Lijkt het je leuk om een technische en sociale studie te volgen? Dan is de studie tandheelkunde wellicht wat voor jou! De studie tandheelkunde leidt je op tot het beroep van tandarts.
Binnen de tandheelkunde draait alles om preventie. Dat wil zeggen het voorkomen van problemen bij patiënten! Als er toch een probleem ontstaat, wordt je als student tandheelkunde uitgedaagd om na te denken over een individueel passend behandelplan. Dit behandelplan ga je vervolgens zelf uitvoeren. Zo word je technisch uitgedaagd op bijvoorbeeld het gebied van vullingen, kronen en protheses. Daarnaast is het sociale aspect erg belangrijk, want communicatie met je patiënt staat altijd centraal.
Studenten Tandheelkunde krijgen veel praktisch onderwijs. Allerlei technieken en behandelmethoden oefen je eerst op kunstkoppen. Je werkt vaak op het skillslab met je eigen setje kunstkaken en kunsttanden. Hiermee leer je praktische dingen zoals boren of een tand weer opbouwen. De opleiding kent een onderwijssysteem waarin theorie en praktijk zijn geïntegreerd. Door middel van casuïstiek word je als student voorbereid op de praktijk. Je zal zelf en samen met je medestudenten de casus gaan oplossen. Je bestudeert de bijbehorende theorie. Door te studeren aan de hand van concrete problemen bereid je je goed voor op je latere werk als tandarts. Tandheelkunde werkt nauw samen met de hbo-opleiding Mondzorgkunde van de Hanzehogeschool. Zo leren studenten intercollegiaal samenwerken. In een later stadium van de studie doe je dit in een onderwijsteampraktijk. Hierin behandel je zelf patiënten samen met studenten Mondzorgkunde. Naarmate je verder komt in je studie krijg je meer verantwoordelijkheden.
Notitie: Tandheelkunde is een numerus fixus studie. De toelating tot de opleiding wordt bepaald middels een selectie.