Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Artrose-poli orthopedie: de implementatie en eerste effecten van leefstijlprogramma’s

Onderzoeker:

N. Paans

Projectleiders:
  • S.K. Bulstra Prof PhD
  • M. Stevens PhD
Onderzoeksperiode: 2006-2008
Financier: Zorgvernieuwing

Samenvatting:

Inleiding

Artrose is een ziekte waarbij er sprake is van een meer dan bij de leeftijd passende afbraak van het gewrichtskraakbeen. Met de leeftijd neemt de prevalentie en incidentie van artrose toe. Het aantal personen tussen de 20 en de 65 jaar dat jaarlijks in Nederland de huisarts consulteert wegens klachten agv artrose van grote en middelgrote gewrichten, wordt geschat op 200.000. Wanneer ook patiënten boven de 65 jaar worden meegeteld komen er nog eens 450.000 patiënten bij. Uit onderzoek blijkt dat er ook bij een patiënt met ernstige artrose vaak nog effectieve conservatieve behandelopties zijn. Het betreft dan vooral programma’s gericht op het beïnvloeden van de leefstijl (beweging en voedingsgedrag). Tot op heden worden deze behandelopties in feite alleen nog maar onder gecontroleerde omstandigheden toegepast. Doel is om deze programma’s te implementeren als onderdeel van de artrose poli van de afdeling orthopedie.

Werkwijze

Implementatie van leefstijl programma bestaande uit afzonderlijke of een combinatie van behandelingen bij patiënten met OA die nog niet in aanmerking komen voor gewrichtsvervanging.

Verwachting

Het is onze hypothese dat de nieuwe behandelstrategie zal leiden tot effectieve vermindering van klachten van de patiënt (in het bijzonder pijnvermindering en verbetering van functie), wat uiteindelijk kan leiden tot uitstel van een operatieve ingreep.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English