Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

Update: De sterrenwacht is vrijdag 27 juli 2018 open om de maansverduistering te bekijken van 21:00 tot 23:30. Toegang gratis, meer informatie zie onder.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Maansverduistering
Maansverduistering

Bekijk de maansverduistering vanaf de sterrenwacht in Groningen


De maan kleurt bloedrood tijdens de maansverduistering, komende vrijdagavond 27 juli. Dit is een prachtig, magisch natuurverschijnsel waarbij de Maan door de aardschaduw trekt. Zeer de moeite waard eens te bekijken.

Alleen staat de Maan ditmaal laag aan de horizon en is daarom moeilijk te zien vanuit de stad. Daarom openen wij die avond ons waarneemterras bovenop de Bernoulliborg. Er zullen enkele telescopen aanwezig zijn, zodat we gezamenlijk van dit schouwspel kunnen genieten. En voor de geïnteresseerden is er uitleg over alles over de Maan en uiteraard de verduistering. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus kom ook en neem je verrekijker mee! Vanaf 21:00 zijn we open, tenzij het bewolkt is. Dat melden we dan op www.rug.nl/sterrenwacht


Programma

Tijd

Gebeurtenis

21:00

Sterrenwacht open

21:30

De Maan komt op en is totaal verduisterd

21:45

Lezing Jeffrey Bout: "Van alles over de Maan"

22:22

Verduistering maximaal

23:14

Einde totale verduistering

23:30

Einde

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, aanmelden kan vanaf a.s. maandag 23 juli op deze website.

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Hierin vermelden we ook diverse andere sterrenkundige evenementen in Groningen. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

NB: De sterrenwacht is niet beschikbaar voor avondrondleidingen van 1 april t/m 1 juni 2018 in verband met studententrainingen.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Agenda geplande activiteiten

Datum

Vast/

flexibel *

Evenement Programma en aanmelden
Dinsdag 22 mei 2018 Vast

DOTliveplanetarium

Prof. dr. Rien van de Weijgaert: "The largest structure in the Universe, the Cosmic Web"

Presentatie door professor Rien van de Weijgaert over de grootste structuur van het heelal: het kosmische web, met fulldome simulaties. Tickets €5,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Zaterdag 26 mei 2018 Vast

JWG bijeenkomst

(6-16 jaar)

Plaats: Bernoulliborg, Nijenborgh 9 in Groningen. Tijd: 19:00 - 20:30. Toegang gratis. Zie ook www.sterrenkunde.nl/jwg/groningen
Dinsdag 12 juni 2018 Vast

DOTliveplanetarium

Planetarium show: "De Melkweg en Gaia"

Live planetariumshow over de sterrenhemel en de Melkweg met de nieuwste resultaten van de Gaia ruimtemissie. Tickets €5,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Zaterdag 30 juni 2018 Vast Asteroid Day Pub Quiz Pub quiz over asteroiden tijdens International Asteroid Day. Plaats: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 16:00 - 18:30. Meer info: www.facebook.com/events/137607787114131
Dinsdag 3 juli 2018 Vast

DOTliveplanetarium

Prof. dr. Thanu Padmanabhan: "Cosmic History and Mysteries"

Presentatie door professor Thanu Padmanabhan over kosmologie en de geschiedenis van het heelal. Tickets €5,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info: www.facebook.com/DOTliveplanetarium
Vrijdag 27 juli 2018 Vast Maansverduistering De sterrenwacht is open om de maansverduistering te bekijken van 21:00 tot 23:30. Toegang gratis, meer informatie volgt.
Zaterdag 27 oktober 2018 Vast Nacht van de Nacht De sterrenwacht is open tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht van 18:00 tot 23:00. Toegang gratis, meer informatie volgt.

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:18 juli 2018 07:02