Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Veelgestelde vragen Aanmelden, in- en uitschrijven Aanmelding en toelating

Matching aan de RUG

  • Wat is matching en waarom moet ik meedoen?

    In de wet staat dat aankomend studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een studie zonder selectie het recht hebben om deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Teveel studenten stoppen met hun studie in het eerste jaar, vaak doordat ze geen goed beeld hadden van de studie. Door deel te nemen aan matchingsactiviteiten krijg je een reëel beeld van de studie en heb je de mogelijkheid om je verwachtingen te checken. Past de studie die ik heb gekozen bij mij? En pas ik bij de studie? Sluit de opleiding aan bij mijn interesses en capaciteiten? 

    Voor alle opleidingen zonder numerus fixus van de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Medische Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid, en Science and Engineering is deelname aan matching verplicht om ingeschreven te worden. Wil je meer weten over de matchingsprocedure van jouw faculteit? Bekijk dan de facultaire matchingpagina.
  • Hoe ziet matching er uit?

    De matchingsprocedure verschilt per faculteit. Je ontvangt meer informatie over de procedure als je je voor 1 mei via Studielink hebt aangemeld voor het eerste jaar van een bacheloropleiding.

    Meer informatie vind je op de pagina Matching aan de RUG op onze website.
  • Is matching hetzelfde als selectie?

    Matching is niet hetzelfde als selectie. De bedoeling van matching is dat aankomende studenten ertoe aangezet worden om er goed over na te denken of de gekozen studie goed bij hem/haar past. De uitslag van de matchingsprocedure is niet bindend, waar dit bij selectie wel het geval is.

    Meer informatie over machtingsprocedure vind je op de pagina Matching aan de RUG op onze pagina.

    Meer informatie over de selectieprocedure voor numerus fixusopleiding vind je op de pagina Selectie en Plaatsing op onze website.

  • Is er matching bij alle opleidingen?

    Elke opleiding biedt de mogelijkheid tot matching aan, maar het is niet bij elke faculteit verplicht. Bij de volgende opleidingen/faculteiten is het verplicht:
    • Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (uitgezonderd AOLB en Pedagogische Wetenschappen)
    • Faculteit Medische Wetenschappen (BSc Bewegingswetenschappen)
    • Faculteit Rechtsgeleerdheid
    • Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (BSc Spatial Planning and Design)
    • Faculty of Science and Engineering
    De numerus-fixusopleidingen hebben geen matching. Voor deze opleidingen geldt een andere procedure.

    Meer informatie over de procedure voor numerus-fixus-opleidingen vind je op pagina Selectie en plaatsing op onze website. Ben je niet geselecteerd bij een numerus-fixus-opleiding en wil je een andere opleiding aan de RUG gaan doen? Meld je dan op uiterlijk 31 juli aan in Studielink.
  • Wanneer zijn de matchingsdagen?

    Veel studies hebben hun matchingsdag in juni, sommige (deels) eerder. Kijk voor een overzicht van de data op de pagina Matching aan de RUG.
  • Wat als ik niet kan komen op de matchingsdag?

    Deelname aan matching is niet verplicht, met uitzondering van de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Medische Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid, Science and Engineering en Wijsbegeerte. De numerus fixus-opleidingen bij deze faculteiten hebben geen matching, voor deze opleidingen geldt een andere procedure. In het geval dat je niet kunt meedoen aan de matchingsdag, geef dit dan aan bij de opleiding. De opleiding bepaalt vervolgens wat er verder gebeurt.
  • Als ik geïnteresseerd ben in twee studies kan ik dan naar twee matchingsdagen?

    Dit is mogelijk, indien dit uitkomt.
  • Wat als de opleiding niet bij me past?

    Kom je er na deelname aan matching achter dat de opleiding toch niet bij je past, dan zal je opnieuw een keuze moeten maken. Indien je hier hulp bij nodig hebt, dan kun je je wenden tot het Studenten Service Centrum (SSC). Daarnaast heeft iedere opleiding een studieadviseur, bij wie je terecht kan voor vragen. Houd er rekening mee dat je je op uiterlijk 31 juli moet aanmelden voor een andere opleiding als je er na matching achter komt dat een opleiding niet bij je past.
  • Wat kan ik doen als ik voor of na matching studiekeuzevragen heb?

    Mocht je nog verdere vragen hebben omtrent je studiekeuze, neem dan contact op met het Studenten Service Centrum. Zij kunnen je helpen met het beantwoorden van je vragen.

    De contactgegevens vind je op de pagina Studenten Service Centrum.
  • Wanneer heb ik aan de studiekeuzecheck voldaan?

    Je hebt voldaan aan de studiekeuzecheck op het moment dat je aan alle matchingactiviteiten van de opleiding hebt deelgenomen en je een studiekeuzeadvies hebt ontvangen. Het maakt voor het voltooien van de studiekeuzecheck geen verschil of je een oranje of een groen advies hebt ontvangen.
View this page in: English