Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Publieksevenementen Blaauw Sterrenwacht

UPDATE: Inschrijvingen Jeugdcursus Sterrenkunde voor Juni, Juli is online. Inschrijven kan hier.

De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.
De Gratama Telescoop in de koepel van de Blaauw Sterrenwacht.

De Gratama Telescoop is een prachtig instrument om zelf eens door heen te kijken. En dat kan! Heb je dus nog nooit de kraters op de Maan gezien, de ringen van planeet Saturnus of objecten ver in het heelal, dan moet je zeker een keer langs komen tijdens onze publieksavonden! De publieksavonden in de Blaauw Sterrenwacht worden georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research.

Elk jaar doen we mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen in het voorjaar en de Nacht van de Nacht in oktober. Van oktober tot maart worden tevens regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, afhankelijk van het weer. Tijdens de publieksavonden worden er rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, waarbij iedereen met helder weer sterren kan kijken met de Gratama Telescoop en telescopen op het waarneemterras. Naast de rondleiding zijn er sterrenkundige activiteiten voor jong en oud zoals knutselen, quizzen en lezingen, en is regelmatig het Kapteyn Mobiele Planetarium aanwezig. De publieksavonden zijn altijd gratis toegankelijk.

Zie voor de komende geplande activiteiten de agenda onderaan deze pagina. U kunt ook op de hoogte blijven via onze digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de publieksavonden en andere activiteiten van de sterrenwacht, laat dan hier uw naam en e-mailadres achter. Wij sturen u dan met enige regelmaat e-mailberichten over onze activiteiten. Hierin vermelden we ook diverse andere sterrenkundige evenementen in Groningen. Wanneer er een flexibele sterrenkijkavond is (afhankelijk van het weer), laten wij u dat ook via deze nieuwsbrief weten. Dit e-mailadres zal alleen voor dit doeleinde gebruikt worden. Mocht u zich af willen melden, dan kan dat hier.

Facebook & Twitter

Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes!

Grote groepen

Grote groepen zoals basis- en middelbare scholen worden verzocht per email contact op te nemen via sterrenwacht[at]astro[dot]rug[dot]nl voor een afspraak op een aparte datum. Bij rondleidingen overdag kan bij mooi weer ook door een zonnetelescoop gekeken worden in de sterrenwacht.

Cursus sterrenkunde

Regelmatig verzorgt het Kapteyn Instituut jeugdcursussen sterrenkunde voor kinderen t/m 12 jaar, bestaand uit 5 cursusavonden. Zie hier voor meer informatie.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert ook regelmatig sterrenkunde cursussen voor volwassenen in Winsum. Zie voor meer informatie: www.gvws.info/cursus.html

Agenda geplande activiteiten

Datum

Vast/

Flexibel *

Evenement Programma en aanmelden
Dinsdag 8 januari 2019 Vast Live planetarium show (EN) Live planetarium show over "Jupiter & Juno" in de 20 meter koepel van DOT Groningen, Engelstalig. Tickets €6,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info hier.
Donderdag 10 januari 2019 Flexibel* Stoepsterrenkunde op de Vismarkt (NL/EN) Dit jaar viert de Internationale Astronomische Unie haar 100ste verjaardag! Ter ere van dit jubileum worden over de hele wereld verscheidene evenementen georganiseerd. Een daarvan heet ‘100 uur Sterrenkunde’ van 10 tot 13 januari.

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen en ruimtevaart instituut SRON doen hieraan mee:Donderdag 10 januari staan we met sterrenkundigen en echte telescopen op de Vismarkt. Vanaf 18:00 uur zullen we samen met voorbijgangers een kijkje te nemen in het heelal. Heb jij nou ook altijd al door een telescoop willen kijken? Kom gezellig langs!
Dinsdag 15 januari 2019 Vast Live planetarium show (EN)
Live planetarium show over "Manen in het zonnestelsel" in de 20 meter koepel van DOT Groningen, Engelstalig. Tickets €6,00. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info hier.
Donderdag 21 februari 2019 Vast Live planetarium show (NL/EN) Sterrenkundigen voeren je in een uur tijd langs indrukwekkende plekken in het universum, onder begeleiding van muziek van Martin ter Braake. Geen gesproken taal, alleen muziek. Tickets €8,50. Locatie: DOT, Vrydemalaan 2. Tijd: 20:00 - 21:00. Meer info hier.

(Vrijdag & Zaterdag) 15 & 16 maart 2019

Vast

Landelijke Sterrenkijkdagen (NL/EN)

Save the date(s)!

* Flexibel = afhankelijk van het weer.

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, tenzij anders gespecificeerd. De aanvangstijd is o.a. afhankelijk van de tijd van zonsondergang en wordt per avond bekend gemaakt. Zie voor de bereikbaarheid hieronder.

Bereikbaarheid

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen. De Bernoulliborg wordt op het Zerniketerrein aangegeven. Meer informatie over de bereikbaarheid vindt u hier.

Laatst gewijzigd:06 februari 2019 07:11
printView this page in: English