Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Risicofactoren van het ontstaan en het beloop van psychosociale problemen bij 10-16 jarigen

Onderzoeker:

M. Jaspers

Projectleiders:
  • S.A. Reijneveld Prof PhD
  • G. de Meer PhD
Onderzoeksperiode: 2005-2012
Financier: UMCG/FMW

Samenvatting:

Doel van het project is het in kaart brengen van risicofactoren voor emotionele en gedragsstoornissen op 10-16 jarige leeftijd. In Nederland wordt 90% van de kinderen van 0 tot 19 jaar gevolgd door de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Doel is het bevorderen en beveiligen van gezondheid, groei en ontwikkeling van jeugdigen. De JGZ kan een belangrijke rol spelen bij het vroegtijdig herkennen van emotionele en gedragsproblemen.

Dit project maakt gebruik van het TRAILS-cohort, dat bestaat uit ruim 2200 jongeren die sinds hun 10e jaar meedoen aan onderzoek naar de psychische en sociale ontwikkeling. Op dit moment zijn de jongeren 14-16 jaar en worden voor de derde keer onderzocht.

In het huidige onderzoek wordt de samenhang bestudeerd tussen bevindingen die zijn geregistreerd in de JGZ-dossiers en de psychosociale ontwikkeling zoals verzameld tijdens TRAILS. Er zal gezocht worden naar de invloed van factoren tijdens de zwangerschap en gedurende de zuigelingen- en kindertijd op de ontwikkeling en het beloop van emotionele en gedragsproblemen tijdens de puberteit en adolescentie. Hiermee kan dit onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van vroege opsporing van psychosociale problematiek door de JGZ.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English