Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Vragenlijsten als een middel om de vroegsignalering door de Jeugdgezondheidzorg van psychosociale problemen te verbeteren

Onderzoeker:

A.G.C. Vogels

Projectleiders:
  • S.A. Reijneveld Prof PhD
  • A.G.C. Vogels MSc
Onderzoeksperiode: 2006-2008
Financier: TNO

Samenvatting:

Vroegsignalering van psychosociale problemen bij kinderen is een van de taken van de Nederlandse Jeugdgezondheidsonderzoeken (JGZ). Dit gebeurt vooral in het kader van de reguliere periodieke gezondheidsonderzoeken, waarvoor alle kinderen en/of hun ouders worden uitgenodigd.

Verschillende onderzoeken toonden aan dat de JGZ inderdaad veel kinderen met zulke problemen signaleert, maar dat veel problemen ook niet worden onderkend. Dit proefschrift zal dat verder onderbouwen.

In het proefschrift wordt verder nagegaan in hoeverre een aantal vragenlijsten (LSPPK, de KIVPA, de PSYBOBA, PSC en SDQ) die vroegsignalering kunnen verbeteren. Ook worden statistische technieken, gebaseerd op Item Response Theory (IRT) gebruikt om na te gaan of zij een van de inherente zwaktes van relatief korte lijsten, nl. een relatief grote onnauwkeurigheid en daardoor een hoog aantal fout positieve en negatieve beslissingen, kunnen ondervangen. Op basis van IRT wordt een internet-applicatie ontwikkeld die een nauwkeurige classificatie van kinderen onder of boven een vooraf gedefinieerd afkappunt mogelijk maakt.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English