Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts
Header image Uit de collegebank geklapt

(Geordende) chaos

Datum:06 september 2023
Jet Sterkman, derdejaars bachelorstudent
Jet Sterkman, derdejaars bachelorstudent

Ik kijk tevreden mijn kamer rond. Helemaal schoon! Eigenlijk had ik vandaag aan mijn scriptie moeten werken, maar ik kon me niet concentreren. Nu kan ik het morgen tenminste in een schone kamer opnieuw proberen. Als student met autisme en ADHD is mijn studeerervaring anders dan die van de meeste mensen. In deze blog bespreek ik hoe studeren voor mij is – met tips, voor als het je bekend voorkomt.

Focus…

Concentreren is lastig voor mij, vooral in een omgeving waar veel prikkels zijn (denk aan geluiden, etensgeuren, of gewoon andere mensen). Daarom studeer ik het liefste thuis. Soms heb ik echter tijd tussen colleges of afspraken op de universiteit in. Meestal zoek ik dan een rustig plekje in het Harmoniegebouw en doe oordoppen in. Lang houd ik dat niet vol, maar ik kan wel even iets nuttigs doen.

Thuis is focussen soms ook lastig, omdat er buiten geluiden zijn of omdat ik zelf onrustig ben. Ik kan me vooral moeilijk zetten tot taken die ik niet interessant vind. Soms heeft één studietaak eigenlijk prioriteit, maar dan kan ik me alleen op andere concentreren. Of ik word afgeleid door iets, zoals een vieze vloer, en ben vervolgens de rest van de dag bezig mijn kamer schoon te maken. Dat maakt plannen lastig, maar als ik op tijd begin lukt het me meestal om alle deadlines te halen.

Wacht even!

Informatie filteren is moeilijk. Soms gaat de docent te snel en mis ik informatie. Ik weet niet wat ik op moet schrijven, omdat ik hoofd- en bijzaak moeilijk kan onderscheiden. Het helpt om de PowerPoint en de studiestof voorafgaand aan het college te bekijken. Sommige docenten maken de stof pas op het laatste moment beschikbaar of plaatsen de PowerPoint na het college. Dan mail ik even: de docenten zijn aardig en behulpzaam. Het voordeel van de studie Nederlands is dat ze kleinschalig is, waardoor je alle docenten persoonlijk kent.

Iets anders waar ik regelmatig hulp bij nodig heb, zijn vage opdrachten. Die zijn vaak bedoeld om eigen invulling aan te geven, maar ik weet dan niet waar ik moet beginnen, omdat ik niet weet waar ik heen ga. Andersom is ook wel eens het geval geweest: ik moest een essay herkansen omdat ik een ongeschreven regel had overtreden. Dat is vervelend, maar overleggen met de docent helpt, al is het maar om zwart-op-wit te krijgen wat de bedoeling is. 

Studievertraging

Omdat ik in mijn tweede studiejaar merkte dat ik bijna geen tijd en energie overhield naast mijn studie, heb ik een paar vakken doorgeschoven. De studieadviseur was daar heel behulpzaam bij. Door een extra jaar aan mijn studie te plakken, kon ik rustiger aan doen en voelde ik me beter. 

Ik vond het best erg dat ik langer over mijn studie zou doen, het voelde een beetje als falen. Maar achteraf gezien ben ik heel blij dat ik die keuze heb gemaakt: nu heb ik meer energie voor activiteiten naast mijn studie. Ik werk meer, doe een cursus bij cultureel studentencentrum Usva, schrijf gedichten en speel gitaar. En ik lees graag, volledig volgens het stereotiepe beeld van de student Nederlands. 

Het studentenleven

Aan het begin van mijn studie vond ik het studentenleven nogal imposant. Ik houd van sociale activiteiten, maar vind die ook heel vermoeiend. Daarnaast heb ik moeite met verandering en nieuwe mensen. Maar het viel allemaal erg mee. Ik voel me thuis bij studievereniging ZaZa. Die is net als de studie lekker klein, waardoor iedereen elkaar kent.

Soms heb ik periodes waarin ik merk dat ik tegen een burn-out aanzit, dan moet ik selectief zijn in wat ik wel en niet doe. Het kan zijn dat ik een paar weken niet naar activiteiten ga, en dat is helemaal oké! Je kan zelf bepalen hoe druk je het maakt. De balans vinden is soms nog wel lastig. Vooral op momenten dat mijn studie iets meer vraagt, merk ik dat ik weinig sociale energie heb. 

Voordelen

Er zijn ook dingen waar ik juist goed in ben. Ik heb oog voor detail en verbanden. Ik kan me soms heel goed concentreren, vooral op onderwerpen die ik interessant vind. Mijn scriptie schrijf ik bijvoorbeeld over zo’n onderwerp. In mijn vorige blog schreef ik al dat ik het leuk vind om diep in boeken te duiken – dat gaat gemakkelijker als ik het boek interessant vind. Ik leer steeds beter wanneer ik mezelf moet pushen en wanneer ik mijn chaos kan accepteren. Want als ik geen scriptiestress had, zou ik mijn kamer ook niet schoonmaken!

Wil je meer lezen van Jet? Ze schreef ook een blog over het gastschrijverschap aan de RUG en over leeswijzers schrijven voor boekenclubs.


Reacties

Reacties laden...