Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's Nederlandse studenten Studiekeuze en voorlichting

Verschillen HBO-WO

Een veelgestelde vraag: wat is het verschil tussen het hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs)? Het is belangrijk om dit verschil goed te begrijpen, zodat je een opleiding kiest die goed bij jouw kwaliteiten en toekomst doelen past.

Vwo-diploma of havo-diploma?

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je kiezen voor zowel hbo of wo. Een propedeuse van een hbo-opleiding kan soms ook toegang geven tot de universiteit. Met een havo-diploma kun je starten op het hbo.

Verschillen in het onderwijs

Ben je theoretisch onderlegd of hou je meer van leren in de praktijk? Kun je goed zelfstandig leren, of vind je het prettiger om in een groep samen te werken aan een opdracht? Tussen hbo en wo zitten een aantal belangrijke verschillen.

Wetenschappelijk onderwijs (wo)
Hoger beroepsonderwijs (hbo)

Waarom?

Je leert wetenschappelijk en theoretische informatie over een bepaald veld en je voert zelf wetenschappelijke onderzoeken uit.

Hoe?

Je krijgt praktische informatie over een beroep en welke werkzaamheden daar bij horen.

3-jarige bachelor (180 punten)
4-jarige bachelor (240 punten).
Wetenschappelijk gericht: je leert onderzoek uitvoeren en wetenschappelijk denken.

Beroepsgericht: je hebt een goed idee van wat je kunt worden wanneer je met de opleiding begint.

Leerstijlen en leeruitkomsten

Studeren aan de universiteit betekent dat je relatief veel vrijheid hebt om je tijd in te delen: het aantal colleges ligt lager dan op het hbo, het aantal uren zelfstudie juist hoger. Op een hogeschool wordt vaker in groepen gewerkt aan projecten.

Er zijn nog meer verschillen:

Wetenschappelijk onderwijs (wo) Hoger beroepsonderwijs (hbo)
Weinig contacturen: gemiddeld 16 uur per week. Veel contacturen: gemiddeld 25 uur per week.
Je ontmoet steeds andere studiegenoten, afhankelijk van welk vak je volgt. Je zit vaak in dezelfde klas gedurende het gehele studiejaar, of zelfs studie.
Zelfstudie: er wordt verwacht dat je minstens 40 uur per week met je studie bezig bent (inclusief contacturen). Je moet dus veel zelfstandig doen. Er wordt veel samen en/of in groepen gewerkt.
Weinig tot geen controle over huiswerk: je bent zelf verantwoordelijk. Controle op huiswerk en je voortgang.
Snel leerproces, er wordt veel stof behandeld in korte tijd. Er wordt meer tijd genomen voor onderwerpen.
Er wordt verwacht dat je naast (verplichte) opdrachten ook veel (Engelstalige) theoretische stof leest die niet in college uren worden behandeld Alle stof wordt uitgebreid behandeld en bijna meteen toegepast.
Stage mogelijk. Stage verplicht.

Loopbaan perspectieven en verder

Weet je al wat jij wil worden? Vergelijk de twee om te realiseren bij welke onderwijsinstelling je je doelen kan waarmaken.

Wetenschappelijk onderwijs (wo) Hoger beroepsonderwijs (hbo)
Er is een bijpassende master waar je aansluitend naar door kan stromen. Je doet eerst een pre-master om toegang te krijgen tot een wo-master.
Je geeft zelf richting aan je loopbaan door een specifieke master te kiezen. Je hebt de vrijheid om een eigen route te kiezen. Duidelijker loopbaanperspectief: je volgt een vastgesteld programma.
Je start in uitvoerende functies en het is makkelijker om (snel) door te groeien. Je start in uitvoerende functies, doorgroeien gaat minder snel.
Gemiddeld startsalaris: €2,865 Gemiddeld startsalaris: €2,000


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:14 maart 2023 14:08