Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

RUG verwacht 5000 bezoekers op de voorlichtingsdag voor aankomende studenten

03 november 2009

Een studie kiezen. Hoe doe je dat? Hoe kom je er achter of een studie bij je past? Een studie die je met veel plezier doet en succesvol afrondt. In een stad waar je je op je gemak voelt. Waarom rechten en niet bedrijfskunde, of andersom? Waarom Groningen en niet Utrecht?

Een bezoek aan een voorlichtingsevenement kan je een eind op weg helpen. Op vrijdag 6 november presenteren alle zestig bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich aan aankomende studenten, in een doorlopend programma van 9.30-17.00 uur. Daarnaast is er een uitgebreid lezingenprogramma over zaken die met studeren en student-zijn te maken hebben, een informatiemarkt en een inloopspreekuur van de studentendecanen. Het evenement vindt plaats in de binnenstad van Groningen, in het Academiegebouw, het Harmoniecomplex en bioscoop Pathé.

Programma voorlichtingsdag

Door het volgen van inleidingen van een half uur die elke studie minimaal twee keer aanbiedt, kunnen bezoekers informatie verzamelen over alle studies die ze interessant vinden. Daarbij komen vragen aan bod als: wat zijn de profieleisen, hoe is de studie opgebouwd, welke masters kun je volgen na het afronden van deze bachelor en wat zijn de beroepsperspectieven. Gedurende de hele dag is het mogelijk uitgebreid individueel van gedachten te wisselen met studenten, docenten en studieadviseurs.

Op het programma staan lezingen over thema’s die met studeren en student-zijn te maken hebben: 'Loting', 'Het University of Groningen Honours College', 'Tijdens je studie naar het buitenland', 'Sport en cultuur', 'Wonen in Groningen', 'Het verschil tussen hbo en wo', 'Studentenleven' en 'Studeren met een functiebeperking'. Ook is er een informatiemarkt waarop onder andere de IB-Groep, Lefier, het Studenten Service Centrum, studentenorganisaties als de ACLO, de USVA en de KEI en een groot aantal studentenverenigingen zich presenteren.

Op het inloopspreekuur van de studentendecanen kunnen scholieren en/of hun ouders die even rustig willen praten over bijvoorbeeld studiekeuze, geldzaken of studeren met een functiebeperking de hele dag terecht.

Bachelor- en masteropleidingen

Studenten aan Nederlandse universiteiten volgen eerst een driejarige bacheloropleiding en stromen dan door naar een (meer specialistische) masteropleiding van één of twee jaar. De voorlichtingsdag van 6 november a.s. is in principe een bachelorvoorlichtingsdag, bedoeld voor vwo-bovenbouwleerlingen. De zestig Groningse bacheloropleidingen besteden in hun voorlichting echter ook  aandacht aan de meest voor de hand liggende vervolgmasters. De masteropleiding journalistiek, die niet direct verbonden is aan één bepaalde bachelor, presenteert zich door middel van een eigen inleiding. Ook over de master energie- en milieuwetenschappen is om die reden apart informatie te verkrijgen.

University of Groningen Honours College

In februari 2010 gaat het University of Groningen Honours College van start, een
verzwaard programma met verdiepende en verbredende trajecten voor de ambitieuze student die meer wil en kan (45 studiepunten extra in de bachelorfase). Dit traject start in het 2e semester van het eerste jaar van de opleiding en loopt door tot en met het derde jaar. De bedoeling is dat vijf tot tien procent van de studenten instroomt in zo’n verzwaard honourstraject. Tijdens de voorlichtingsdag zal hier in een van de lezingen aandacht aan worden besteed.

Duitse aankomende studenten

Ook Duitse aankomende studenten kunnen alles te weten komen over hun mogelijkheden om een studie in Groningen te volgen. Voor een groeiend aantal Duitse aankomende studenten is Groningen namelijk een aantrekkelijke studiestad. Speciaal voor hen staat er een Duitstalige lezing op het programma en op de informatiemarkt staat ons D-team voor hen klaar: Duitse studenten die hier al studeren en uit eigen ervaring kunnen vertellen over studeren in Groningen.

Voor meer informatie en aanmelding voor de voorlichtingsdag: www.rug.nl/studiekiezers, studiekiezers rug.nl of 050-3639011.

Noot voor de pers

Nadere inlichtingen: Joke Jalvingh, tel. (050) 363 9010

Laatst gewijzigd:22 februari 2024 16:39

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

  Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 07 mei 2024

  Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

  Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei