Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Effectiviteit van vroegsignalering binnen het programma Samen Starten

Onderzoeker:

M. Hielkema

Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2009-2015
Financier: ZonMw

Samenvatting:

Samen Starten is een programma dat effectieve samenwerking tussen ketenpartners in de zorg rondom jonge kinderen beoogt. Binnen dit programma wordt het DMO-protocol gebruikt; een gespreksprotocol gericht op de signalering van risico’s en problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Het protocol beslaat vijf domeinen: welbevinden kind, welbevinden ouder, rol partner, sociale steun en obstakels.

In een quasi-experimentele studie wordt de effectiviteit van het DMO-protocol onderzocht binnen de setting van de reguliere jeugdgezondheidszorg. In totaal wordt de ontwikkeling van 3600 kinderen gevolgd in de leeftijd van 0 tot 18 maanden. Includering vindt plaats wanneer kinderen 4 tot 8 weken oud zijn.

Twee regio’s, vergelijkbaar wat betreft sociodemografische kenmerken, worden vergeleken. In de ene regio wordt het DMO-protocol gebruikt, in de andere regio wordt ‘care as usual’ gehandhaafd. In beide regio’s zal de JGZ professional tijdens consultatiebureauconsulten, vanaf de geboorte tot de leeftijd van 15 maanden, beoordelen of er sprake is van sociaal-emotionele problematiek of een risicosituatie hiervoor. Bij ieder als ‘problematisch’ gesignaleerd gezin worden twee ‘niet-problematische’ gezinnen, gematcht voor geslacht, leeftijd van het kind en implementatiegebied, uitgenodigd voor aanvullend onderzoek. Dit bestaat uit gevalideerde vragenlijsten over de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en de beleving van problematische situaties op de domeinen van het DMO-protocol en wordt gebruikt ter validatie van het protocol. Op de leeftijd van 18 maanden ontvangen alle gezinnen de Child Behavioural Checklist (CBCL) 1½-5.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 14:31
View this page in: English