Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Theology and Religious StudiesEducationBachelor's degree programmesInterviews

Studenten over Religiewetenschappen

Eerstejaars student Melissa Dales (19)

‘Ik wilde altijd iets maatschappelijks doen. Nadat ik mij had georiënteerd op verschillende studies, kwam ik op internet de studie godsdienstwetenschap aan de RUG tegen. Deze studie stond goed aangeschreven. Na een voorlichtingsdag te hebben bezocht, heb ik besloten in Groningen godsdienstwetenschap te gaan studeren.

De studie is nog leuker dan ik had verwacht. De inhoud is heel actueel en levert altijd gespreksstof op. Er wordt in kleine groepen gewerkt. Docenten kennen je bij naam. Er is goed contact met de docenten en de medestudenten zijn als een familie. Iedere week wordt er wel iets leuks georganiseerd vanuit de studie en je bent altijd van harte welkom, maar niets daarvan is een verplichting.

Toen ik ben gaan studeren, ben ik op kamers gaan wonen in Groningen. Dat was een hele verandering, maar wel een hele leuke en een goede. Het is net als wonen in een dorp met heel veel mensen. In ieder straatje kom je een nieuwe leuke kroeg tegen en iedere avond kun je naar een ander feestje. Dat maakt het fijn thuiskomen na een dag studeren.’

Tweedejaars student Roos Feringa (21)

'Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik altijd al een fascinatie voor religie heb gehad. Niet zozeer voor de precieze inhoud van elke religie, maar meer voor wat mensen eruit halen en hoe het hen kan helpen. Toen ik de omschrijving van de studie Godsdienstwetenschap las op de RuG website dacht ik meteen ‘Ja, dit is wat ik wil doen’. De studie bevalt mij echt uitstekend, het is uitdagend en de docenten verwachten veel van je. Dit kun je als vervelend zien, maar het geeft mij juist heel bevredigend gevoel als ik weer iets goed heb afgerond na een periode van hard studeren.

Wat ik leuk vind aan deze studie is dat er de nadruk wordt gelegd op de relatie tussen religie en cultuur. Je bent veel bezig met wat religie in het dagelijks leven voor mensen betekent en hoe dat tot uiting komt en niet zozeer met wat er bijvoorbeeld in de heilige boeken staat.

Het tweede jaar is erg anders dan het eerste jaar omdat docenten in het tweede jaar meer inzicht verwachten. Het is niet simpelweg leren en dan een tentamen maken, maar je geleerde kennis toepassen. Dit vond ik in het begin erg lastig, maar nu ik het tweede jaar heb doorlopen, merk ik dat ik er ook veel van geleerd heb.

De vele nevenactiviteiten op de faculteit maken het een erg fijne plek om te studeren omdat je dan in contact komt met mensen die niet in jouw studiejaar zitten. De studievereniging en de faculteit zelf organiseren veel activiteiten en dat is altijd erg gezellig en leerzaam.'

Derdejaars student Richard van Schaik (21)

‘Na mijn middelbare school ben ik eerst informatica gaan studeren. Het ging me erg goed af, maar ik zocht meer voldoening. Op de website van de RUG zag ik de studie godsdienstwetenschap. Het studieprogramma maakte mij meteen enthousiast. Zonder lang te twijfelen ben ik overgestapt en daar heb ik geen spijt van. Deze keuze bevalt mij erg goed.

Je bestudeert religie vanuit verschillende perspectieven. Religie hangt samen met allerlei aspecten in de samenleving. Je wordt aan het denken gezet. Dat is een uitdaging. Je toetst je eigen opvattingen, normen en waarden aan wat je leert. Je doet veel kennis op en leert op verschillende manieren onderzoek te doen. Zo heb ik in mijn derde studiejaar in Marokko onderzoek gedaan naar de rol van islamitische politieke bewegingen in de Marokkaanse Arabische Lente. Het is leuk om de theorie in de praktijk terug te zien. Daarnaast studeer ik nog aan het Honours College. Dit is zeer uitdagend, omdat je extra vakken volgt en je ook uitgenodigd wordt om over jezelf en over je toekomst na te denken.

Door de veelzijdigheid van mijn opleiding kan ik na mijn afstuderen veel kanten op. Ik zou het leuk vinden om onderzoek te gaan doen, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij de overheid.’

Derdejaars student Doutsen Heeringa (21)

‘Ik heb voor Religiewetenschappen aan de RUG gekozen omdat de faculteit me heel erg aansprak. Het gebouw waar we college hebben, was tot voor kort de rechtbank van Groningen. De zittingszaal, de advocatenkamer en de cellen zijn er allemaal nog. Zo heb je in de cellen nu computers staan en wordt de zittingszaal gebruikt voor lezingen en het verdedigen van je masterscriptie.

We hebben niet een hele grote opleiding, in mijn eerste jaar had ik ongeveer 25 medestudenten. Zelf vind ik dit heel prettig, zo leer je elkaar snel kennen en kennen de docenten je bij naam. Je bent hier geen nummertje maar er is altijd persoonlijke aandacht voor je, de deur van de docenten staat altijd open.

Naast de kleinschaligheid van de opleiding heb ik ook voor Groningen gekozen omdat hier de beste opleiding Religiewetenschappen en Theologie wordt aangeboden, en dat merk je! De colleges zijn goed verzorgd, de docenten weten je te motiveren en je wordt goed begeleid tijdens je opleiding. Zo kun je altijd bij de studieadviseur terecht voor vragen maar ook de docenten of ouderejaars studenten staan hier altijd voor open.

Maar Religiewetenschappen en Theologie is meer dan alleen studeren. De studievereniging Gerardus van der Leeuw organiseert leuke feesten, lezingen en activiteiten. Zo leer je snel iedereen kennen op de faculteit. Bovendien leer je ook studenten van andere faculteiten kennen, bijvoorbeeld tijdens het gala dat samen met Wijsbegeerte wordt georganiseerd. Als je zegt dat je Godsdienstwetenschap of Theologie studeert, levert dat altijd interessante gesprekken op. Of je nou wel of niet gelooft, iedereen heeft op zijn eigen manier een mening en verhaal over religie.

Laatst gewijzigd:06 juni 2014 16:45