De start van je pre-master
Op de pagina's van deze website vind je alles wat je nodig hebt om een goede start te maken met je studie.
Inschrijven
Als je vooropleiding geen directe toegang geeft tot de master van je keuze aan de Faculteit der Letteren, kan de Toelatingscommissie van de opleiding je mogelijk toelaten op voorwaarde dat je eerst een pre-masterprogramma afrondt. Dit pre-masterpakket zorgt er dan voor dat je over voldoende vakinhoudelijke, en voor het vakgebied specifieke theoretische en methodologische kennis en vaardigheden beschikt om de master succesvol af te kunnen ronden.
Als je vragen hebt over de mogelijkheden van het volgen van een pre-masterprogramma, de samenstelling van het pakket en de aanmeldprocedure, kun je het best contact opnemen met de studieadviseur van de opleiding.
Je inschrijving als pre-master student bij de RUG moet ruim vóór 1 september op orde zijn. In Studielink kun je zien welke zaken je nog moet regelen! Denk aan je ID en de vergoeding voor het pre-masterprogramma. Deze zaken moeten voor 1 september geregistreerd zijn in studielink, anders kun je niet beginnen met het programma.
De administratieve afhandeling van de vooropleiding wordt geregeld door Bureau Studentzaken, aan de hand van een brief van de toelatingscommissie en eventueel een kopie van je bachelordiploma of geslaagdverklaring (alleen van toepassing als je een bachelordiploma buiten de Rijksuniversiteit Groningen hebt gehaald).
Voor verdere vragen kun je contact opnemen met de RUG Studenten Informatie & Administratie.
Praktische zaken
Om goed voorbereid met je opleiding te starten is het belangrijk dat je onderstaande ‘to do’ zaken checkt:
- Activeer je studentenaccount
- Upload de foto voor je studentenpas
- Bekijk de Student Portal
- Installeer je studenten mail
- Bekijk je studieprogramma en rooster (klik rechtsboven nog wel op het juiste academische jaar)
- Bekijk het jaarrooster van de Faculteit der Letteren met onderwijs- en tentamenperiodes en vakanties
- Bekijk de praktische informatie over studeren en wonen in Groningen
Internationale studenten
International students are expected to participate in the Welcoming Ceremony for international students organized by the University. You will receive an invitation to the event approximately 1.5 months in advance, so make sure to keep an eye on your inbox.
A lot of information will be given, for example:
-
how to open a bank account,
-
how to apply for a residence permit,
-
health insurance,
- accommodation/housing,
- registration at city hall.
More information
Check the practical information about studying and living in Groningen for international students and read the Pre-departure Guide which explains all you need to know about studying at the University of Groningen.
Introductieactiviteiten
Hieronder vind je een overzicht van de pre-masteropleidingen die introductieactiviteiten voor hun studenten organiseren. Het kan zijn dat dit overzicht in de komende maanden nog wordt geüpdatet, dus houd de website goed in de gaten. Houd je studentmail ook in de gaten voor de officiële uitnodiging voor de introductie van je opleiding.
Niet elke opleiding organiseert een introductie voor pre-masterstudenten. Je kunt dan kijken op de BA en MA introductiepagina's van de desbetreffende opleiding om te zien of er introductieactiviteiten zijn waar jij aan mag deelnemen.
- Communication and Information Studies
- History
- International Relations
- Media Studies
Functiebeperking
Heb je AD(H)D, ASS, Dyslexie of een andere functiebeperking die van invloed kan zijn op je studie of studievoortgang? Neem dan in ieder geval de relevante informatie hier door. Als je bijvoorbeeld in aanmerking wilt komen voor speciale voorzieningen neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.
Speciaal voor het aanvragen van tentamenvoorzieningen is er een Informatietool ontwikkeld. Je krijgt informatie over hoe het aanvraagproces voor speciale voorzieningen verloopt bij jouw faculteit (Letteren) nadat je een aantal eenvoudige vragen hebt beantwoord over het soort functiebeperking dat jij hebt en de soort voorziening(en) waarvoor je in aanmerking zou willen komen.
Readers en verplichte literatuur
Readers
Het bestellen van de benodigde readers kan vanaf begin augustus via de bestelportal van Canon. De readers worden bij je thuisbezorgd. Zorg ervoor dat je de readers tijdig hebt.
Verplichte literatuur
In de Online Vakkencatalogus (Ocasys) (selecteer het correcte academische jaar) vind je per vak een overzicht van de verplichte literatuur die je dient aan te schaffen voor je colleges. In principe hoef je eerst alleen op zoek te gaan naar de boeken die behoren bij de vakken uit het eerste blok. De rest van de vakken starten pas in november.
Bestel je boeken bij de betere boekhandel of als je lid wordt van studievereniging, dan kun je alle literatuur met korting aanschaffen. Wacht niet te lang met bestellen. Soms moet je weken wachten tot de literatuur in de boekhandel ligt.
Tip: vooruitlezen is een goede manier om je cijfers te verbeteren en de stress en werkdruk van het academiejaar te verminderen!
Student Portal
Nu je aan de start staat van je opleiding, adviseren we je gebruik te maken van de Student Portal. Zodra je studentenaccount is geactiveerd kun je hier inloggen en alle informatie vinden die voor jou als student belangrijk is, zoals informatie over je vakken, rooster, resultaten, je opleiding en studeren aan de faculteit. Dus, zoek je informatie? Kijk dan eerst in de Student Portal!
De Student Portal bestaat uit drie verschillende tabbladen:
- Today: vakken, rooster, cijfers, studievoortgang, en nieuws van de RUG, faculteit en je opleiding.
- Study Info: Online Studiegids met informatie over je opleiding en studeren aan de faculteit. De link naar jouw opleiding vind je hieronder. Sla de link op onder je favorieten, je zult hem nog vaak nodig hebben!
- Career: vacatures, carrièregerelateerde evenementen en informatie over stagelopen en hoe jij je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt.
In het uitklapmenu ‘UG Tools’ vind je handige links naar bijvoorbeeld de vakkencatalogus (Ocasys), de roostergenerator, je cijfers (Progress) en je RUG-mail.
Vragen?
Bij het secretariaat van je opleiding kun je terecht voor vragen over de intekening voor vakken en werkgroepen.
Je studieadviseur kan informatie of advies geven over een bepaald studieonderdeel of over de inrichting van het studieprogramma en de tentamenregelingen en dergelijke. Als je door ziekte of andere persoonlijke omstandigheden studievertraging dreigt op te lopen, is de studieadviseur ook je eerste aanspreekpunt.
Meer informatie?
Bekijk eerst de veelgestelde vragen of zie onderstaande links:
Laatst gewijzigd: | 01 mei 2025 09:43 |