Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts
Header image Uit de collegebank geklapt

Een kijkje op de universiteit: Nederlands studeren!

Datum:08 november 2023
Silke van der Land, alumnus van de bachelor NTC (nu masterstudent Letterkunde en het Literaire Veld aan de VU)
Silke van der Land, alumnus van de bachelor NTC (nu masterstudent Letterkunde en het Literaire Veld aan de VU)

Als studentambassadeur van de studie Nederlandse Taal en Cultuur heb ik het afgelopen jaar veel toekomstige studenten ontmoet. Tijdens open dagen en meeloopdagen probeer ik mijn grote enthousiasme voor de studie Nederlands over te brengen op geïnteresseerden. Op zulke dagen zie je twijfels en onwetendheid bij toekomstige studenten veranderen in verbazing en enthousiasme, dat geeft veel nieuwe energie. 

Tóch even bij Nederlands kijken

Op open dagen stromen grote hordes mensen langs mijn informatiestand met jaarboeken van studievereniging ZaZa, lesboeken, romans en dropjes. Veel toekomstige studenten blijven haken bij de studentambassadeur naast me en willen alles weten over kunst, cultuur en media. Soms voeg ik me dan in het gesprek en laat ik zien dat de studie Nederlands veel raakvlakken heeft met de onderwerpen die op dat moment worden besproken. Op zo’n moment zie ik verbazing op de gezichten van de toekomstige studenten. Ineens willen ze tóch meer weten over de studie Nederlandse Taal en Cultuur. Ik vertel dan over de creativiteit en veelzijdigheid die in verschillende vakken van de studie Nederlands tot uitdrukking komt. Later op de dag zie ik diezelfde mensen in de collegezaal zitten tijdens de informatieronde, blijkbaar heb ik ze tijdens ons gesprek op andere ideeën gebracht.  

Meelopen bij een college Creatief Schrijven 

Bij de open dagen en meeloopdagen hoop ik toekomstige studenten te winnen voor de studie Nederlands. Niet omdat het moet, maar omdat ik het iedereen gun. Afgelopen jaar nam ik de toekomstige studenten tijdens een meeloopdag bijvoorbeeld mee naar een college Creatief Schrijven. Eigenlijk keek ik met hen mijn ogen uit. Dit college is nieuw in de Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur en ik merk dat ik het jammer vind dat ik dit vak niet heb gevolgd. Eerstejaarsstudenten lezen fragmenten uit romans en analyseren wat de schrijver van het fragment doet om spanning op te bouwen of welke literaire middelen schrijvers inzetten om hun lezerspubliek te manipuleren. Verschillende technieken worden uitgewisseld waarna de studenten zelf aan de slag gaan met het schrijven van een eigen verhaal. Veel meeloopstudenten vertellen na afloop dat ze verrast zijn door het college. Bij schrijven komt meer kijken dan alleen goedlopende zinnen formuleren. 

Creatief binnen en buiten de collegezaal 

De pauzes van de meeloopdagen vind ik vaak het allerleukst. Als we allemaal een plek hebben gevonden in de kantine en samen rond de tafel onze lunch tevoorschijn halen, vertellen bestuursleden van studievereniging ZaZa over de activiteiten die in een studiejaar allemaal voorbijkomen. Vaak halen we dan lachend herinneringen op aan het jaarlijkse voetbaltoernooi, thema’s en quotes van de jaarboeken en gekke feestjes. Wanneer we het over het Alfabetfeest hebben, vertellen we bijvoorbeeld over het jaar van de letter C waarin een medestudent verkleed ging als Candygirl. De snoepkettingen en zuurstokkleurige kleding staan ons nog helder voor de geest. Tijdens deze verhalen lachen de meeloopstudenten met ons mee en verzinnen ze soms stiekem zelf al een geschikte outfit voor het feest. 

Nederlands als inspiratie 

Na de verhalen over Nederlands studeren in Groningen zie ik veel lachende gezichten. Het voelt soms alsof ik alleen een promotiepraatje heb afgeleverd, maar wat ik vertel over mijn studie is oprecht. De Nederlandse taal en cultuur bloeit door talloze creatieve mensen die mij iedere dag inspireren. Deze inspiratie gebruik ik om verhalen en gedichten te schrijven, interessante gesprekken te voeren over het koloniale perspectief op ons slavernijverleden, kinderen te helpen met de moeilijkheden van de Nederlandse taal of om de beste manieren te vinden om kinderen te laten genieten van literatuur. De studie Nederlands heeft veel te bieden en met kennis van onze taal, kennis over communicatie en creativiteit wordt de wereld denk ik een stukje mooier. Dat draag ik als studentambassadeur graag uit. Ik ben blij dat ik op open dagen en meeloopdagen een stukje van deze rijkdom aan toekomstige studenten kan laten zien. 


Reacties

Reacties laden...