Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG onderzoekers bij opening Nederlands Antarctisch laboratorium

29 januari 2013

NWO heeft op 27 januari 2013 het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool geopend: het Dirck Gerritszlaboratorium. De opening stond eerst gepland voor 25 januari, maar moest vanwege het slechte weer twee dagen uitgesteld worden. Prins Willem Alexander sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap: "Het vraagstuk waar jullie aan werken is ongelooflijk belangrijk, want we geven om deze planeet." RUG onderzoekers spelen een belangrijke rol in het onderzoek dat hier plaatsvindt: drie van de vijf toegekende projecten zijn gelieerd aan de RUG.

De aanwezige RUG wetenschappers onderzoeken verschillende gevolgen van de snelle opwarming van het Antarctisch Schiereiland, waar het laboratorium is geplaatst. De groep van Professor Anita Buma (ESRIG) bestudeert de invloed van het toenemend smeltwater op de basis van de mariene voedselketen: de mariene microalgen. Professor Theo Elzenga’s team (CEES) kijkt naar de klimaatgassen die vrijkomen tijdens een algenbloei. Het team van professor Hein de Baar (ESRIG) richt zich op de veranderingen van ijzer en andere spoorelementen en de gevolgen daarvan voor het ecosysteem.

Anita Buma is als eerste RUG onderzoeker in 1992 gepromoveerd op Antarctisch onderzoek en was ook de eerste vrouwelijke NL wetenschapper die voet zetten op Antarctische bodem. Buma:” Het hebben van een vaste basis heeft voor de Nederlandse polaire gemeenschap grote meerwaarde. Wij hebben nu meer dan ooit de mogelijkheid structureel ons onderzoek in te bedden en de samenwerking met de Britten en andere internationale partners uit te bouwen. Ook biedt het hebben van eigen vierkante meters grote logistieke voordelen, want het maakt het heen en weer transporteren van fragiele apparatuur tussen twee campagnes overbodig. Tenslotte consolideert dit permanente lab ons stemrecht binnen het zogenaamde Antarctische Verdrag, dat o.a. de bescherming van Antarctica reguleert. In de afgelopen decennia heeft het Nederlands Antarctische onderzoek zich, ondanks een krap budget, sterk geprofileerd, en hier heeft de RUG een aanzienlijke rol in gespeeld. Het is ook te danken aan de hoge kwaliteit van het Nederlands polaire onderzoek, dat de basis er is gekomen”.

Meer informatie:

Anita Buma

A.G.J.Buma@rug.nl

Annette Scheepstra

A.J.M.Scheepstra@rug.nl

06-54658965

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...