Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

UPDATE: Zaterdag 27 oktober 2018 organiseren we een speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht tijdens de 14e Nacht van de Nacht ! We vieren dan ook het 10 jarig bestaan van de sterrenwacht. Zie onder voor het programma. U kunt kaartjes reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows, op deze website vanaf maandag 22 oktober 13:00.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Zaterdag 27 oktober 2018: Nacht van de Nacht

Kom je verbazen over het heelal bij deze extra donkere sterrenkijkavond tijdens de 14e Nacht van de Nacht! Dit jaar vieren we ook het 10-jarig bestaan van de Blaauw Sterrenwacht.

De sterrenwacht zal open zijn vanaf 18:00. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag van oktober als de klok een uur terug gaat. Hiermee vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Door het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook verschillende instituten op de Zernike Campus leveren hun medewerking aan de Nacht van de Nacht door hun lichten te doven of te dimmen.

Er is van alles te doen:

Tijd Plaats Activiteit
Start elk half uur tussen 18:00 - 22:30 Start zaal 105 Rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht. Bij mooi weer kun je sterrenkijken en bij minder weer kun je de laatste foto’s gemaakt door de Gratama telescoop bewonderen. (NL/EN)
Start elk half uur tussen 18:00 - 22:30 Tegenover zaal 151 Shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium (NL/EN)
19:00 - 19:25 Zaal 151

Sterrenquiz (voor kinderen t/m 12 jaar) (NL)

19:30 - 19:45 Zaal 151

Prof. Marc Verheijen over "De bouw van de Blaauw Sterrenwacht" (NL)

20:00 - 20:45 Zaal 151

Lezing prof. dr. Tim de Zeeuw: Professor Blaauw: Stuurman en sterrenkundige (NL)

Professor Adriaan Blaauw (1914-2010) was een begaafde wetenschapper die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de studie van jonge zware sterren. Hij zeilde graag en naast zijn wetenschappelijk werk was hij ook roerganger van de Groningse, Nederlandse, Europese en wereld-sterrenkunde. De lezing zal kort ingaan op Blaauw’s wetenschappelijke oeuvre, met aandacht voor de OB sterren en de ‘wegren’-sterren, en zal ook voorbeelden geven van zijn stuurmanskunst, waaronder de revitalisatie van het Kapteyn Instituut, de vroege ontwikkeling van de Europese Zuidelijke Sterrewacht ESO, de ontwikkeling van het wetenschappelijk programma voor de HIPPARCOS satelliet, en zijn rol in de Internationale Astronomische Unie.

21:00 - 21:30 Zaal 151 Astronomy News, gepresenteerd door prof. Bernard Jones (EN)
Doorlopend van 18:00 - 23:00 Entreehal

Experimenteer zelf met de wetenschap in de doe- en ontdektentoonstelling van Science LinX.

Doorlopend van 18:00 - 21:00 Tegenover zaal 105 Kinderknutselhoek (voor kinderen t/m 12 jaar)


Toegang is gratis. U kunt kaartjes reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows, op deze website vanaf maandag 22 oktober 13:00.

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Hierin vermelden we ook diverse andere sterrenkundige evenementen in Groningen. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Agenda geplande activiteiten

Datum

Vast/

Flexibel *

Evenement Programma en aanmelden
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 Vast Weekend van de Wetenschap/ Zpannend Zernike Zie www.zpannendzernike.nl
Dinsdag 16 oktober 2018 Vast Live planetarium show (NL) Live planetarium show in de 20 meter koepel van DOT Groningen, Nederlandstalig. Tickets €6,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Zaterdag 27 oktober 2018 Vast Nacht van de Nacht De sterrenwacht is open tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht van 18:00 tot 23:00. Toegang gratis, meer informatie volgt.
Dinsdag 30 oktober 2018 Vast Live planetarium show (EN) Live planetarium show in de 20 meter koepel van DOT Groningen, Engelstalig. Tickets €6,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:19 oktober 2018 09:31
printView this page in: English