Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Herschell space telescope successfully launched

15 May 2009

On May 14the, ESA successfully launched the space telescopes Herschel and Planck. Herschel contains three instruments. One instrument, the HIFI, was build in Groningen. They were shot into space with an Ariane-5 rocket from Kourou in French Guyana at 3.12 p.m. Dutch time. Over 800 people came to the Space Expo in Noordwijk to watch the launch live.

Read more

Last modified:31 January 2017 11.13 p.m.
printView this page in: Nederlands

More news

 • 20 May 2019

  Forthcoming honorary doctor Titia de Lange: Splicing ropes and aging

  Titia de Lange has dedicated most of her working life to researching long telomeres – the ends of chromosomes. She was awarded an honorary doctorate in June for her ground-breaking research. De Lange’s first experiment as a PhD student, under the supervision...

 • 17 May 2019

  "Worms man" Dr. Jeroen Onrust wins Science Prize Campus Fryslân 2019

  Bioloog Jeroen Onrust mag zich de winnaar noemen van de Wetenschapsprijs Campus Fryslân 2019. Onrust onderzocht voor zijn promotieonderzoek bij Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch...

 • 16 May 2019

  Grote spiraalstelsels maken zeer efficiënt sterren

  Grote spiraalstelsels, zoals onze naaste buur de Andromedanevel, laten bijna geen gas- of stofdeeltjes onbenut bij het vormen van sterren. Dat hebben Nederlandse astronomen berekend aan de hand van de draaisnelheden van ruim honderd nabije stelsels...