Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Keuzegids herzien: nu zes topopleidingen en tien eerste plaatsen

05 november 2014

Zes bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. Tien Groningse opleidingen worden beoordeeld als de beste in hun categorie. In de lijst van Beste Universiteiten staat de Rijksuniversiteit Groningen in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de tweede plaats. Dat blijkt uit de aangepaste studieranglijsten die de redactie van de Keuzegids vandaag publiceerde. In de eerste versie van de Keuzegids werden vier RUG-opleidingen beoordeeld als Topleiding en behaalden acht bachelors de eerste plaats. De RUG stond op de derde plaats in de categorie Brede Klassieke Universiteiten.

Topopleidingen

De Keuzegids kent het predicaat Topopleiding toe aan opleidingen die in de beoordeling een totaalscore van 76 punten of meer halen. De zes bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen die volgens deze normen tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs horen, zijn Archeologie (78 punten), Religiewetenschappen (76 punten), Technische natuurkunde (76 punten), Theologie (88 punten) en Wijsbegeerte (76 punten) en Wiskunde (86 punten).

Tien Groningse studies beste in categorie

Een studie kan ook de beste in zijn categorie van soortgelijke opleidingen in Nederland zijn, zonder het predikaat topopleiding te krijgen. De tien Groningse studies die de beste in hun categorie zijn zijn: Archeologie, Bedrijfskunde (bij voltijdsuniversiteiten), Bewegingswetenschappen, English Language and Culture, Farmacie, Kunstgeschiedenis, Religiewetenschappen, Technische Planologie, Theologie en Wiskunde.

De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op vervolgstudies. De beoordelingen in de gids worden opgesteld aan de hand van studentenoordelen, gegevens van Studiekeuze123 en visitatierapporten. Voor de masteropleidingen bestaat een aparte Keuzegids Masters. Deze verschijnt in februari.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:21 januari 2015 12:34
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...