Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

Update: De flexibele publieksavond (afhankelijk van het weer) van a.s. vrijdag 8 december 2017 gaat niet door, gegeven de weersvoorspelling.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova
Kijken door een zonnetelescoop. Foto Blaauw Sterrenwacht door Mariya Lyubenova

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Hierin vermelden we ook diverse andere sterrenkundige evenementen in Groningen. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 1 april t/m 1 juni 2018 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Verslag Landelijke Sterrenkijkdagen 2017

Bij de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen op vrijdag 3 & zaterdag 4 maart 2017 verwelkomden we meer dan 700 bezoekers in de sterrenwacht. Zie voor verslagen en foto's: RUG nieuwsbericht, Science LinX nieuwsbericht, Facebook fotoalbum, Facebook event, Dagblad van het Noorden reportage, NOS radio interview.

Voor de workshop Sterren op je smartphone staat hier het draaiboek, en hier het overzicht met apps om thuis uit te proberen. Voor het spel De Kosmische Spiraal is hier de aanvullende uitleg met de tijdlijn.

In voorjaar 2018 zal de Blaauw Sterrenwacht weer deelnemen aan de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Agenda geplande activiteiten

Datum

Vast/

flexibel *

Evenement Spreker(s)
Programma en aanmelden
Zaterdag 18 november 2017 Vast

JWG bijeenkomst

(6-16 jaar)

Tbd Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Dinsdag 5 december 2017 Vast

DOT DOME Cinema: Live Planetarium

Live planetariumshow "Zie de Maan schijnt in DOT"

DOT Live planetariumshow van 20:00 - 21:00 over de wintersterrenhemel en bijzondere manen in ons zonnestelsel. Tickets €5,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Vrijdag 8 december 2017 Flexibel: gaat niet door Publieksavond Blaauw Sterrenwacht - -
Dinsdag 19 december 2017 Vast

DOT DOME Cinema: Live Planetarium

Presentatie "Pluto & New Horizons"

Presentatie van 20:00 - 21:00 over de ontdekkingen van ruimtemissie New Horizons bij dwergplaneet Pluto. Tickets €5,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Vrijdag 22 december 2017 Flexibel Publieksavond Blaauw Sterrenwacht Tbd Precieze openingstijden volgen. Toegang gratis. Op woensdag 20 december wordt bekend gemaakt of deze avond doorgaat (afhankelijk van het weer).

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:06 december 2017 18:05