Aanvragen en regelen
-
Intekenen onderwijs
-
Bachelor/master diploma & afronden pre-master
-
Afwijkende tentamenregeling
Algemeen
Een afwijkende tentamenregeling houdt in een afwijking van de opzet of roostering van tentamens omdat anders onaanvaardbare vertraging van de studie zou worden opgelopen.
In veel gevallen zal een afwijkende tentamenregeling die wordt toegekend de vorm krijgen van een mondeling tentamen, maar dit is niet noodzakelijkerwijs het geval. Het is aan de examinator van het vak te bepalen wanneer en hoe het afwijkende tentamen wordt afgenomen.Indien een afwijkende tentamenregeling wordt toegekend, dient de student na het besluit van de Examencommissie zelf contact op te nemen met de verantwoordelijke docent voor het maken van een afspraak. De toestemming is geldig tot twee maanden na dagtekening van de brief.
Vanzelfsprekend dient de student op het moment van het afnemen van de Afwijkende tentamenregeling ingeschreven te zijn aan de RUG. Indien dit niet kunt aangetoond kan worden aan de examinator, mag deze geen uitvoering geven aan de afwijkende tentamenregeling. Zonder geldige inschrijving zal uw resultaat niet worden geboekt.
Categorieën
In beginsel dienen alle tentamens te worden afgelegd op de wijze, in de volgorde en op de tijdstippen, zoals is vermeld in de Onderwijs- en Examenregeling inclusief het Examenreglement, Ocasys en het tentamenrooster. Als een onaanvaardbare vertraging van de studie dreigt kan de Examencommissie een afwijkende tentamenregeling voor een schriftelijk tentamen toestaan. Afwijkende tentamenregelingen kunnen slechts in buitengewone gevallen van dwingende aard door de Examencommissie (en dus niet door de betrokken examinator/docent) worden toegestaan.
Geen afwijkende tentamenregeling wordt toegekend aan contractstudenten of studenten in het eerste jaar van de opleiding.Verzoeken worden enkel onder strikte voorwaarden toegekend. Let op! Voor meer informatie en de voorwaarden per categorie, zie Afwijkende Tentamenregeling.
Om studenten met een functiebeperking tegemoet te komen bestaan er verschillende mogelijkheden. Omdat de aard en de ernst van de beperkingen bij elke student anders is, wil de faculteit elke student individueel begeleiden en ondersteunen. Elke functiebeperking vereist immers andere voorzieningen. Het eerste aanspreekpunt op de faculteit is de studieadviseur. Functiebeperkte studenten dienen vroegtijdig contact op te nemen met de studieadviseur.
Aanvragen
Vul het formulier in om het verzoek in te dienen bij de Examencommissie.
Letop: het heeft geen zin om op voorhand al een Afwijkende Tentamenregeling aan tevragen voor het laatste tentamen wanneer nog niet alle andere onderdelenbehaald zijn! De Examencommissie kan en zal jouw verzoek dan niet inbehandeling nemen.
Laatst gewijzigd: 08-07-2025
-
Gewaarmerkte cijferlijst
Gewaarmerkte cijferlijst
Opties voor de cijferlijst:
- een volledige geschoonde of ongeschoonde cijferlijst*;
- een geschoonde cijferlijst van een bepaalde periode (data invullen op formulier);
- een Nederlandse of een Engelse cijferlijst;
*
geschoond= alleen de voldoende resultaten behaald bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid
ongeschoond= alle tentamenkansen die zijn afgelegd bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid-je kunt de cijferlijst digitaal ontvangen
of
- afhalen bij de receptie van het Rölinggebouw
of
- per post toegestuurd krijgen.
Verwerkingstijd:
- Indien je een digitale versie hebt aangevraagd dan wordt de cijferlijst binnen twee werkdagen verstuurd.
- Indien je de cijferlijst wilt afhalen bij de receptie van het Rölinggebouw dan kan dit tijdens openingstijden binnen twee werkdagen. Je krijgt bericht zodra de cijferlijst klaarligt.
- Indien je de cijferlijst per post toegestuurd wilt hebben dan wordt de cijferlijst binnen twee werkdagen per post verstuurd.
Maximaal twee cijferlijsten per blok!
Vanwege de enorme aantallen aangevraagde cijferlijsten hebben wij moeten besluiten dat (oud)studenten maximaal 2 cijferlijsten per blok aan kunnen vragen.Bedenk dus van tevoren goed welke cijferlijst je nodig hebt en in welke vorm (digitaal of hard copy), sommige instanties accepteren namelijk geen digitale versie.
Let op, een cijferlijstaanvraag van de bachelor-en masterfase telt als twee cijferlijsten
Het aantal aanvragen per student zal gecontroleerd worden. Alleen voor studenten die afgestudeerd zijn maar nog niet in het bezit zijn van hun diploma kan een uitzondering gemaakt worden.
Je kunt een gewaarmerkte cijferlijst aanvragen via het online aanvraagformulier.
Laatst gewijzigd: 10-06-2025
-
College-opnames
College-opnames
De faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG heeft als doel vakbekwame en academisch geschoolde juristen op te leiden. De faculteit kiest daarom bewust voor academisch onderwijs op locatie. Dit betekent dat ons onderwijs standaard in fysieke vorm wordt aangeboden. Hoorcolleges zullen, waar mogelijk, worden opgenomen en worden twee weken voor het tentamen beschikbaar gesteld aan alle voor dat vak ingeschreven studenten. Het is niet mogelijk om een uitzondering aan te vragen. Seminars en werkgroepen worden nooit opgenomen; deze werkvormen vereisen actieve deelname en privacybescherming van die actieve deelname.
Helaas is het niet mogelijk om in elke ruimte opnames te maken. Dit beperkt het aanbod van college-opnames. Dit is terug te vinden in het rooster onder ‘opmerkingen’. Staat er geen opmerking over de college-opnames bij een vak, dan wordt het vak niet opgenomen en zijn er geen college-opnames beschikbaar.
Let op:
in de masterfase beslist de docent van het vak of een vak wordt opgenomen of niet. Het is daarom mogelijk dat er in de masterfase voor sommige colleges überhaupt geen opnames worden gemaakt, maar ook dat de opnames meteen voor iedereen beschikbaar zijn. Hou daar rekening mee bij het maken van je studieplanning. Bij elk (master)vak staat in het rooster bij ‘opmerkingen’ vermeld of er opnames worden gemaakt en zo ja, wanneer deze beschikbaar zijn.Laatst gewijzigd 16-5-2025
-
Tussentijdse instroom bachelorstudie
Procedure
Je kunt alleen per 1 september instromen in de bachelor Rechtsgeleerdheid. Wil je toch op een ander moment instromen, bijv. om de studie tijdelijk te onderbreken, dan kan dat alleen met toestemming van de facultaire Toelatingscommissie. Met deze toestemming kun je vervolgens instromen op één van de volgende aanmeldmomenten:
1 november
1 februari
1 april
Een verzoek moet minstens 6 weken voor de gewenste instroomdatum bij de Toelatingscommissie ingediend zijn via toelating-rechten@rug.nl.Ben je van plan de bachelorstudie tijdelijk te onderbreken? Bespreek de planning dan vóóraf met de studieadviseur. De Toelatingscommissie neemt deze stap mee in haar beslissing.
Verzoek indienen
Laatst gewijzigd op 10-06-2025
-
Vakkenpakket laten goedkeuren / wijzigen
Algemeen
Iedere student (bachelor, master en premaster) moet zijn vakkenpakket laten goedkeuren. Dit moet aan het begin van blok 1 van het 2e studiejaar (bachelor) en voor de premaster en master direct na de start van de opleiding
Dit heeft twee functies:
- het is de eerste stap in de diplomaprocedure (bachelor en master) of een stap in de overgang tussen premaster en master;
- het is een check of je geen vakken over het hoofd ziet.Als je vakkenpakket niet op tijd goedgekeurd is, leidt dat tot vertraging in de diplomaprocedure en mogelijk tot problemen bij de masterinschrijving.
Op basis van het goedgekeurde vakkenpakket wordt het diploma aangemaakt. Controleer daarom het vakkenpakket op juistheid en volledigheid. Een bachelorpakket moet minimaal 180 ec zijn, een masterpakket minimaal 60 ec; ook onderdelen die je nog moet afronden neem je in het pakket op. Zorg ook dat vakken in de juiste categorie (propedeuse, verplichte bachelorvakken, etc.) zijn geplaatst. Vakken die je niet nodig hebt om je bachelor of master af te ronden plaats je onder het kopje extracurriculair.
Aanmelden vakkenpakket
Je gaat in progress naar intekenen, rechten, aanmelden vakkenpakket en meldt je vervolgens aan voor het juiste onderdeel. Wanneer het je eerste bachelor diploma betreft, meld je je aan voor 1ebachelor diploma rechten. Doorloop de stappen van het proces. Als het pakket compleet is dien je het in ter beoordeling; dit kan dus al voordat de vakken afgerond zijn.
Handleiding
Vakkenpakket wijzigen
Je kunt na de goedkeuring gemakkelijk een wijziging doorgeven middels het Wijzigingsformulier vakkenpakket
Invulling keuzeruimte
Kijk voor alle eisen met betrekking tot je opleiding in de onderwijs- en examenregeling (OER) en op Ocasys.
Laatst gewijzigd: 10-06-2025
-
Vrijstelling
Vrijstelling aanvragen
Hiervoor dien je een speciaal vrijstellingsformulier in te vullen.
Beoordeling
De Examencommissie kan op verzoek vrijstelling verlenen van een tentamen indien je een tentamen hebt behaald van een qua inhoud, studielast en niveau overeenkomstig vak dat deel uitmaakt van een al behaald bachelor- of juridisch masterexamen (zie de Onderwijs- en Examenregelingen).
De Examencommissie beslist binnen zes weken na ontvangst van het verzoek. Je dient gegevens te verstrekken omtrent jouw diploma, tentamens en examens op grond waarvan je een vrijstelling vraagt. Je dient ook een aantal bewijsstukken te overleggen, zoals een gewaarmerkte cijferlijst of diploma, een literatuurlijst van het vak en een vakomschrijving. De bedoeling is dat je een zo compleet mogelijk dossier inlevert; een incompleet dossier kan alleen om die reden worden afgewezen.Als hoofdregel geldt dat HBO vakken geen vrijstelling opleveren voor vakken in jaar 2 en 3 van de bacheloropleiding en voor mastervakken.
Deadline
Vrijstellingsverzoeken moeten zijn ingediend voor het einde vak week 2 van het blok waarin het vak waarvoor vrijstelling wordt verzocht wordt verzorgd.
Laatst gewijzigd: 08-07-2025
-
Readers bestellen
-
Tentamenvoorzieningen (i.v.m. studeren met een functiebeperking)
Algemeen
Als je vanwege jouw specifieke omstandigheden flinke belemmeringen ervaart, dan biedt de faculteit de mogelijkheid tentamens af te leggen op een wijze die afgestemd is op jouw omstandigheid. De tentamenvoorzieningen worden toegekend door de Examencommissie en uitgevoerd door de vakgroep of de Dienst Onderwijs en Studiebegeleiding (DOS).
Procedure Tijdelijke voorziening
Wil je een aanvraag doen voor een tijdelijke tentamenvoorziening, bijvoorbeeld een gebroken pols, neem dan zo snel mogelijk contact op met een studieadviseur. In het contact met de studieadviseur lever je een recente deskundigenverklaring (bijv. een doktersbrief) in. Samen kan dan gekeken worden of een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld het gebruik van een laptop, geregeld kan en moet worden. De studieadviseur legt een eventueel verzoek om een tijdelijke voorziening namens jou voor aan de Examencommissie.
Je krijgt vervolgens bericht van de Examencommissie over de eventuele toekenning van de voorziening. De toekenning is tijdelijk.Let op: een tijdelijk voorziening kan maar één keer worden toegekend. Bij een tijdelijke voorziening moet je je houden aan de afspraken die bij toekenning zijn gemaakt. In je tijdelijke voorzieningenbrief staat aangegeven welke stappen je dient te ondernemen om de tentamenvoorziening(en) permanent te maken. Een tijdelijke voorziening wordt namelijk niet automatisch verlengd.
Procedure Permanente voorziening
Wil je een aanvraag doen voor een permanente voorziening, vul dan de informatietool in.
Tentamenvoorzieningen voor sommige omstandigheden kunnen direct online aangevraagd worden via de informatietool; bij andere omstandigheden is een afspraak bij een studentendecaan nodig. Vul deze informatietool in om erachter te komen welke stappen jij dient te ondernemen.
Zodra je de adviesbrief hebt ontvangen, kun je via het aanvraagformulier tentamenvoorzieningen je aanvraag indienen. Let op: de adviesbrief van de studentendecaan moet je zelf bij de faculteit inleveren. Deze wordt vanwege de privacy niet intern doorgestuurd.
Je krijgt vervolgens bericht van de Examencommissie over de eventuele toekenning van de voorziening; zo nodig roepen wij je op voor een gesprek. Bij de toekenning wordt aangegeven of de toekenning permanent is of voor een bepaalde periode. Je hoeft een permanente voorziening niet elke tentamenperiode opnieuw aan te vragen. Deze zijn te vinden in de akkoordbrief van de Examencommissie.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanvragen van de voorziening(en) en het aanleveren van een verklaring en het advies van de studentendecaan. Doe je dit niet op tijd, dan kunnen wij niet garanderen dat een en ander voor de tentamenperiode is geregeld. Houd hierbij de volgende deadlines in de gaten:
Voor blok 1: 26 september 2025
Voor blok 2: 5 december 2025
Voor blok 3: 27 februari 2026
Voor blok 4: 8 mei 2026Tentamenvoorziening aanvragen
1. Zorg dat je een adviesbrief krijgt van een studentendecaan. Indien je een voorziening nodig hebt voor een korte periode dan kun je deze stap overslaan (bijvoorbeeld een arm in het gips). Soms zal het nodig zijn dat je hiervoor een afspraak maakt met een studentendecaan en soms kan je aanvraag digitaal worden afgehandeld. De juiste procedure kun je vinden via de informatietool.
2. Zodra je de adviesbrief van de studentendecaan hebt of als je voor de bovenstaande deadline geen advies kunt overleggen, meld je je voor die deadline bij de studieadviseur via het aanvraagformulier tentamenvoorzieningen. Het advies van de studentendecaan of – als je dat nog niet hebt – een verklaring van een deskundige, stuur je mee.Tentamen afleggen
Je ontvangt uiterlijk een week voor de tentamenperiode bericht over de gang van zaken rondom de tentamenvoorzieningen. Als je deze mail niet krijgt, neem dan direct contact op
met voorzieningen-rechten rug.nl
Het organiseren van tentamenvoorzieningen is arbeidsintensief! Daarom moet je je – als je een tentamen waarvoor je je hebt aangemeld niet aflegt – uiterlijk de dag voor het tentamen afmelden via het secretariaat van de vakgroep. Als je het tentamen in een aparte ruimte aflegt, meld je dan uiterlijk op de dag van het tentamen af bij de afdeling Voorzieningen (zie akkoordbrief van de Examencommissie). Je krijgt een waarschuwing bij de eerste keer afwezig zonder afmelding. Bij een tweede keer afwezig zonder afmelding vervalt de toegekende tentamenvoorziening. Houd hier dus rekening mee!Laatst gewijzigd op 10-06-2025