Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenSterrenkunde
Header image Sterrenkunde

Sterrenkunde

Hoe oud is het heelal? Hoe zijn de sterren ontstaan en hoe vormen nieuwe zich? Welke natuurkundige processen spelen hierbij een rol? Als deze vragen je boeien, past Sterrenkunde bij jou.

Als sterrenkundige wil je het heelal begrijpen en in kaart brengen. Je bestudeert de sterren, het gas daartussen en clusters van sterrenstelsels. De enige manier om de objecten en processen in het heelal te bestuderen is door ze te observeren. Ze geven straling af (zoals röntgen, infrarood licht en radiogolven) en die kun je opvangen en onderzoeken.

Het vakgebied Sterrenkunde ontwikkelt zich in een hoog tempo, dankzij nieuwe technieken en betere telescopen. Er zijn grote ontdekkingen gedaan, vooral in de laatste jaren. Je kunt je in onze opleiding Sterrenkunde richten op het heelal zelf, maar ook op de instrumenten waarmee je het heelal observeert.

De opleiding duurt drie jaar. Aan het begin van het eerste jaar volg je een breed programma samen met studenten van de opleidingen Natuurkunde en Technische Natuurkunde en Wiskunde en Technische Wiskunde. Samen volg je vakken als Calculus, Mechanics & Relativity en Electricity & Magnetism. Dat geeft je de mogelijkheid om uit te zoeken of Sterrenkunde echt bij je past. Je kunt eventueel nog switchen naar een andere opleiding. Omdat Sterrenkunde zich in feite richt op de natuurkundige processen in het heelal, kun je gedurende de hele opleiding veel vakken op het gebied van natuurkunde en wiskunde verwachten.

Het onderwijs van deze internationale opleiding Sterrenkunde/Astronomy is Engelstalig. Je mede-studenten en docenten komen uit het binnen- en buitenland. Dat past bij het internationale karakter van de Sterrenkunde en het bereidt je goed voor op een baan in het buitenland.


Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Sterrenkunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50205
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in CijfersKeuzegids Topopleiding
Waarom dit programma in Groningen?
 • Deze opleiding is volgens zowel de Keuzegids Universiteiten 2018 als Elsevier de beste Sterrenkunde/Natuurkunde-opleiding van Nederland!
 • Sterrenkunde in Groningen geeft je de ruimte je goed te oriënteren op je studiekeuze. Na het eerste kwartaal kun je nog switchen naar (Technische) Wiskunde, en tijdens het eerste jaar kun je ook nog overstappen op (Technische) Natuurkunde.
 • De Rijksuniversiteit Groningen beschikt over een eigen observatorium. Goed om mee te oefenen en je eigen observaties
 • Groningen heeft goede banden met onderzoeksinstituten, zoals SRON (instrumenten voor satellieten) en ASTRON (radio-astronomie).
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
VakkenCourse Catalog >
Calculus 1 and 2
Electives: Introduction Astronomy, Introduction Energy & Environment 1, Medical Physics, Physics of Modern Technology, Physics of Quantum Universe
Electricity and Magnetism
Introduction to Programming and Computational Methods
Linear Algebra
Mathematical Physics
Mechanics and Relativity
Observational Astronomy
Physics Laboratory 1
VakkenCourse Catalog >
Complex Analysis
Numerical Methods
Physics, Astronomy, Ethics and Society
Physics of Galaxies
Physics of Stars
Quantum Physics 1 & 2
Statistics for Astronomy
Structure of Matter 1
Thermodynamics and Statistical Physics
Waves and Optics
VakkenCourse Catalog >
Astroparticle Physics
Astrophysical Hydrodynamica
Bachelor's Project (15 ECTS)
Electives and minor e.g. Cosmology, Materials Science and Engineering, Introduction to Radio Astronomy
Interstellar Medium

Curriculum

Astronomy in Groningen stands out for its academic excellence and research orientation. The work pace in the first year is generally high and the course contents demanding. The first year curriculum concentrates on laying a sound basis in mathematics and physics. The third year includes a free minor, as well as a research project which is carried out in one of the research groups.

Credits per year: 60 ECTS; most courses are 5 ECTS.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal een semester.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde

 • Economie & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde

 • Natuur & Gezondheid

  wiskunde B + natuurkunde

 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Ook is een voldoende op je vwo-Engels aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er is een online vragenformulier.

Toelichting

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

The Admissions Board will decide whether you can be admitted to the Bachelor's degree programme. Applications are evaluated on a continuous basis. You do not have to wait until the application deadline to apply.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics and Physics.

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

taaltoets cijfer

Proof of English proficiency is required: TOEFL IBT score of 92, a TOEFL CBT score of 237, a TOEFL PBT score of 580, an IELTS score of 6.5, a CAE or CPE certificate.

MAKE SURE TO VISIT http://www.rug.nl/fse/fmns-programme/admissions/bsc/language for all the necessary information about required language tests.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

FOR MORE INFORMATION please visit the 'BSc Application Procedure' pages at: http://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/entry-requirements/bachelor-degree-programme

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars:

https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Elk jaar blijkt weer dat sterrenkundigen moeiteloos een baan vinden. Je kunt aan de slag als onderzoeker, maar je bent ook aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Onze afgestudeerden werken in binnen- en buitenland. Ongeveer de helft van de masterstudenten gaat na het behalen van het diploma verder met een promotieonderzoek. De andere helft vindt een baan buiten de sterrenkunde: in het bedrijfsleven of in beleidsfuncties. Je kunt ook werken als natuurkundedocent of wetenschapsjournalist!

Onderzoek

Wil je verder in het onderzoek, dan kun je solliciteren naar een 'promotieplaats' bij een instituut in het binnen- of buitenland. Als promovendus doe je vier jaar samen met professoren onderzoek binnen een bepaald gebied. Dit onderzoek sluit je af met een proefschrift, waarna je jezelf doctor mag noemen.

Techniek

Meer geïnteresseerd in de technische kant van sterrenkunde? Dan kun je aan de slag bij bedrijven die hightechtechnieken voor satellieten en telescopen ontwikkelen. Veel van die technieken zijn ook uitstekend bruikbaar in andere vakgebieden. Zo worden technieken die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor telescopen ook in de nieuwste medische scanners toegepast.

Bedrijfsleven

Je vindt sterrenkundigen ook regelmatig bij grote internationale bedrijven, grote en kleine softwarebedrijven, en grote financiële instellingen. Dat lijkt raar, maar dat is het absoluut niet. Als sterrenkundige ben jij in staat complexe rekenmodellen te maken en ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Die kennis kunnen bedrijven en organisaties bijvoorbeeld gebruiken om het gevolg van een strategische verandering te berekenen of voor het analyseren van de omzetcijfers.

Potentiële beroepen

 • Onderzoeker
 • Adviseur
 • Technisch innovateur
Onderzoek

Onze bacheloropleiding is verbonden aan het volgende onderzoeksinstituut:

Kapteyn Instituut

Onderzoeksgebieden binnen dit instituut:


De mensen van Kapteyn zijn betrokken bij de planning, bouw en gebruik van nieuwe instrumenten. Masterstudenten werken bij Kapteyn in onderzoeksgroepen die de sterrenkunde en astrofysica van de 21e eeuw vormgeven. Het Kapteyninstituut heeft daarnaast nauwe banden met twee grote instituten die zich ook bezighouden met instrumentatie: ASTRON en SRON.

ASTRON, het Nederlands instituut voor Radioastronomie, werkt aan vooraanstaande observatiefaciliteiten voor sterrenkundigen over de hele wereld, voor een breed spectrum aan frequenties en technologieën. ASTRON beschikt over de Westerbork Radio Synthesis Telescope, een van de grootste ter wereld, en is sterk in de ontwikkeling van zowel innovatieve instrumentatie voor bestaande telescopen als nieuwe technieken voor toekomstige projecten. Denk daarbij aan onder meer aan de LOFAR-telescoop. ASTRON en zijn telescopen zijn gevestigd in Drenthe, op ongeveer een half uur rijden van Groningen.

SRON is het Nederlandse kenniscentrum voor de ontwikkeling en exploitatie van instrumenten voor satellieten voor astrofysisch en aarde-georiënteerd onderzoek (met vestigingen in Groningen en Utrecht). Wetenschappelijke ontdekkingen en de ontwikkeling van instrumentatie gaan samen op door de samenwerking tussen het Kapteyninstituut en SRON Groningen (IRAS, ISO, Herschel Space Observatory zijn slechts een aantal voorbeelden van succesvolle missies).

Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Sterrenkunde, neem dan contact op:

 • Academic Advisor (For questions regarding the programme)
 • sciencebachelors@rug.nl (or international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions)
  Email: sciencebachelors@rug.nl
 • 
								Testimonial van	Pieter van Dokkum

  The work I do now isn't vastly different from the studies I did at Groningen

  – Pieter van Dokkum
  Lees verder

  After my Bachelor's degree I worked for my PhD at Groningen and went on to a postdoc position in Los Angeles. I am now Professor of Astronomy at Yale University. I research the formation and evolution of galaxies. My degree prepared me perfectly for this job. The basic set-up of the work I do now isn't vastly different from the studies I did at Groningen.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Michael Zuravlovs

  The best advice I could give to anyone wanting to study here is to just do it. I'm sure they won't regret it

  – Michael Zuravlovs
  Lees verder

  I'm from Riga, the capital of Latvia in Eastern Europe. Although it's a large city and there are some good universities, I didn't feel challenged enough in my studies. I wanted to broaden my horizon and really dig into a subject in order to stay motivated. Riga couldn't offer me that. That's why I decided to go abroad.

  When I looked for places to study, I wanted to make sure that I would go to a 'top 100' university that offered interesting degree programmes in English. That way, I would be challenged studying, but I would also be able to improve my language skills. English is essential, and I didn't get a chance to speak, read or write it much at home.

  When I found the University of  Groningen, they were very helpful with the application process. There is a lot of stuff to fill in and sort out, and it is important to get it right. Fortunately, I could always get in touch with any questions. The only thing I wish I'd known then was to start looking for rooms straight away. It's not hard to find one, as long as you take the time to look.

  The programme was exactly what I was looking for: tough, but interesting. I like being busy and putting a bit of pressure on motivates me. The lecturers all speak English and are really engaging. I particularly like the tutors that are students themselves, as they are able to explain things on our level, from our point of view. There's always someone to ask for help or advice.

  The Netherlands did not disappoint either: it is a cool country, and although I was excited about being able to learn more about my study subject, I also enjoyed discovering a new city. It really broadens the mind. It's a very compact, beautiful city, so it's easy to get around and find your way. There are lots of busses and of course you can get anywhere on a bike.

  It's a real student city: over 25% of the population are students, and there are lots of things to do to entertain yourself and meet people. There are over 4000 other international students from all over the world, and it's nice to hang out with them and share similar experiences. The Dutch students are really easy to talk to and are always up for a chat or helping out. And although everyone speaks English – even in the supermarket - the Dutch spirit is contagious.

  The best advice I could give to anyone wanting to study here is to just do it. I'm sure they won't regret it. Oh, and they can drop by my place any time they like.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Willeke Mulder

  Sometimes I can't stop going on about the latest discovery in space

  – Willeke Mulder
  Lees verder

  'The stars and the universe have fascinated me since I was a child. There are so many questions, but not always an answer. I like the idea that I might be able to help find some of these answers.

  Alongside studying I’m also an active member of the study association and a student association, and I help with the Discovery Truck. It’s great to get to know lots of different people. Sometimes I’ve had enough of talking about physics, but other times I can’t stop going on about the latest discovery in space! I’m a member of various association committees, where you learn to organize at a different level. You learn to manage money, make schedules and, most importantly, to work in a team. I have also benefited from the analytical and logical way of thinking you learn in Astronomy to find the solution to a problem. Whether I’m organizing a members’ weekend or a study excursion, it always comes in handy. I also participate actively in sports, which is a great way to take your mind off things after a busy day and it also keeps your brain fit!’

  Willeke Mulder

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Boudewijn Hut

  Practical work for hard science

  – Boudewijn Hut
  Lees verder

  'I've been working as Junior Commissioning Engineer for ASTRON, a radio astronomy institute, for about a year now. I did my final project here as part of my Master's programme in Instrumentation & Informatics, and they offered me a job.

  This job ties in perfectly with my degree programme, although team meetings and project-based work were new for me. As a Commissioning Engineer my job is to make sure that the systems and equipment are ready for use. I test subsystems and check that they continue to function correctly when used in tandem, for example.

  I am currently working on a receiver for the Westerbork Radio Synthesis Telescope. My work involves analysing data from behind my computer, but also taking measurements on location together with the system developers. This combination of concrete and practical work combined with the development of systems for hard science suits me perfectly!’

  Boudewijn Hut - Junior Commissioning Engineer

  Sluiten

Studieverenigingen

FMF

De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia
https://www.fmf.nl

Sirius A

SIRIUS A is de officiële studievereniging voor Sterrenkunde. De vereniging is in 2016 opgericht, maar nu al zijn bijna alle studenten (zowel bachelor als master) lid.
Onze vereniging is er dus voor iedereen en verenigt mensen door hun gedeelde enthousiasme voor sterrenkunde. We organiseren onderzoekspresentaties op bachelorniveau, filmavonden, diners met het hele instituut en bordspelavonden. Ook onze excursies naar bedrijven als ASTRON en ESA zijn drukbezocht. SIRIUS A is simpelweg een leuke, nieuwe studievereniging!
https://www.astro.rug.nl/~sirius/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's