Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Maatschappelijke participatie van ouderen met een visuele beperking: determinanten en interventie

Onderzoeker:

M.A. Alma

Projectleiders:
  • Th.P.B.M. Suurmeijer Prof PhD
  • J.W. Groothoff Prof PhD
Onderzoeksperiode: 2007-2012
Financier: ZonMw

Samenvatting:

Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen met een visuele beperking toe. Deze ouderen leiden vaak een lichamelijk inactief en zittend leven. Dit heeft afhankelijkheid en sociaal isolement tot gevolg. Er is weinig kennis beschikbaar in hoeverre deze ouderen deenemen aan de maatschappij, en welke facoren hierbij een rol spelen.

Het project bestaat uit twee deelonderzoeken: een survey en een interventie. Het doel van de survey is via telefonische interviews en focusgroep gesprekken de mate van maatschappelijke participatie van visueel beperkte ouderen in kaart te brengen. Tevens worden bevorderende en belemmerende factoren onderzocht. Voor de survey worden 200 ouderen (>55 jaar) met een visuele beperking benaderd.

Voor het tweede deelonderzoek wordt een beweegprogramma ontwikkeld en aangeboden aan 45 visueel beperkte ouderen met een lage mate van maatschappelijke participatie. Het effect van dit beweegprogramma op maatschappelijke participatie en beïnvloedende factoren wordt onderzocht. Het programma wordt afgestemd op de mogelijkheden en wensen van de doelgroep. Het programma wordt gekenmerkt door een sociale interactie benadering.

De resultaten van het project vormen een empirische basis voor de implementatie van een beweegprogramma en voor toekomstig beleid in de revalidatie van ouderen met een visuele beperking.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Visio-Noord.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English