Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenFarmacie
Header image Farmacie

Farmacie

Veel ziekten kunnen we effectief behandelen met medicijnen. De bacheloropleiding Farmacie is de eerste stap om een veelzijdig geneesmiddeldeskundige te worden.

Bij Farmacie komen scheikunde, biologie en geneeskunde samen. Je leert hoe medicijnen werken, hoe ze ontwikkeld en verbeterd worden en hoe je later zowel patiënten als artsen kunt adviseren over het veilige en effectieve gebruik ervan. De opleiding is nauw verbonden met het wetenschappelijke onderzoek dat in Groningen gedaan wordt en biedt een solide basis voor jouw loopbaan als geneesmiddeldeskundige.

Ben je vooral geïnteresseerd in de gezondheidszorg? We bieden vakken aan die voorbereiden op de onmisbare rol van de apotheker in de patiëntenzorg. Heeft wetenschappelijk onderzoek meer je interesse, dan opent het programma deuren voor je naar de wetenschappelijke wereld van het geneesmiddelonderzoek. Wat Farmacie zo boeiend maakt, is dat je multidisciplinaire kennis gebruikt om uiteindelijk zieke mensen te helpen.

Onze bacheloropleiding geeft je de wetenschappelijke basis voor een toekomstige carrière als veelzijdige zorgverlener en geneesmiddeldeskundige. Je doet kennis en vaardigheden op die onmisbaar zijn voor het leveren van optimale farmaceutische zorg en je raakt bekend met behandeling-op-maat, ook wel Personalized Medicine genoemd.

Let op: deze opleiding is per september 2018 Engelstalig!

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Farmacie
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56157
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
 • De opleiding Farmacie in Groningen, als onderdeel van de Faculty of Science and Engineering, heeft nauwe contacten met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat zie je niet alleen terug in onze faciliteiten en leeromgeving, maar ook in ons wetenschappelijk onderzoek. Deze nauwe samenwerking tussen farmaceutische en klinische onderzoekers is uniek voor Nederland en in de wereld.
 • In de jaarlijkse Elsevieranalyse naar beste studies en Keuzegids Universiteiten 2019 staat Farmacie in Groningen op nummer 1.
 • We bereiden onze studenten voor op brede, internationale carrièremogelijkheden door onze opleiding in het Engels aan te bieden.
 • Groningen is een kenniscentrum waar je onderwijs krijgt van ervaren docenten en praktiserend apothekers. Daarnaast word je begeleid door wetenschappelijke onderzoekers, die wereldwijd erkend zijn als toonaangevende experts in hun vakgebied.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
Vakken
Academic Research & Communication Skills
Genetics
Global Health & Pharmacotherapy
Human Physiology & Pathology
Lab Course - Molecular Biology of the Cell
Mathematics & Statistics
Molecular Biology of the Cell
Molecules & Reactivity
Pharmaceutical Analysis A
Pharmaceutical Technology & Biopharmacy
Physiology & Pharmacology
Receptor Pharmacology (including lab course)

Curriculum

In deze bacheloropleiding leer je alle facetten van de Farmacie kennen, waaronder:

 • Ontwerp/ontwikkeling van geneesmiddelen
 • Werkingsmechanismen van geneesmiddelen
 • Analyse, toediening en vormgeving van geneesmiddelen
 • Gebruik en effectiviteit van geregistreerde geneesmiddelen in de praktijk

Naast hoor- en werkcolleges bieden wij praktijkgerichte vakken aan, waarbij je laboratoriumvaardigheden leert onder professionele begeleiding. Ook hebben we diverse e-tools in ons onderwijs ingevoerd. Uiteraard is er ook veel persoonlijk contact tussen student en docent.

Al vroeg in de opleiding word je voorbereid op een toekomstige carrière als apotheker en/of farmaceutisch onderzoeker. Je neemt actief deel aan lopend wetenschappelijk onderzoek en je brengt een bezoek aan zowel een openbare als een ziekenhuisapotheek. Ook is het mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen bij geneesmiddelfabrikanten. Deze oriënterende beroepsvoorbereiding helpt je bij het maken van de juiste keuze voor de te volgen masteropleiding nadat je de bachelor Farmacie hebt afgerond.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is niet voorzien
 • Maximaal 30 EC
Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  (wiskunde A of wiskunde B) + natuurkunde + scheikunde

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde + scheikunde

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde

 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

De opleiding draait om de kernwoorden betrouwbaarheid, integriteit, nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en communicatie. Je moet goed kunnen samenwerken en de Nederlandse taal uitstekend beheersen.

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er is een online vragenformulier.
 • De opleiding kan de studiekiezer uitnodigen voor een aanvullend gesprek.

Toelichting

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 MEI aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen één week en uiterlijk 1 MEI. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics, Physics, Chemistry,

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

FOR MORE INFORMATION please visit the 'BSc Application Procedure' pages at: http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/

Taaleisen

ExamenMinimum score
C1 Gevorderd (voormalig CAE)B2
C2 Bekwaamheid (voormalig CPE)B2
IELTS gemiddelde score6.5
IELTS luistervaardigheid6
IELTS leesvaardigheid6
IELTS schrijfvaardigheid6
IELTS spreekvaardigheid6
TOEFL papieren versie580
TOEFL computerversie237
TOEFL internetversie92

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars: https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Patiëntenzorg, ontwikkeling van geneesmiddelen of wetenschappelijk onderzoek? Je hebt veel mogelijkheden na Farmacie, afhankelijk van de vervolgopleiding die je kiest. Je kunt kiezen voor de driejarige masteropleiding Farmacie, die de nadruk legt op gezondheidszorg en opleidt tot zowel basisapotheker als farmaceutisch wetenschapper. De masters Medical Pharmaceutical Sciences (MPS) en Medical Pharmaceutical Drug Innovation (MPDI) bereiden je voor op een carrière in het farmaceutisch onderzoek.

Na je afstuderen heb je uitgebreide kennis van de farmaceutische en biomedische wetenschappen. Hierdoor ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en farmaceuten vind je dan ook op veel plaatsen.

Apotheker

Na de masteropleiding kun je je specialiseren tot openbaar apotheker of ziekenhuisapotheker. Als openbaar apotheker werk je nauw samen met huisartsen en heb je veel persoonlijk contact met patiënten. Ziekenhuisapothekers richten zich vaak meer op specialistische geneesmiddelen, werken samen met andere medische specialisten en voeren praktijkgericht onderzoek uit. Als apotheker draag je bij aan de beste zorg voor elk individu.

Onderzoeker

Welke genetische en/of omgevingsfactoren zijn de onderliggende oorzaak van een ziekte? Waarom reageren sommige patiënten goed op nieuwe geneesmiddelen, terwijl je bij anderen nauwelijks effect ziet? Dat zijn vragen waar wetenschappers een antwoord op zoeken. Kies één van de reeds genoemde masters en word farmaceutisch onderzoeker.

Consultant of beleidsmedewerker

Zorgverzekeraars en overheden hebben mensen nodig met kennis van geneesmiddelen. Hier kun je banen vinden als beleidsmedewerker, toezichthouder, inspecteur of adviseur.

Je kunt ook, na het volgen van de master Educatie en Communicatie in de Betawetenschappen, een baan zoeken in de wetenschapscommunicatie of het onderwijs.

Potentiële beroepen

 • Qualified person in de farmaceutische industrie
 • Apotheker in een openbare apotheek
 • Beleidsadviseur bij zorgverzekeraar
 • Onderzoeker bij een onderzoeksinstituut, universiteit, industrie
 • Docent bij hogeschool of universiteit
Onderzoek

GRIP: Groningen Research Institute of Pharmacy

Bij Farmacie is het onderwijsprogramma sterk verbonden met het farmaceutisch onderzoek. Wij vinden het uitermate belangrijk dat onze studenten in hun studie zowel kennis nemen van de laatste ontwikkelingen binnen het farmaceutisch onderzoek als hieraan deelnemen. De bacheloropleiding Farmacie stelt elke student in de gelegenheid om tijdens de studie een wetenschappelijk onderzoeksproject uit te voeren ter verdieping van de academische ontwikkeling en vorming.

Bij de hoor- en werkcolleges, practica en je eigen onderzoeksproject word je begeleid door de wetenschappelijke staf van het onderzoeksinstituut GRIP en werk je nauw met hen samen. De onderzoekers van GRIP zijn wereldwijd erkend als toonaangevende experts op hun vakgebied.

Binnen GRIP werken onze onderzoekers aan het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en het verbeteren van bestaande therapieën. De ambitie van het wetenschappelijke onderzoek binnen GRIP is om een bijdrage te leveren aan de hele breedte van de farmaceutische wetenschappen, van fundamenteel onderzoek, zoals chemische analyse en synthese, tot praktijk- en patiëntgericht onderzoek. De opkomst van personalized medicine heeft geleid tot medische behandelingen die steeds meer worden toegespitst op individuele patiënten, rekening houdend met de manier waarop de ziekte zich uit bij de patiënt en hoe een persoon reageert op een bepaald geneesmiddel.

Meer informatie over GRIP en ons onderzoek vind je op: www.rug.nl/research/grip/research/

Unieke leeromgeving

Onze nauwe verbondenheid met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) versterkt het wetenschappelijk onderzoek in Groningen en biedt studenten een unieke interdisciplinaire leeromgeving.

Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Farmacie, neem dan contact op:

 • 
								Testimonial van	Quincy de Hoog

  Bijbanen die iets met Farmacie te maken hebben

  – Quincy de Hoog
  Lees verder

  'Toen ik begon met studeren ben ik gelijk op kamers gegaan. In het eerste jaar heb ik me vooral op de studie gefocust.. Daarna ben ik begonnen met commissiewerk bij de studievereniging G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”.

  Dat vond ik zo leuk dat ik een jaar lang de vereniging heb mogen leiden als voorzitter. Hiervoor heb ik mijn studie tijdelijk stopgezet, maar ik heb er zoveel ervaringen uitgehaald dat ik het zo weer zou doen. Met een groep medestudenten heb ik ook het Gronings Farmaceutisch Herendispuut “Snoeihard” opgericht. We zoeken samen de gezelligheid op en stimuleren elkaar om te studeren.

  Ik heb ook altijd een bijbaantje gehad, ook vooral baantjes die iets te maken hebben met Farmacie. Zo heb ik door het hele land voorraden geteld van apotheken en werk ik momenteel in de ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op deze manier heb ik al meerdere apotheken gezien, voordat ik op stage ben geweest. Naar mijn mening echt een aanrader, al moet ik door de vele practica wel vooral in het weekend aan de slag.'

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Marjolein Kroonen

  Gelukkig in het klinisch geneesmiddelenonderzoek terecht gekomen!

  – Marjolein Kroonen
  Lees verder

  'Sinds anderhalf jaar werk ik voor PRA Health Sciences in Groningen. Dat is een internationaal bedrijf in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is een wereld op zich. Als bedrijven uit de farmaceutische industrie een nieuwe stof hebben ontwikkeld, is het vooral belangrijk te weten hoe mensen hierop reageren. Dit is heel specifiek onderzoek, dat ze uitbesteden aan bedrijven zoals PRA.

  Vanaf het moment dat een studie binnenkomt bij PRA, moeten heel veel verschillende afdelingen aan de slag. De afdeling recruitment werft gezonde vrijwilligers voor de tests, het contract moet geregeld, we werken een protocol uit en maken instructies voor het medisch personeel in de kliniek. Speciale programmeurs gaan met de data aan de slag en onder andere onze biostatistici en medical writers werken de resultaten uit. Een heel traject. Als project manager zet je alles uit en houd je gedurende het hele project contact met de internationale opdrachtgever.

  Inmiddels werk ik op de afdeling proposals. Hier komen alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken binnen. Met een dagelijkse call wordt bekeken of we de studie kunnen en willen uitvoeren in onze kliniek. Als dat zo is, gaan we binnen onze afdeling aan de slag om een proposal voor de klant te bouwen.

  Erg leuk aan mijn werk vind ik dat je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In de opleiding is er helaas nog niet zo veel aandacht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik heb er via mijn masteronderzoek voor de afdeling klinische farmacologie ervaring in opgedaan. Gelukkig maar, want ik vind klinisch geneesmiddelenonderzoek waanzinnig gaaf!’

  Marjolein Kroonen

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Henrieke Westerhuis

  Practicals give a better idea of what your work will look like

  – Henrieke Westerhuis
  Lees verder

  'I knew that I wanted to do something in healthcare from an early age, but I wasn't interested in treating patients directly, so Pharmacy was a logical choice. This programme offers plenty of specializations and the career opportunities in healthcare appealed to me as well.

  Each course unit takes three weeks, after which you sit an exam. I like the fact that you focus on only one course unit at a time. I also enjoy the practicals; they give you a better idea of what your work will look like.

  I have been living at home, because I wanted to know if this was the right programme for me first. But now that I have my BSA, I’m thinking of getting student accommodation and joining a student association.’

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
								Testimonial van	René van Hulst

  Een beroep vol afwisseling en dynamiek

  – René van Hulst
  Lees verder

  René van Hulst studeerde farmacie en is nu ziekenhuisapotheker: "Ik zorg ervoor dat de patiënt het juiste geneesmiddel krijgt en het op de juiste manier wordt gebruikt. Ik werk samen met specialisten, artsen en verpleegkundigen en maak zelf geneesmiddelen voor patiënten. Ook onderzoeken wij het bloed van de patiënt. Dit is een beroep vol afwisseling en dynamiek!"

  Sluiten

Studieverenigingen

Pharmaciae Sacrum

G.F.S.V. ''Pharmaciae Sacrum'' is de studievereniging voor studenten Farmacie in Groningen.
Pharmaciae Sacrum, Latijn voor 'het heilige van de farmacie', is opgericht op 12 december 1881 en is daarmee de oudste studievereniging van Groningen en de op één na oudste van Nederland. G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” organiseert activiteiten zoals lezingen, sportdagen, excursies en borrels. Ook brengt de vereniging een blad uit, genaamd Foliolum.
https://www.psgroningen.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's