Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenNatuurkunde
Header image Natuurkunde

Natuurkunde

Natuurkunde is voor nieuwsgierige mensen. Hoe werkt de natuur en wat kunnen we met die kennis? Deze zoektocht leidt tot fundamentele theorieën, experimenteel onderzoek en praktische toepassingen.

Natuurkunde (Physics) gaat om precisie en zuivere metingen. Daarmee maak je modellen en kun je verschijnselen verklaren. In een laboratorium, maar ook achter je bureau op de computer en in het bedrijfsleven.

Het bachelorprogramma duurt drie jaar. In het eerste jaar krijg je basisvakken als mechanica, speciale relativiteitstheorie en electriciteit & magnetisme. Ook maak je kennis met de vier tracks (specialisaties) van de opleiding, waarvan je er een kiest:

 1. Biophysics & Medical Physics
 2. Energy & Environmental Physics
 3. Nanophysics
 4. Particle Physics

Na de studie heb je prima carrièrekansen
Zonder overdrijven kunnen we stellen dat je na je master de banen voor het uitkiezen hebt. Je kunt aan de slag als onderzoeker bij een bedrijf of instituut, of bijvoorbeeld als consultant, omdat je juist de vaardigheid hebt om ingewikkelde (organisatie)vraagstukken op te lossen.

Internationale bachelor
Natuurkunde stopt niet bij onze landsgrenzen. Je werkveld later is internationaal georiënteerd. In het buitenland ontdekken ze ook nieuwe materialen en toepassingen en dat wil jij volgen. Daarom bieden wij deze opleiding Physics als internationale, Engelstalige bachelor aan. Je studiegenoten en docenten komen uit zowel binnen- als buitenland.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Natuurkunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50206
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
 • In Groningen studeer je bij wetenschappers die wereldwijd een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Het aan de opleiding verbonden Zernike Institute for Advanced Materials behoort tot de beste 15 ter wereld.
 • Natuurkunde in Groningen biedt de ruimte om je breed te orienteren. Na het eerste semester kun je nog overstappen op de bachelor Sterrenkunde of (Technische) Wiskunde, en tijdens het hele eerste jaar kun je nog overstappen op Technische natuurkunde.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
Vakken
Calculus 1 & 2
Electives semester 1: introduction Astronomy; introduction Electives semester 2: Biophysics; introduction Energy and Environment 2; Nanophysics
Electives semester 1: introduction Astronomy; introduction Energy and Environment 1; Medical Physics; Physics of Modern Technology; Physics of Quantum Universe
Electricity and Magnetism
Linear Algebra 1
Mathematical Physics
Mechanics and Relativity
Physics Laboratory 1 & 2
Vakken
Computational Methods in Science and Technology
Courses depending on the chosen track: Complex Analysis/Quantum Physics 2; Geo-Energy/Climate System and Atmosphere; Molecular Biophysics/Structural Biology
Electricity and Magnetism 2
Electronics and Signal Processing
Physics, Astronomy, Ethics and Society
Physics Laboratory 3
Quantum Physics 1
Structure of Matter
Thermodynamics and Statistical Physics
Waves and Optics
Vakken
Bachelor Research Project (15 EC)
Courses within Track chosen e.g. Solar Cells, Air Pollution; Imaging Techniques in Radiology 1, Biochemistry; Nanophysics and Nanotechnology, Device Physics; Subatomic Physics, Symmetry in Physics
Minor (depending on the track chosen)

Curriculum

De bètaopleidingen in Groningen staan bekend om hun hoge academische niveau. Het werktempo in het eerste jaar ligt hoog en ook inhoudelijk gaan de vakken snel de diepte in. Het programma van het eerste jaar van de bachelor richt zich op het leggen van een stevige basis in de natuur- en wiskunde. Dit zorgt ervoor dat studenten al in de tweede helft van het eerste jaar kunnen kiezen voor een track waarin ze zich willen specialiseren.

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste v

Programma-opties
Nanophysics (track)

Nanofysica bestudeert materialen op de miljardste meter. Op deze kleine schaal hebben sommige materialen hele bijzondere eigenschappen.

Speciale technieken uit de nanofysica worden bijvoorbeeld toegepast bij het omzetten van vervuild water naar drinkwater.

Particle Physics (track)

Binnen deeltjesfysica maak je kennis met de kleinste bouwstenen van materialen.

Fundamentele vragen naar antimaterie komen aan bod en toepassingen voor kernenergie en geneeskunde.

Energy & Environmental Physics (track)

Het is belangrijk hoe we omgaan met energie en wat dat betekent voor de maatschappij. Hoe kunnen we alternatieve energiebronnen beter inzetten? Wat zijn de effecten van broeikasgassen op het klimaat?

Biophysics & Medical Physics (track)

Biophysics & Medical Physics is een track waarin je leert hoe fundamentele natuurkunde wordt gebruikt om het leven te begrijpen, van nanoschaal tot de grootte van het menselijk lichaam.

Ook worden er natuurkundige technieken voor diagnose en behandeling in de gezondheidszorg behandeld. Hoe werken bijvoorbeeld een CT-scan of een PET-scan? Wat kun je met straling, en wat zijn de bijwerkingen?

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

Het is eventueel mogelijk naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij onze partnerinstituten, waaronder een aantal top 100-instituten in Europa (oa in Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt gemiddeld een half jaar (semester).

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde

 • Economie & Maatschappij

  wiskunde B + natuurkunde

 • Natuur & Gezondheid

  wiskunde B + natuurkunde

 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Natuurkunde Engelstalig is.

overige toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er is een online vragenformulier.

Toelichting

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

The Admissions Board will decide whether you can be admitted to the Bachelor's degree programme. Applications are evaluated on a continuous basis. You do not have to wait until the application deadline to apply.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics and Physics.

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

taaltoets cijfer

Proof of English proficiency is required: TOEFL IBT score of 92, a TOEFL CBT score of 237, a TOEFL PBT score of 580, an IELTS score of 6.5, a CAE or CPE certificate.

MAKE SURE TO VISIT http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/language for all the necessary information about required language tests.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

FOR MORE INFORMATION please visit the 'BSc Application Procedure' pages at: http://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/entry-requirements/bachelor-degree-programme

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars:

https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Veel studenten kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven. Een deel van de afgestudeerden kiest er bewust voor te werken bij een multinational of bij een bedrijf in het buitenland. Ook kun je terecht bij het midden- en kleinbedrijf, zoals advies- en ingenieursbureaus.

Het bedrijfsleven - in zowel Nederland als het buitenland - houdt van natuurkundigen. Vanwege de grote technische kennis die een afgestudeerde heeft, maar ook vanwege de algemene vaardigheid van een natuurkundige om te analyseren. Deze vaardigheid komt ook van pas in adviesfuncties en functies waarin analyses maken belangrijk is.

Onderzoek & Onderwijs

Na je studie kun je ook onderzoek gaan doen bij instituten, zoals het KNMI of TNO, of kiezen voor een wetenschappelijke carrière als onderzoeker bij de universiteit. En als je de minor Educatie of de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen hebt gedaan, kun je bijvoorbeeld aan de slag in het onderwijs als docent natuurkunde of als voorlichter bij een bedrijf.

Divers genoeg

Afgestudeerde natuurkundigen van de universiteit werken onder andere bij Akzo Nobel, AMC Amsterdam, Centraal Bureau voor de Statistiek, Dutch Space BV, Corus, ING Bank, KLM, King's College London, KPN, Gasunie, Philips, Shell, Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, TNO, Technische Universiteit Delft, Universitair Medisch Centrum Groningen, University of Melbourne.

Potentiële beroepen

 • Productontwikkelaar bij een bedrijf als Philips
 • Technisch innovator
 • Onderzoeker
 • Analist
 • Consultant
Onderzoek
Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Natuurkunde, neem dan contact op:

 • Academic Advisor (For questions regarding the programme)
 • sciencebachelors@rug.nl (For international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions)
  Email: sciencebachelors@rug.nl
 • 
								Testimonial van	Machteld Kamminga

  I like the idea of working on an unsolved problem

  – Machteld Kamminga
  Lees verder

  'I had to write a research proposal as part of a Master's in Nanoscience. I submitted the proposal to NWO and they gave me a grant for my research!

  I work at the interface of Physics and Chemistry, studying perovskite materials which are used in solar cells. We are not sure exactly how they work, which is why we are studying their structural properties. I’m regularly at my desk reading or drawing graphs, but I also use several laboratories on a daily basis to do chemistry experiments, X-ray diffraction or to measure the electrical properties of the material. I also give tutorials and I’m supervising a Master’s student. I like it here; I like the idea of working on an unsolved problem. And we have a close-knit research team; we have lunch together every day.’

  Machteld Kamminga - PhD student at Zernike Institute for Advanced Materials

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Hedde van Hoorn

  Skills and common sense

  – Hedde van Hoorn
  Lees verder

  Hedde studied Applied Physics and works for Thaesis, a consultancy in Utrecht. As a strategic advisor, he operates at the interface of the consultancy's various activities. He advises on everything from company transformation processes to mergers and acquisitions. Although this apparently has little to do with physics, he benefits from the analytical skills he learned, as well as a good dose of common sense.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Ceri Richards

  I think I'm getting a far better education than I would at home

  – Ceri Richards
  Lees verder

  “I would definitely recommend future students from the UK to study abroad! Moving to Groningen was a big step; however, the university and people were very welcoming. When I arrived there was a – very humourful – welcoming ceremony for international students, which helped to introduce me to the university, the city and life in the Netherlands.

  The application process is different to that of England, so that was a bit difficult. Finding an accommodation, on the other hand, was no problem at all. The university recommended me to look early and make use of the Housing Office, which turned out to be really helpful. The university itself is fantastic! My Physics course is difficult but engaging and the lecturers generally speak very good English. I think I'm getting a far better education than I would at home, as the teaching standard here is excellent. The mix of cultures and educational backgrounds is interesting and rarely acts as a barrier. It offers me the chance to see a new culture and all its quirks, something the Dutch culture does not lack!”

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten

Studieverenigingen

FMF

De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia
https://www.fmf.nl
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's