Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's Nederlandse studenten Studiekeuze en voorlichting

Hoe kies ik een studie?

Stap 1: Ontdek wat bij je past

Makkelijk gezegd, een stuk moeilijker gedaan. Maar: het is wel heel belangrijk om er achter te komen welke studie bij je past. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen om meer te weten te komen over welke studie bij je past:

  • Waar ben ik goed in? En waar word ik blij van?
  • Wat zijn mijn favoriete vakken en welke vakken gaan of gingen mij goed af?
  • Welk type onderwijs past bij mij?
  • Wat zijn mijn sterke punten en waar ben ik minder goed in?
  • Wat verwacht je van het studentenleven en wat vind je belangrijk?
  • Hoe zie jij jezelf over vijf of tien jaar?

Schrijf je antwoorden op en vul ze eventueel aan. Je hebt nu een aantal belangrijke dingen in kaart gebracht die je verder helpen bij de zoektocht naar jouw studie.

Stap 2: Jouw ideale bachelor

Wij bieden meer dan 45 bacheloropleidingen aan, verdeeld over elf faculteiten. Maak een selectie van de opleidingen die jou aanspreken. Deze selectie mag best groot zijn, daarna loop je er gewoon nog een keer doorheen en zo maak je van een longlist een shortlist.

Tip: je kunt ook een studiekeuzetest maken om je verder op weg te helpen.

Stap 3: Verfijn je mogelijkheden door extra informatie op te zoeken

Je hebt nu een aantal opleidingen op je lijst die mogelijk interessant zijn, maar weet je al genoeg over bijvoorbeeld de vakken die je zult krijgen? Deze informatie kun je nu nader onder de loep nemen. En vergeet niet ook te kijken naar in welke steden de opleidingen worden gegeven. Zie jij jezelf daar wonen en studeren?

Tip: bezoek de (online) open dagen van de universiteiten die je aanspreken. Zo kun je sfeer proeven en vragen stellen aan studenten of studieadviseurs. Ook zijn er studiekeuzeworkshops die je kunt volgen.

Stap 4: Vergelijk je opties

Nu je weet wat er allemaal mogelijk is, is het tijd om een keuze te maken. Schrijf op wat je aanspreekt aan een opleiding (en wat niet). Noteer ook welke toelatingseisen er gelden en wanneer de deadline voor inschrijven is.

Tip: volg een webklas of schrijf je in voor Een dag student en loop mee met een huidige student. Of neem contact op met studiekiezers rug.nl, die je graag verder helpen met je laatste vragen of twijfels.

Stap 5: Schrijf je in en match!

Ga ervoor: schrijf je in op Studielink. Ook als je nog wat laatste twijfels hebt, want je kan je voor vier studies inschrijven. Na je inschrijving krijg je een uitnodiging voor een matching-activiteit. Hier check je of jouw studiekeuze daadwerkelijk bij je past. Elke opleiding heeft een eigen matchingsprogramma.

Plan B: bij een numerus fixus

Je kunt je landelijk maximaal voor twee opleidingen met een numerus fixus inschrijven. Mocht je eerste keuze zo’n opleiding zijn, dan is het slim om een plan B te hebben. Wat ga je doen als je niet bij de decentrale selectie zit van je favoriete bachelor? Als je geen plan B hebt qua studie, of als je het nog niet helemaal weet, kun je nadenken over een eventueel tussenjaar.


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:14 januari 2022 11:18