Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

De effectiviteit van het Triple P programma ter ondersteuning van ouders bij opvoeding in de Nederlandse jeugdgezondheidszorg: een randomised controlled study

Onderzoeker:

W. Spijkers

Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2008-2015
Financier: ZonMw

Samenvatting:

Achtergrond

Psychosociale problemen komen regelmatig voor bij jonge kinderen en kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren. Alle kinderen in de leeftijd van 0-19 jaar worden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) gezien tijdens het Periodiek Gezondheidsonderzoek (PGO). Op de leeftijd van 9-11 jaar maakt screening op psychosociale problematiek standaard deel uit van het PGO. Het opvoedingsondersteuningsprogramma Triple P zou goed kunnen aansluiten bij deze screening.

Doel

Bepaling van de effectiviteit van Triple P, niveau 3, bij 9-11 jarige kinderen met milde gedragsproblematiek.

Design

Randomised controlled trial waarbij het effect van Triple P, niveau 3 wordt vergeleken met reguliere zorg door de JGZ bij milde psychosociale problematiek. In elk van de onderzoeksgroepen worden 81 kinderen geïncludeerd (in totaal 162).

Populatie

Ouders van kinderen met milde, subklinische gedragsproblematiek vastgesteld tijdens het regulier PGO op de leeftijd van 9-11 jaar.

Metingen

De metingen vinden plaats voorafgaand aan de interventie, direct na de interventie en 6 en 12 maandenna de interventie. Primaire uitkomstmaat is de verandering van psychosociale problematiek. Secundaire uitkomstmaat betreft opvoedingsvaardigheden van de ouders.

Kennisoverdracht

De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met de GGD-en in Noord-Nederland en landelijke organisaties betrokken bij de implementatie van het Triple P: het Nederlands Jeugdinstituut (NI) en het Trimbos-instituut.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 14:18
View this page in: English