Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

De toetsing van het reïntegratieverslag vanuit sociaal-medisch perspectief: het beoordelingsproces van de arbeidsdeskundige en verzekeringsarts van het UWV

Onderzoeker:

A. Muijzer

Projectleider:
  • J.W. Groothoff Prof PhD
Onderzoeksperiode: 2007-2012
Financier: Stichting Instituut GAK

Samenvatting:

In het kader van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) dienen na 1 jaar en 9 maanden ziekteverzuim de reïntegratie-inspanningen getoetst te worden ten behoeve van een WIA-aanvraag (voorheen WAO). Doel van deze toetsing is om vast te stellen of er voldoende reïntegratieactiviteiten zijn ondernemen door de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts om – gehele of gedeeltelijke – werkhervatting te realiseren. Indien er onvoldoende inspanningen zijn gedaan volgt een sanctie in de vorm van de opschorting van de WIA-aanvraag en een loonsanctie voor de werkgever en werknemer, afhankelijk van wie onvoldoende inspanningen heeft verricht.

Deze toetsing van het reïntegratieverslag (RIV-toetsing) wordt uitgevoerd door de arbeidsdeskundige van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het oordeel van de arbeidsdeskundige, het kader waarbinnen dit oordeel plaatsvindt, de eisen die aan dergelijke oordeelsvorming gesteld dienen te worden en de wijze waarop dit oordeel tot stand komt vormen het centrale thema van dit onderzoeksproject. In dit onderzoek zal met behulp van literatuuronderzoek en expertmeetings inzicht worden verkregen in de relevante aspecten waaraan de oordeelsvorming dient te voldoen. De optimalisering van de kwaliteit van de RIV-toetsing vormt het uiteindelijke doel van dit onderzoek. Aan de hand van het inzicht in de relevante aspecten van de RIV-toetsing zal verder invulling worden gegeven aan het onderzoek.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English