Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Practical information Voorlichting
Header image Juridische Bestuurskunde

Stage lopen naast de bachelor Juridische Bestuurskunde? Nico Jansen deed het!

Datum:15 april 2024
Auteur:Fons van Ulzen
Nico Jansen
Nico Jansen

In dit blog spreken we met Nico Jansen over het stage lopen naast de bachelor Juridische Bestuurskunde. Waar heeft hij stage gelopen? Hoe heeft hij dat ervaren? En zou hij het andere studenten aanraden? Al deze vragen beantwoordt Nico in deze blog!

 

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Nico Jansen, ik ben 23 jaar en ik woon in Groningen. Ik volg de master Recht en Bestuur, specialisatie Juridische Bestuurskunde. Tevens ben ik bestuurslid bij de studievereniging voor Staats- en Bestuursrecht en Juridische Bestuurskunde J.B.S.V. Dorknoper, als Commissaris Intern. Naast mijn studie doe ik aan wielrennen bij Tandje Hoger en soms kun je mij zien tennissen of padellen.

Waar liep je stage en wat voor werkzaamheden deed je?

In september 2022 ben ik begonnen met mijn stage bij Meester en Meester in Zwolle. Meester en Meester is een juridisch adviesbureau gericht op particulieren, het bedrijfsleven en de overheid. Als consultant kreeg ik allerlei taken toebedeeld, zoals het schrijven van algemene voorwaarden en sommaties namens klanten. Ik werd meegenomen in de bedrijfsvoering, het was geen stage van ‘koffie halen en printerwerk’, zo te zeggen. Ik werd betrokken bij klantcontact en alles wat er speelde. In januari 2023 – toen mijn stage afliep – kreeg ik een baan aangeboden als werkstudent. Aangezien Meester en Meester veel aan interim opdrachten doet, heb ik destijds een opdracht aangeboden gekregen bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag.

Is stage lopen goed te combineren met de studie?

Ik had het voordeel dat ik een rustige periode had toen ik begon met mijn stage omdat ik nog een paar vakken moest halen voor het civiel effect. Naarmate het drukker werd, werden mijn timemanagementvaardigheden meer op de proef gesteld. Een belangrijke tip is dat je beschikbare tijd goed moet indelen en benutten. Bij Meester en Meester kreeg ik gelukkig voldoende ruimte: zij waren flexibel op momenten dat ik aangaf het druk te hebben. Studenten moeten zich wel realiseren dat stage lopen als een volledige werkweek kan worden ervaren, je moet hier niet lichtzinnig over denken.

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van het stage lopen naast de bachelor?

De studie kwam bij mij meer tot leven, dit ontbrak helaas tijdens veel online lessen die ik gedurende de pandemie gevolgd heb. Ik stelde mijzelf de vraag welk rechtsgebied ik echt interessant vond: publiek of privaat (en alles daar tussenin). Mijn doel was ook om aan het einde van mijn stage helder te hebben wat ik precies wilde, een soort oriëntatie voor wat ik later wilde doen. Daarnaast was ik op zoek naar meer ervaring in de praktijk. Concluderend is het een mooie manier om verdieping te zoeken.

Zijn er hier ook nadelen aan verbonden?

In het kader van timemanagement kan het een uitdaging zijn om naast het lopen van stage ook vakken te volgen. Ik had stageweken van 32 uur en daardoor kon ik niet alle colleges live volgen. In plaats hiervan ben ik soms extra goed de boeken in gedoken.

Zou je andere bachelorstudenten aanraden om buiten het curriculum stage te gaan lopen?

Stage lopen naast mijn bachelor heeft voor mij zeker toegevoegde waarde gehad! De stage heeft ervoor gezorgd dat ik beter voorbereid aan mijn master ben begonnen. Naast dat ik mij beter heb kunnen oriënteren op mijn keuze, ben ik ook goed voorbereid om de stof die in de bachelor voorbij kwam, toe te passen in mastervakken.

Tags: Bachelor

Over de auteur

Fons van Ulzen
Fons van Ulzen

Hé! Wat leuk dat je op de blogpagina van Juridische bestuurskunde terecht bent gekomen! Voor praktische informatie over onze leuke studie en verhalen van (ex)studenten en docenten ben je op de juiste plek! Als student-assistent van de vakgroep SBB en master-student JB zal ik je middels deze blogs een inkijkje geven in de studie Juridische bestuurskunde!