Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's Nederlandse studenten Studeren in Groningen

Studeren in Groningen

Groningen is al meerdere keren verkozen tot de leukste studentenstad van Nederland. En dat is niet voor niets. Er gaat namelijk niets boven Groningen.

Jongste stad van Nederland

De gemiddelde leeftijd van Groningers is 36. Daarmee is onze stad de jongste van Nederland, gemiddeld ligt die leeftijd namelijk op 41.

In Groningen wonen rond de 60.000 studenten, een kwart van alle inwoners is student. Dit zorgt voor een gezellige sfeer in de stad: overal waar je komt zijn mede-studenten. We zeggen ook wel: #thecityisourcampus. In Groningen is alles op fietsafstand en er zijn altijd bekenden in de buurt.

Hotspots in Groningen

Groningen barst van de gezellige koffietentjes, eetcafés, restaurants en bars. Haal een heerlijke coffee-to-go onderweg naar college, kies voor een gezonde salade als lunch of geniet van een verse smoothie. 

En ons nachtleven? Dat is een belevenis op zich. Onze kroegen bepalen namelijk zelf wanneer ze sluiten. Zeven dagen per week kan er worden gefeest tot in de kleine uurtjes.

Shoppen?

Grote merken en ketens, maar ook heel veel kleine boetiekjes: wij hebben het allemaal. Groningen is rijk aan lokale bedrijven, unieke winkeltjes en vintage shoppen. We hebben zelfs meerdere winkelstraten die de felbegeerde titel Leukste Winkelstraat van Nederland binnensleepten, zowel de Folkingestraat als de Zwanestraat wonnen deze prijs.

Bijbaantjes voor studenten

Ook niet onbelangrijk: er zijn in Groningen genoeg plekken waar je als student een bijbaan kunt vinden. Uiteraard kun je terecht in een van die vele koffietentjes, winkels en kroegen, maar ook het lokale bedrijfsleven biedt genoeg kansen voor ambitieuze studenten die graag willen werken naast hun studie. 

Kansen voor studentondernemers

Groningen is een uitnodigende stad voor ondernemers en stimuleert studenten met ondernemersambitie actief om hun ideeën te realiseren. Door de compacte opzet van de stad gaat een waardevol netwerk opbouwen bijvoorbeeld makkelijk en snel. Het ecosysteem voor start-ups is goed ingericht en wordt actief ondersteund door onder andere de gemeente Groningen.

Parken en stranden

Mooi weer? Dan trekken de Groningers naar het Noorderplantsoen aan de rand van de binnenstad, of het Stadspark iets verderop. Zonnebaden, vrienden ontmoeten en bbq-en: het is prima toeven in onder op het Groningse gras.

En wie wil zwemmen fietst naar de Hoornseplas, het Paterswoldsemeer, het Stadsstrand of een van de vele andere zwemplekken in de buurt.

Sportieve stad

Sportliefhebbers komen goed aan hun trekken in Groningen. De ACLO is een van de grootste studentensportorganisaties en biedt ontzettend veel leuke activiteiten aan. Er zijn bovendien maar liefst 49 studentensportverenigingen waar je je bij aan kan sluiten.

Altijd iets te doen

Het is heel erg moeilijk om je in Groningen te vervelen, zeker voor liefhebbers van kunst en cultuur. Musea, theater, dans, muziek, literatuur, film: eigenlijk is er elke dag wel iets te doen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele evenementen en festivals zoals Noorderzon, Eurosonic Noorderslag, de KEI-week (introductieweek voor studenten) en Stadspark Live. Vele oud-studenten hebben Groningen voor altijd in hun hart gesloten (of zijn hier niet meer weggegaan). Dat is niet voor niets.

Wil je meer weten over de studentenstad Groningen, kijk dan eens op GroningenLife!


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:06 maart 2024 13:29