Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Met plezier ouder worden: de effecten van een bewegingsprogramma op het welzijn van ouderen

Onderzoeker:

C.M.S. Chang

Projectleiders:
  • J.R. van Horn Prof PhD
  • J.W. Groothoff Prof PhD
  • J.P.J. Slaets Prof PhD
  • M. Stevens PhD
Onderzoeksperiode: 2002-2007
Financier: Eric Bleumink Fonds

Samenvatting:

Ook in ontwikkelingslanden neemt het passieve leefpatroon vooral bij ouderen steeds toe. Hierdoor is het risico voor het ontstaan van chronische ziekten en invaliditeit drastisch toegenomen. Deze leidt tot problemen bij het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven. De meeste wetenschappelijke onderzoekingen op het gebied van bewegingsprogramma’s bij passieve ouderen zijn overwegend gedaan in de westerse ontwikkelde landen.

Deze studie is gedaan om de invloed van een bewegingsprogramma op het leven van passieve ouderen in een ontwikkelingsland aan te tonen. Het doel van deze eenjarige studie was, om de effectiviteit van een gevarieerd bewegingsprogramma voor ouderen in een multi-etnische en multiculturele samenleving, uitgevoerd in Paramaribo-Suriname, te onderzoeken. Hierbij werden 241 geselecteerde ouderen tussen 60 en 98 jaar ad random verdeeld in een experimentele en een controle groep. Een bewegingsprogramma werd door de experimentele groep uitgevoerd, terwijl de controle groep acht maanden lang niets mocht doen. Metingen bij beide groepen werden gedaan bij de start, na drie, zes en na twaalf maanden. Gevalideerde fitheidstesten en meetinstrumenten voor de ervaren fitheid werden hierbij gebruikt.

Binnen de voorschriften van het Eric Bleumink Fonds vormen de resultaten van deze studie de basis voor het proefschrift.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English