Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bachelor Nederlandse studenten Studiekeuze en voorlichting

Meer studiekeuzehulp

Een studiekeuze kan lastig zijn. Je hebt je al uitgebreid georiënteerd op welke bacheloropleidingen er zijn, misschien deed je een aantal studiekeuzetests, je hebt je dilemma’s met je decaan en je ouders besproken, maar je bent er nog steeds niet helemaal uit? We geven je graag wat extra tips.

Tips bij het kiezen van een studie

Begin op tijd

Haastige spoed is zelden goed en dat geldt absoluut ook voor het kiezen van een studie. Begin daarom ruim op tijd met je oriëntatie. Zo heb je genoeg tijd om informatie te verzamelen, verschillende universiteiten te bezoeken en de juiste afweging te maken.

Kies niet van “papier”

Wij doen natuurlijk ontzettend ons best om in onze informatie op de website en in onze brochures zo compleet mogelijk aan te bieden. Maar we raden je toch echt aan om ook voorlichtingsbijeenkomsten en open dagen te bezoeken. Zo proef je sfeer, krijg je aanvullende informatie, kun je vragen stellen en krijg je dus een beter beeld van hoe de opleiding écht is.

Doe grondig onderzoek

De ene universiteit is de andere niet. Oftewel: een opleiding kan per universiteit anders zijn ingericht. Bovendien kent elke universiteit (en elke stad) een eigen sfeer. Doe een uitgebreid onderzoek naar de verschillen, overeenkomsten en wat het beste bij je past. Wat zoek jij in een universitaire studie en hoe zie jij je studententijd voor je? Extra tip: schrijf de antwoorden op die vragen ook daadwerkelijk op.

Blijf bij jezelf

Vraag absoluut advies aan de mensen om je heen of bijvoorbeeld decanen en studieadviseurs, maar blijf in je uiteindelijke keuze altijd bij jezelf. Vaar dus niet op de verwachtingen van anderen, een studiekeuze is een persoonlijke keuze waarin jij de regie hebt en dus ook de uiteindelijke beslissing neemt.

Neem alle opties in overweging

Het is niet verplicht om een universitaire studie te volgen. Het is natuurlijk überhaupt niet verplicht om een studie te volgen. We willen maar zeggen: misschien past een hbo-opleiding wel veel beter bij je dan studeren aan de universiteit of is jouw route juist om vanaf het hbo door te stromen naar de uni. Neem deze opties mee in je overwegingen, soms wordt het daar een stuk makkelijker van.

Wees realistisch

Er is geen student die álle onderdelen van zijn of haar studie leuk vindt. Er zijn altijd vakken die niet zo goed passen bij waar je interesse ligt en er zullen ook altijd saaie colleges zijn. Die horen erbij. Het zoeken naar een studie die 100% voldoet aan wat je zoekt, is een onmogelijke taak.

Zie studeren als een begin, niet als eindpunt

Gedurende je academische carrière krijg je volop de kans om jezelf te ontdekken en verder te ontwikkelen. Je ontdekt steeds beter waar je interesses en talenten liggen. En je hebt gedurende die carrière ruimte om keuzes te maken die bij je passen. Bovendien werken heel veel mensen na het behalen van hun diploma uiteindelijk in een ander werkveld dan ze van te voren hadden kunnen bedenken. Oftewel: gun jezelf een goede start met een goede opleidingskeuze, maar besef ook dat je daarna nog heel veel kanten op kan.

Studeren uitstellen

Kom je er echt niet uit, uit de keuze voor je opleiding? Dan kun je altijd kiezen voor een tussenjaar. Werkervaring opdoen, de wereld ontdekken, een nieuwe taal leren: je leert jezelf in een tussenjaar vaak goed kennen en dat kan je helpen in je opleidingskeuze.

Vraag om hulp

Vergeet niet dat je experts of ervaringsdeskundigen in kunt schakelen om je te helpen bij je keuze. Zij weten waar ze het over hebben en adviseren je graag over welke studiemogelijkheden goed bij je passen. In Groningen is er bijvoorbeeld Expeditie Noord: een intensief studiekiesprogramma waarbij je je oriënteert op verschillende opleidingen en werkvelden.


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:18 maart 2019 08:07