Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsHonours CollegeWaarom het Honours College?

Een kruisbestuiving van creatieve ondernemers - Entrepreneurship 2016

‘Stel, je bent met een ruimteschip gecrasht op Mars, en je hebt alleen een knuffelbeer, een parfumflesje en een scheermes tot je beschikking om terug te keren naar de aarde. Wat doe je?’ Eén van de vele wonderlijke vragen waar de tweedejaars studenten mee geconfronteerd werden tijdens het Entrepreneurshipevenement van het Honours College in samenwerking met TalentWeb Groningen.

De avond speelde zich af in de Big Building achter het Centraal Station. Het voormalige postsorteercentrum van PostNL is sinds 2015 een ‘startupfabriek’ en biedt kantoorruimte aan vele kleine en grotere creatieve ondernemers. De ideale plek voor een vindingrijke avond in het teken het talentontwikkelingsprogramma ‘Pick your own Talent’, dat door het hele Honours Bachelorprogramma loopt. Bij binnenkomst stuit je op een orgel, een Stormtrooper bewaakt de computerruimte en Jolijn Creutzberg van 'Van Hulley' opent de avond op een podium van bierkratjes. Op het eerste gezicht een aparte omgeving. Maar naarmate de avond vordert, raak je in de greep van de ambiance die heerst. Overal weerklinken verhalen en kreten van de twintig enthousiaste -vaak prettig gestoorde- workshopleiders van Talent Web Groningen. Al snel zie je het: hier vindt een kruisbestuiving van creativiteit plaats.

De meeste studenten beginnen wat terughoudend aan de eerste workshop. Er staat slechts een kwartier per ronde en iedereen is willekeurig in de vijf verschillende workshops geplaatst. Maar velen schudden dit gauw van zich af: het hoge tempo en de markante opdrachten laten je met een nieuwe invalshoek ondernemend gedrag onderzoeken. Neem de knuffelbeer, het parfumfles en het scheermes: dit gedachte-experiment spoort je aan om op een creatieve wijze een oplossing te zoeken met wat je voor handen hebt. Zo gaat het in de echte wereld ook. Ook al lijken de omstandigheden op zijn minst uitdagend, maak er het beste van met wat je hebt! Misschien wel de gouden tip voor jouw onderneming.

In een andere ruimte hoor je luid: ‘Zap!’ ‘Pow!’ ‘Whooptidoo!’, terwijl een groep studenten met wilde armbewegingen op en neer springt onder het mom van ‘daring to be playful’. Het contrast is groot met de geconcentreerde blikken in de groep ernaast, waar studenten bespreken hoe je alle leuke en belangrijke activiteiten kunt combineren in je drukke studentenbestaan. Weer verderop gaat het gesprek over het bereiken van doelen die buiten je bereik lijken te liggen. Ook hier klinkt een gouden tip: ‘Imagine you really want to get the girl/boy you are in love with. You will get him/her! The same holds for your businessgoals, go for it and you will find a way!’. In de workshop Turbo Composition maken studenten door intensief samen te werken in korte tijd een muzikaal hoogstandje. Ideeën als ‘Maybe we should put a little grunting in here?’ leveren bijzondere composities op. En zo kan de opsomming van de vele verschillende workshops nog wel een tijdje doorgaan.

De Entrepreneurshipavond zorgde ervoor dat menig Honoursstudent geregeld even uit zijn comfort zone werd getrokken. Een avond gevuld met teamwork, lachen, peinzen, jezelf los laten en met steevast een gouden tip voor jouw entrepreneursdromen als afsluiter. Bovendien is niemand verdwaald in het doolhof van de Big Building: you will find a way!

Jet Swart
Organiserend student-assistent Honours College

Laatst gewijzigd:02 mei 2017 11:24
printView this page in: English