Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenWiskunde
Header image Wiskunde

Wiskunde

Wiskunde kom je overal tegen. Bij het decoderen van satellietbeelden, in beursmodellen of weervoorspellingen. Bij Wiskunde leer je modellen van ontwerpen en theoretische onderbouwingen ontwikkelen.

Als je Wiskunde (Mathematics) gaat studeren, ontdek je heel nieuwe gebieden die je nog niet van school kende, zoals algebra, dynamische systemen en systeemtheorie.

De internationale bachelor Wiskunde duurt drie jaar. Al het onderwijs is Engelstalig, want de opleiding Mathematics is internationaal gericht, met studenten en docenten uit binnen- en buitenland. Er is veel overlap met de opleiding Technische wiskunde (Applied Mathematics) en je kunt tot aan het eind van het eerste jaar nog overstappen. Wiskunde is meer gericht op abstracte zaken, Technische wiskunde gaat meer over de wiskunde achter technische toepassingen.

Je maakt in het eerste jaar kennis met de richtingen waarin je je uiteindelijk gaat specialiseren:

 • General Mathematics
 • Statistics and Probability


Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Wiskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56980
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
 • Tot in het tweede jaar kun je nog switchen naar Technische wiskunde.
 • Daarnaast is Wiskunde (Mathematics) in Groningen een internationale, Engelstalige bachelor. Handig, want je toekomstige werkveld is vaak ook internationaal gericht.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
Vakken
Analysis
Calculus 1,2
Computer-assisted Problem-solving
Electives (e.g. Mechanics and Relativity 2, OR Modelling or Introduction to Logic) (facultatief)
First-year project
Kaleidoscope Mathematics
Linear Algebra 1,2
Linear Systems
Mechanics and Relativity 1
Probability Theory

Curriculum

De opleidingen Mathematics en Applied Mathematics hebben een gedeeld eerste jaar. Zo kun je kennis maken met beide opleidingen en een definitieve keuze maken voor een van beide aan het einde van het eerste jaar. Je volgt vakken die relevant zijn voor beide opleidingen, zoals Calculus, Linear Algebra en Mechanics and Relativity.

Je maakt kennis met abstracte wiskunde, via vakken als Analysis en via de verschillende specialisaties binnen de opleiding Mathematics, General Mathematics en Statistics and Probability. Daarnaast krijg je een beter beeld van wat Applied Mathematics inhoudt.

In het tweede en derde jaar volg je algemene wiskundevakken en ook vakken die horen bij de specialisatie van jouw keuze. In het algemene deel volg je vakken als Statistics, Group Theory, Ordinary and Partial Differential Equations, Complex Analysis en Numerical Analysis. In de specialisatie General Mathematics duik je dieper in de theorie, met de nadruk op bewijzen en het zorgvuldig beredeneren van stellingen. Daarvoor volg je vakken als Algebraic Structures, Topology, Geometry en Analysis on Manifolds. De specialisatie Statistics and Probability richt zich op toepassingen en gevorderde kennis in het veld van waarschijnlijkheid en statistiek. Je rondt je bachelor af met een onderzoeksproject.

Sommige studenten combineren verschillende studies. Een veelvoorkomende combinatie is Mathematics met Physics. Je doet dan ongeveer een jaar langer over je bacheloropleiding.

Programma-opties
General Mathematics (specialisatie)

Bij algemene wiskunde ligt het accent op de theoretische aspecten van wiskunde.

De grondslagen van de wiskunde komen aan de orde evenals de kernbegrippen van de klassieke en moderne logica, en de relatie tussen natuurwetenschappen en filosofie.

Er zijn binnen deze richting drie interessegebieden:

 • Natuurkunde - Elektriciteit & Magnetisme, Golven & Optica, en Kwantumfysica;
 • Wiskunde - Chaostheorie, Beveiliging & Codes, en Algebraïsche Structuren;
 • Logica & Filosofie - Model, Oneindigheid & Paradox, en Wetenschapsfilosofie.
Statistics & Probability (specialisatie)

In deze specialisatie richt je je op de toepassing en gevorderde kennis op het gebied van statistiek en waarschijnlijkheid.

Je volgt vakken zoals Asymptotic Statistics, Stochastic Processes and Statistical Modelling.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal 3 tot 6 maanden (15 tot 30 EC).

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde B

 • Economie & Maatschappij

  wiskunde B

 • Natuur & Gezondheid

  wiskunde B

 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een hbo-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er is een online assessment.
 • De opleiding kan de studiekiezer uitnodigen voor een aanvullend gesprek.

Toelichting

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Aanmeldingsprocedure

The Admissions Board will decide whether you can be admitted to the Bachelor's degree programme. Applications are evaluated on a continuous basis. You do not have to wait until the application deadline to apply.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics (no Chemistry or Physics)

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

taaltoets cijfer

Proof of English proficiency is required: TOEFL IBT score of 92, a TOEFL CBT score of 237, a TOEFL PBT score of 580, an IELTS score of 6.5, a CAE or CPE certificate.

MAKE SURE TO VISIT http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/language for all the necessary information about required language tests.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

FOR MORE INFORMATION please visit the 'BSc Application Procedure' pages at: http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/

Taaleisen

ExamenMinimum score
C1 Gevorderd (voormalig CAE)B2
C2 Bekwaamheid (voormalig CPE)B2
IELTS gemiddelde score6.5
IELTS luistervaardigheid6
IELTS leesvaardigheid6
IELTS schrijfvaardigheid6
IELTS spreekvaardigheid6
TOEFL papieren versie580
TOEFL computerversie237
TOEFL internetversie92

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars: https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Na afronding van je studie Wiskunde kun je veel kanten op. Er is veel vraag naar wiskundigen, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Kies je voor een carrière in het bedrijfsleven, dan kun je op veel verschillende plekken terecht, van verzekeraar tot organisatieadviesbureau. Je kunt ook kiezen voor een wetenschappelijke baan als onderzoeker of in het onderwijs als docent wiskunde. Door het internationale karakter van de opleiding kun je ook goed in het buitenland aan de slag.

Bedrijfsleven
Tijdens je studie leer je goed analyseren. En dat is een vaardigheid die in het internationale bedrijfsleven zeer welkom is. Verzekeraars en banken die met modellen werken om risico's in kaart te brengen en om financiële ontwikkelingen te voorspellen, doen voor deze analyses bijvoorbeeld graag een beroep op wiskundigen. Ook een adviesbureau is blij met jou als afgestudeerd wiskundige. Want je bent in staat om een complex systeem te ontrafelen, hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, en een model te maken waarmee je kunt voorspellen hoe de organisatie zal veranderen door interne of externe invloeden.

Onderzoek
Na je masteropleiding kun je aan de universiteit verder gaan als promovendus. Je doet dan onder begeleiding vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Je promoveert tot doctor. Onderzoek kun je ook doen bij onderzoeksinstituten, zoals het KNMI of TNO.

Onderwijs
Er is in het middelbaar onderwijs al jaren een grote vraag naar docenten wiskunde. Na de bachelor kun je de master Educatie & Communicatie in de Wiskunde en Natuurwetenschappen volgen. Hierna ben je eerstegraads docent en kun je lesgeven op iedere middelbare school, op elk niveau.

Potentiële beroepen

 • Consultant
 • Analist
 • Functies in de financiële wereld
 • Leraar
 • Onderzoeker
Onderzoek

Our Bachelor's degree programme in mathematics is connected to the Bernoulli Institute.

The mission of the Bernoulli Institute is to perform outstanding academic research and teaching in Mathematics, Computer Science, and Artificial Intelligence, and to maintain international leadership herein; to foster these disciplines as a living body of knowledge, and to make it relevant to society in its broadest sense. The symbiosis between pure and applied science, and between mono- and multidisciplinary research and teaching, is a distinguishing characteristic of our institute. As an important part of this mission we aim to transfer our results to other areas of science and technology, and initiate and expand inter- and multi-disciplinary research collaborations.

The following research groups within the institute focus on Mathematics:


Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Wiskunde, neem dan contact op:

 • 
								Testimonial van

  Mathematics fascinates me

  Lees verder

  'Mathematics fascinates me. I love it when a seemingly far-fetched relationship actually works in practice.

  I enjoy the tutorials the most, because you can try things out for yourself. Learning mathematics is really a question of practice. Some of the theorems are very challenging, so it’s really satisfying if you manage to figure them out. We often work together on more difficult problems, which is a good way to get to know each other. I’ve also met a lot of people through the FMF study association and my student association. Although it’s not compulsory, I go to all the lectures and tutorials. This keeps you busy and helps you understand the theory, which makes the exam a lot easier.’

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Leo Van Kampenhout

  Bestuderen van ijskappen

  – Leo Van Kampenhout
  Lees verder

  Na mijn studie wilde ik heel graag praktisch aan de slag. Zodoende heb ik twee jaar lang in Capelle a/d IJssel gewerkt als consultant bij Alten, een bedrijf in technische consultancy en engineering. Hier deed ik hoofdzakelijk ontwikkeling van software (Fortran, C++) voor Shell.

  Dit heb ik met veel plezier gedaan, maar het begon op een gegeven moment weer te kriebelen en ben ik iets nieuws gaan zoeken. Tegenwoordig ben ik promovendus aan de Universiteit Utrecht, waar ik onderzoek doe naar veranderingen in de Groenlandse en Antarctische ijskappen in het recente verleden (1850-nu). Voor dit onderzoek maak ik gebruik van data-assimilatie technieken en klimaatmodellen.

  In beide banen heb ik veel profijt van mijn goede wiskundige basis en de programmeervaardigheden die ik tijdens mijn studie Technische Wiskunde heb opgedaan. Verder heb ik één jaar van mijn master doorgebracht in Zürich, Zwitserland. Ik heb daar verschillende interessante dingen geleerd, maar het is tevens een terugkerend gespreksonderwerp geweest bij sollicitatiegesprekken. Het is, vermoed ik, op veel plaatsen een pre als je cv niet helemaal standaard is.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Maike Jaspers

  I've got to know a lot of companies that I might happily work for later!

  – Maike Jaspers
  Lees verder

  'There's so much to do in Groningen! And there's plenty to do at our Faculty too.

  Mathematics and Applied Mathematics are interesting enough as it is, but I also did the Honours College, where you follow additional lectures and projects outside your own specialist area. I am also an active member of the FMF, the study association for students of Mathematics, Applied Mathematics, Physics, Applied Physics, Computer Science and Astronomy. You can learn a lot, experience how an educational or commercial organization works, and you get to meet a lot of people. The highlight for me was a year on the board of the study association, which was exhilarating and enlightening. Each year, the FMF organizes lectures, site visits and excursions, as well as get-togethers and film evenings, which all help strengthen the bond between you and your fellow students. It’s fun and a good way to prepare for life after university. For example, I’ve got to know a lot of companies that I might happily work for later!

  Maike Jaspers - Applied Mathematics

   

   

   

   

  Sluiten
 • 
								Testimonial van

  Find out more about depression

  Lees verder

  'I am exploring statistical models that we can use to find out more about depression, together with other experts such as physicians, psychologists and epidemiologists. This makes the work pleasantly varied'.

  During my Master’s programme I specialized in probability and statistics, which is obviously very useful for this job. Thanks to my mathematical background, I learn new techniques easily. What you don’t learn in Mathematics are skills such as meeting and communicating with other scientists. I don’t think you need to offer all these skills in a degree programme; you can learn them by participating in activities outside your programme. I was a member of a study association and a student association, where I learnt organizational skills, and also enjoyed the social side of student life. This was very important for my personal development and I wouldn’t have missed it for the world!’

  Stijn de Vos - PhD student with the UMCG's psychiatry department

   

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Vinnie Ko

  Talk to the people who are already working in the field

  – Vinnie Ko
  Lees verder

  I like maths since I was a child. Unlike other subjects, it's more 'doing' and less memorizing facts.

  At this moment. I’m working as a PhD candidate in mathematical statistics. I spend around 75% of my time on research: reading articles, trying things out, programming and appointments with my supervisor. 25% of time is spent on teaching: preparing exercises/solutions for the class, giving tutorials, and grading assignments/exams. I also often go to presentations/seminars/conferences.

  As a PhD candidate, I daily use the mathematical and statistical knowledge that I learned during my study. But, I think the most valuable thing that I learned during my study is how to think critically and logically. In my Bachelor’s thesis, I analyzed social, geographical, and lexical influences on Dutch dialect pronunciations. For this, I used ‘generalized additive mixed model’ which is a flexible method that can be used to analyze non-linear relationships.

  When I was a student, I wondered how it would be to work at a company/university and what kind of skills I would need. Now looking backwards, the way I imagined it was very different from how it’s really like. Try to get a real glance of things that you want to do after your study. You can for example talk to the people who are already working in that field.

  Vinnie Ko - PhD University of Oslo

  Sluiten

Studieverenigingen

FMF

De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia
https://www.fmf.nl
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's