EducationBachelor'sNederlandse BachelorStuderen in Groningen

Huisvesting

Wil je op kamers in Groningen? Dat is een prima idee, want wonen in Groningen is een beleving op zich en verrijkt absoluut je studententijd. We hebben een aantal tips om je te helpen bij het vinden van een mooie kamer.

Begin op tijd met zoeken

Groningen is een populaire studentenstad, elk jaar zoeken 20.000 studenten een kamer. In vergelijking met andere steden valt het vinden van een kamer in Groningen mee, maar het kan zeker een uitdaging zijn.

De allerbelangrijkste tip is dan ook: begin echt op tijd met zoeken.

Als je namelijk wacht tot de zomervakantie, dan is de kans klein dat je op tijd een fijne woonplek hebt gevonden. Begin dus al met zoeken zodra je weet dat je in Groningen wil wonen.

Wat zijn je woonwensen?

Voordat je begint met zoeken, is het slim om na te denken over je woonwensen. Woon je het liefst samen met medestudenten of past alleen wonen beter bij je? En: welke wijken spreken je aan? Past het bij je om hartje binnenstad te wonen, of kies je liever voor een wat rustigere wijk met veel groen? Als je weet wat je wil, maakt dit het zoeken (en vinden) makkelijker.

Kamers in Groningen zijn er echt in alle soorten en maten: klein, groot, met gedeelde badkamer of keuken, met een gezamenlijke huiskamer of keuken, studio’s, met dakterras of met tuin. Dus: voor elk wat wils. Het kan natuurlijk zo zijn dat niet al je woonwensen gelijk worden ingewilligd, maar als je hier eenmaal woont, is het zoeken van je droomkamer een stuk makkelijker.

Particulier of via de woningbouw?

De meeste studenten in Groningen huren hun kamer van een particuliere eigenaar. Dit kan via een kamerverhuurbedrijf, maar veel kamers worden ook “viavia” verhuurd: de vertrekkende student regelt dan zelf een nieuwe huurder.

Lefier en Nijestee zijn woningbouwverenigingen die studentenkamers verhuren. Particuliere verhuurders vind je bijvoorbeeld via Kamernet of door lid te worden van specifieke Facebookgroepen.

Schrijf je ook in bij woningnetgroningen.nl. Dit is dé website waar het woningaanbod van de woningcorporaties wordt verzameld. Je vindt er sociale huurwoningen, maar ook woningen in de vrije sector.

Online zoeken en veel reageren

Op platformen zoals Kamernet of in Facebookgroepen is het belangrijk dat je het kameraanbod goed in de gaten houdt en snel reageert. Maak je reactie zo persoonlijk mogelijk, vertel bijvoorbeeld iets over jezelf. Zo kunnen toekomstige huisgenoten goed inschatten of je bij ze past.

Schakel ook vrienden en familie in om voor je uit te kijken of een oproepje te doen op sociale media.

Hospiteren

Vaak word je gevraagd om te komen hospiteren. Je bekijkt dan de kamer die je op het oog hebt en maakt kennis met je eventuele huisgenoten om te kijken of er een klik is: heel belangrijk als je in hetzelfde huis woont. Houd er rekening mee dat er vaak veel mensen komen kijken op zo’n hospiteeravond.

Tijdelijke woonruimte

Lukt het niet direct om vaste huisvesting te vinden? Overweeg dan een tijdelijke kamer. Studenten die voor een periode in het buitenland verblijven in verband met een stage of uitwisseling willen hun kamer vaak graag onderverhuren. Je kunt zo toch al genieten van het leven in Groningen en rustig op zoek naar een kamer voor langere tijd.

Op kamers in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen biedt zelf geen studentenhuisvesting aan, maar werkt wel doorlopend samen met de gemeente en woningbouwverenigingen om er voor te zorgen dat er genoeg woonruimte is voor de studenten.

Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:11 maart 2019 11:14