Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP

Persbericht: 'Niet stoffig, toch?'

11 februari 2021 | Montesquieu Instituut
11 februari 2021

Kabinet-Rutte III zal de geschiedenis ingaan als het Coronakabinet en een 'spagaatcoalitie' van links en rechts, maar ook als een kabinet dat misschien wel ondanks zichzelf tot groot activisme gedwongen werd - en uiteindelijk aan metaalmoeheid ten onder ging.

'Niet stoffig, toch?', een nieuwe uitgave in de Montesquieu Reeks, maakt een (eerste) balans op van het derde kabinet onder leiding van premier Rutte.

Gedoe over de dividendbelasting, de stikstofcrisis met een vol Malieveld, de coronacrisis als game changer en tenslotte een ongemakkelijke affaire over kindertoeslagen die uitgroeide tot een schandaal van de eerste orde. Welke rol speelde de minister-president in zijn derde kabinet? Hoe ging het er binnen de coalitie aan toe? Hoe presteerde het kabinet? Hoe was de verhouding met de oppositie? Wat gebeurde in het parlement? Hoe deed premier Rutte het in Europa? Hoe ging het kabinet om met het maatschappelijk middenveld?

Deze vragen staan centraal in 'Niet stoffig, toch?', de 16e bundel in de reeks van het Montesquieu Instituut. In de beantwoording van deze vragen komt de boeiende geschiedenis van kabinet-Rutte III naar voren. Wetenschappers uit eigen kring - afkomstig van de Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en het Parlementair Documentatie Centrum - laten zien dat het inderdaad allesbehalve stoffig was.

In de bundel wordt eerst ingegaan op het imago van Mark Rutte (Joop van den Berg), waarna de coalitieverhoudingen binnen het kabinet (Alexander van Kessel), de relatie met de oppositie (Bert van den Braak) en het parlementaire stemgedrag (Simon Otjes en Tom Louwerse) geanalyseerd worden. Vervolgens wordt er gekeken naar het vroegtijdige vertrek van Buma en Pechtold (Gerrit Voerman), de omgang met het maatschappelijke middenveld (Caelesta Braun) en het optreden van Rutte in Europa (Anjo Harryvan (RUG) en Jan van der Harst). Tot slot geeft Bert van den Braak een overzicht van de feitelijke wetgevingsoogst van kabinet-Rutte III.

'Niet stoffig, toch?' is de zestiende bundel in de reeks van studies waarvoor het Montesquieu Instituut tekent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs montesquieu-instituut.nl of 070-3560238). Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met een van de auteurs die via hun werk bereikbaar zijn.

Het DNPP is partner van het Montesquieu Instituut

Laatst gewijzigd:20 april 2023 11:45
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 06 juni 2025

    India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd

    Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.