milieulast zijn hierbij leidende thema’s. Het streven is om tenminste het BREEAM-NL niveau Very good te behalen. De Rijksuniversiteit Groningen wil hiermee een nadrukkelijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.

Meer over de projecten van Ector Hoogstad Architecten

Meer over de meetmethode van BREAAM bij duurzaamheidsprestatie gebouwen

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:28
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...