Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Over alumni In de voetsporen van Aletta

‘Ik heb nooit het gevoel gehad dat iets is gebeurd, of juist niet is gebeurd, omdat ik een vrouw ben’

Vanessa Ackah, journalist en presentator
Vanessa Ackah
Vanessa Ackah

Tekst: Aafke Eppinga

Tijdens een uitwisseling in Maleisië maakt Vanessa Ackah (1991) voor het eerst een radioitem. Vanaf dat moment weet ze het: journalistiek is haar roeping. Ze haalt haar master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als radio-dj presenteerde ze de dagelijkse middagshow Turn Up! bij FunX en is ze presentatrice bij het Youtubeplatform Spot On van KRONCRV.

Vanessa stelt voor om af te spreken op de zevende verdieping van het Volkshotel in Amsterdam. ‘Haar’ stad strekt zich mijlenver uit op de achtergrond. Voor zich heeft ze een cappucino staan waar ze driftig in roert. Ze is gespannen – ze is gewend om aan de andere kant van de tafel te zitten.

Voor je bachelor communicatiewetenschappen ging je op uitwisseling naar Maleisië. Daar kwam je voor het eerst in aanraking met journalistiek. Vertel!
“De opdracht was om drie journalistieke verhalen te maken. We hadden de keuze tussen video, radio of schrijven - ik wist direct dat ik voor radio wilde gaan. Ik kan goed verhalen vertellen, schrijven gaat me veel moeizamer af. Toen heb ik twee radio-items gemaakt en ik dacht: dit is het. Toen ben ik op zoek gegaan naar een journalistieke stage. Dat wilde niet echt lukken, dus ik besloot om naar een lezing over journalistiek en diversiteit van de AVROTROS te gaan. Aan het einde kreeg iedereen de kans om vragen te stellen, toen heb ik tegen de directeur van de omroep gezegd: ‘Luister, ik ben op zoek naar een stage, maar ik kom er niet doorheen omdat ik niet genoeg ervaring heb. U heeft net een verhaal gehouden over diversiteit en journalistiek. Ik ben de vrouw die u zoekt!’ Vervolgens mocht ik op gesprek komen en kreeg ik de stage. Een halfjaar lang mocht ik mensen bellen, interviews doen, items maken. Ik voelde me als een vis in het water.”

Daarna ben je naar Groningen verhuisd om aan de master Journalistiek te beginnen. Hoe kijk je terug op die tijd?
“Het was een leuke, maar ook pittige tijd. De opleiding was best veeleisend en ik werkte ernaast. Er waren momenten waarop ik om half zes tegen m’n groepsgenoten zei: ‘Jongens, ik wil wel blijven, maar ik moet naar m’n werk, anders kan ik de opleiding niet betalen.’ Daar was niet altijd begrip voor. Er was ook tijd voor leuke dingen hoor, ik heb ongeveer alle kroegen wel van binnen gezien, haha. Je bent jong en je woont in dé studentenstad van Nederland.”

Heb je als student een vrouwelijk rolmodel gehad waar je tegenop keek?
“Als student niet zozeer, maar als meisje wel. Milouska Meulens was vroeger presentator bij het Jeugdjournaal en altijd als ze op televisie was, dacht ik: ik wil worden zoals jij. Het heeft blijkbaar toch iets te maken met herkenning, dat ik een andere bruine vrouw op televisie zag die het nieuws presenteerde. Als klein kind had ik dat niet door, maar als ik nu terugkijk was het heel belangrijk.”

Na je afstuderen ging je aan de slag als reporter bij FunX. Binnen drie jaar kreeg je er, samen met Giorgio Hokstam, een eigen middagshow: Turn Up. Hoe was dat?
“Ik werd gebeld, of ik me op kantoor wilde melden. Ik kreeg direct een hartverzakking, ik dacht dat ik iets fout had gedaan. Toen werd ik gevraagd om samen met Giorgio de middagshow over te nemen. Dat was in november en nog geen twee maanden later, in januari, presenteerden we onze eerste show. In het begin was ik verlegen en was het ook tussen mij en Giorgio nog aftasten, maar ik voelde me al snel op m’n gemak. Ik vond het belangrijk om aandacht te besteden aan maatschappelijke problemen die jongeren aangaan. Het woonprobleem bijvoorbeeld, maakt me heel boos. Daar wilde ik graag geluid aan geven.”

Ben je aangenomen omdat je een vrouw bent?
"Nee! Ze hadden een vrouw en een man nodig, haha. Ik heb zelf nooit het gevoel gehad dat iets is gebeurd, of juist niet is gebeurd, omdat ik een vrouw ben. In de journalistiek, en zeker op de plekken waar ik heb gewerkt, was de man-vrouw verhouding heel evenredig verdeeld. In vakgebieden waar dat niet zo is, kunnen quota helpen om de boel gelijk te trekken, daar ben ik zeker niet op tegen."

Eerder dit jaar heb je besloten om te stoppen bij FunX, waarom?
“Ik heb een geweldige tijd gehad bij FunX, maar ik ging altijd maar door. Deed wel honderd dingen naast elkaar. Toen heb ik mezelf afgevraagd: word ik hier nog gelukkig van? Het antwoord was nee. Het is de eerste keer in mijn leven dat ik ruimte en tijd heb om na te denken over mijn volgende stap. Best lastig, maar ik denk dat het ook heel goed is en kijk vol vertrouwen naar de toekomst.”

Is er een moment waar je met trots op terugkijkt?
“Ik ben heel hard voor mezelf en vindt het moeilijk om trots te zijn. Ik wil altijd een tien halen. Sinds een tijdje ben ik aan het rollerskaten en het is voor mij echt een eyeopener dat je ook plezier kunt hebben terwijl je iets leert. Dan zeg ik tegen mezelf: ‘Rustig Vanessa. Ga even op de rem.’ Want rollerskaten kun je écht niet in een keer, haha.”
“Als ik echt iets moet noemen, ben ik trots op mijn deelname aan de Slimste Mens. Doodeng vond ik het. En op het presenteren van de middagshow kijk ik ook met trots terug. Ik stond er gewoon.”

Vanessa Ackah

Vanessa Ackah (1991) komt uit een Ghanees gezin en is geboren en getogen in Nederland. Ze groeit op in Hoofdorp en verhuist als ze 12 is met haar moeder en broertjes naar Almere.

Na een bachelor Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begint ze in 2013 aan de master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens haar studie gaat ze aan de slag als razende reporter voor FunX, op zoek naar verhalen uit de jongerencultuur. Van 2019 tot en met 2021 presenteert ze de middagshow ‘ Turn Up!’ bij FunX. Daarnaast is Vanessa een van de gezichten van Spot On , het YouTubeplatform van de KRO-NCRV van vrouwen, door vrouwen. Ook spreekt ze reclames in en geeft ze geregeld lezingen. In 2021 is Vanessa een van de deelnemers aan De Slimste Mens .

Laatst gewijzigd:13 december 2021 10:33
View this page in: English