Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Invloed van sociaaleconomische achtergronden op de gezondheid, ontwikkelings- en gedragsproblemen van matig prematuur geboren kinderen

Onderzoeker:

M.R. Potijk

Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2010-2015
Financier: JSM

Samenvatting:

Prematuren geboren tussen 32 en 36 weken zwangerschapsduur hebben een groter risico op neonatale morbiditeit en mortaliteit dan à terme geboren kinderen. Bovendien hebben zij meer kans op latere ontwikkelings- en gezondheidsproblemen. Verreweg de grootste groep prematuren is geboren is tussen 32 en 36 weken zwangerschapsduur (‘matig’ prematuur). Bovendien is de grootste stijging van het aantal prematuren toe te schrijven aan de stijging van het aantal matig prematuur geboren kinderen.

De sociaaleconomische status (SES) van de ouders speelt mogelijk een belangrijke rol in het risico van matig prematuur geboren kinderen op latere gezondheids-, ontwikkelings- en gedragsproblemen. De invloed van de SES op gezondheidsverschillen is deels verklaard, maar veel blijft onduidelijk. In de 'social push' hypothese wordt gesteld dat een zeker genetisch risico sterker tot uiting komt in individuen met een lage SES, terwijl de 'vulnerability' hypothese uitgaat van een genetische predispositie voor psychopathologie, waardoor er een grotere kwetsbaarheid ontstaat voor lage sociaaleconomische omstandigheden.

Dit proefschrift heeft als doel te onderzoeken wat de invloed van de paternale SES is op verschillen in gezondheidsuitkomsten van matig prematuur geboren kinderen. Een secundair doel is om te onderzoeken of er een predictiemodel opgezet zou kunnen worden voor preventie van latere gezondheids-, ontwikkelings- en gedragsproblemen van matig prematuur geboren kinderen.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
View this page in: English