Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Save the Date - Weekend van de Wetenschap met Diederik Jekel en meer

Wanneer:za 05-10-2024 10:30 - 16:00
Waar:Campus Fryslân, De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
Weekend van de Wetenschap

Schrijf het alvast in je agenda: op zaterdag 5 oktober vieren we het Weekend van de Wetenschap.

Kom naar de Beurs en laat je verrassen door leuke workshops, lekkere proefjes en inspirerende sprekers. Samen laten we zien wat de wetenschap allemaal kan.

Voor 8 tot 88, dus het is voor iedereen!

De eerste namen en activiteiten zijn bekend. Lees snel verder.
Hou deze site in de gaten voor het programma.

Zien we je op 5 oktober?

Diederik Jekel
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel

Diederik Jekel komt naar Leeuwarden!
Tijd: 11:00 - 11:45
Diederik Jekel, de wetenschapsjournalist bekend van onder meer Zapplive, Willem Wever, de Slimste mens en Jekels Jacht, verrast je tijdens de spetterende opening bij de faculteit Campus Fryslân (van de Rijksuniversiteit Groningen) in Leeuwarden. Hij neemt je mee in de wereld van de wetenschap.

Dit mag je niet missen.

Blender bikes
Fiets je eigen smoothie bij elkaar met de Blender Bikes van Science Linx

Fiets je eigen smoothie bij elkaar
Tijd: vanaf 11:30 tot 16:00
Door hard te trappen op de Blenderbike van Science Linx, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt bevroren fruit gepureerd tot een smoothie. Trap je rot en en proef wat je zelf gemaakt hebt!

Klein Venijn
Klein venijn - zijn virussen je vriend of vijand?

Klein venijn - zijn virussen je vriend of vijand?
Tijd: van 11:00 tot 16:00
Leer hoe virussen en bacteriën tegelijk je vriend én je vijand zijn. En haal samen met je vriendin, broer, opa of buurvrouw de highscore door ziekmakers te slim af te zijn in een razend spannend spel.

De interactieve installatie ‘Klein Venijn?’ heeft een introductiepaneel met toegankelijke uitleg over virussen en bacteriën. Daarnaast is er een video over wat jij kunt doen om te zorgen dat jijzelf én de mensen om je heen gezond blijven. En er is een razend spannend spel, waarin je samen met een partner de goede bacteriën en virussen te pakken moet zien te krijgen, terwijl je de ziekmakers ontwijkt. Wie het langst kan blijven staan, heeft de highscore!

Aletta Jacobs School of Public Health informeert en verrast met 'Klein venijn'.

Green screen
Ga op de foto als wetenschapper

Ga op de foto als een wetenschapper - green screen
Tijd: doorlopend, 12:00 - 16:00

Heb jij altijd al wetenschapper willen zijn? Dat kan vandaag!
Je hebt misschien al een beetje een beeld of zelfs een voorkeur voor een bepaald wetenschappelijk thema. Hoe leuk is het dan om de dag compleet te maken door op de foto te gaan als wetenschapper in jouw interessegebied. Astronaut, politicoloog, maritiem onderzoeker, taalwetenschapper, econoom, filosoof, of iets heel anders? Ga op de foto en ontdek wat jij leuk vindt!

Geesje Duursma
Geesje Duursma

Gastvrijheid, wat is dat eigenlijk? - door Geesje Duursma
Tijd: 12:15 - 13:00

Denk jij bij gastvrij aan de tandarts? Nee toch? Je wilt het liefst weer wegrennen. 
Herken je dat? Toch kan een tandartsbezoek ook een gastvrije ervaring zijn. Hoe zit dit? Geesje legt het je uit en neemt je mee (niet naar de tandarts). En bestaat er eigenlijk een gastvrije school?

Gastvrijheid, wat is dat eigenlijk? Als je het tien mensen vraagt, krijg je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Vaak hoor je dingen zoals "je welkom voelen" of "aardig zijn".

Geesje Duursma weet hier alles van. Ze runt al meer dan 25 jaar haar eigen horecabedrijf, De Pleats, in Burgum. Voor haar is gastvrijheid een ondergewaardeerd begrip dat veel meer wetenschappelijke aandacht verdient. Daarom besloot ze, naast haar werk, onderzoek te doen naar gastvrijheid. Ze wilde weten: wat is gastvrijheid precies? Wanneer ben je gastvrij? En waarom denken mensen er zo verschillend over?

Wil je weten hoe je zelf kunt onderzoeken hoe gastvrijheid werkt en hoe jij gastvrij kunt zijn? Kom dan naar deze interessante bijeenkomst en laat je verrassen.

NB Tijdens haar onderzoek heeft Geesje zichzelf een nieuwe titel gegeven: gastvrijheidseconoom. Ze heeft zelfs een nieuw woord bedacht: ‘hospitension’.
Op 10 oktober verdedigt Geesje haar proefschrift op 10 oktober in de Beurs in Leeuwarden.

Olijven
Ontdek de wereld van de olijven - met soundscape

Ontdek de wereld van de olijven - interactieve tentoonstelling - met soundscape
Tijd: doorlopend, 12:00 - 16:00


Olijven zijn heerlijk in salades en op pizza's! Maar ze zijn veel meer dan voedsel. Ontdek de wereld van olijven in onze interactieve tentoonstelling! Je komt te weten waar olijven groeien en hoe olijfbomen al duizenden jaren lang het landschap bepalen.

Je hoort, ziet, proeft, ruikt en voelt de vele kanten van olijven terwijl je je verdiept in hun verhalen die olijven volgen tijdens hun groei, interactie met andere planten en dieren, oogst en verwerking tot olie, hout en ingrediënten.

Duik onder in de wereld van de olijven zoals je het niet zou verwachten. Tijdens deze interactieve, multimediale activiteit ervaar je met al je zintuigen de olijven. Proef, ruik, zie en luister.

VR games met 8d games
Gamen in Virtual Reality (VR) met 8d Games

Weet jij hoe gamen in Virtual Reality (VR) werkt?
Tijd: 13:00 - 15:00

Serious games worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen, bijvoorbeeld bij herstel na een ziekte of om nieuwe vaardigheden te leren. Ontdek hoe games niet alleen leuk, maar ook leerzaam en nuttig kunnen zijn!

In samenwerking met MCL Leeuwarden, onderzoeker Lise Beumeler en Campus Fryslân ontwikkelden zij een VR-game die patiënten helpt hun armen en handen te trainen na een opname op de Intensive Care. Zet zelf de VR-bril op en probeer deze en andere VR-demo's uit!

Naast digitale games zijn er ook bord- en kaartspellen en prentenboeken die je misschien al kent van de zwemles. Ontdek hoe games en gamification hierbij worden ingezet en hoe dat samenwerkt met ons brein.

Kom langs en ervaar zelf de magie van serious games!

Tresoar
Workshop Tresoar – ontdek jouw stamboom

Workshop Tresoar – ontdek jouw stamboom
Duur workshop: 60 minuten
Tijdslot:
12:15 – 13:15
13:30 – 14:30
14:45 – 15:45

Wil je weten wat jouw familiegeschiedenis is? Tijdens deze workshop helpen we je met je zoektocht en leer je hoe stamboomonderzoek werkt. Want hoe begin je eigenlijk? Welke bronnen zijn er en hóe zoek je dan? Hoe orden je vervolgens de wirwar aan gevonden gegevens?
Ga aan de slag en leer hoe je eigen stamboom kan worden aangekleed.

Geschikt voor alle leeftijden!

Benodigdheden:
-neem je eigen laptop, I-pad of tablet mee
-digitale systemen hebben geen geheim voor je
-neem graag de gegevens (personalia) van je ouders en grootouders mee, zoals geboortedatum (en plaats), trouwdatum en eventuele overlijdensdatum (en plaats).

Dan kun je écht aan de slag met het maken van je persoonlijke stamboom!
We zien je graag bij deze praktische workshop, die gegeven wordt door Tresoar. Er is ruimte voor 15 deelnemers per keer, vol = vol.

Onze partners tijdens het weekend van de wetenschap zijn:
-Tresoar
-8d Games
-MCL