Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Drie Open-Programmasubsidies toegekend

17 november 2011

Behalve de TOP-subsidies heeft NWO in haar ALW-programma ook drie Open-Programmasubsidies toegewezen aan Groningse onderzoekers. Ze zijn allen verbonden aan de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), Rijksuniversiteit Groningen. In totaal dienden 49 onderzoekers in Nederland een aanvraag waarvan slechts twaalf van NWO toekenning kregen.  

Dr. Jean-Christophe Billeter, Gedragsbiologie,
Centre for Behaviour and Neurosciences, RUG

Choosey females: the mechanism of fecundity block in Drosophila melanogaster

Wij herkennen gemakkelijk andere mensen op basis van hun gezichten. Onbewust identificeren wij anderen ook op basis van geuren hetgeen vervolgens ons sociale gedrag beïnvloedt. Bij allerlei soorten breken vrouwtjes de zwangerschap af wanneer zij de geur van een meer aantrekkelijke man percipiëren. In sommige mensenparen kan dit zelfs leiden tot infertiliteit. Hoewel fruitvliegen erg verschillen van ons, vertonen de vrouwtjes eenzelfde soort ‘zwangerschaps-blokkade’. Door het bestuderen van fruitvliegen kunnen we, vanwege hun simpeler brein en geurensysteem, relatief gemakkelijk fundamentele mechanismen betrokken bij het blokkeren van zwangerschap ontmaskeren en onderzoeken in welke mate zij zich vertalen naar andere diersoorten.

Prof.dr. Ida van der Klei, Moleculaire Celbiologie
Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, RUG

Deciphering the role of Pex11 in peroxisome biology

De bestudering van de moleculaire processen die betrokken zijn bij het vervormen van membranen, een proces dat o.a. gebeurt tijdens organeldeling, is momenteel een zeer belangrijk onderzoeksonderwerp in de celbiologie. Van der Kleis groep bestudeert de deling van peroxisomen, organellen die een onmisbare rol spelen in de stofwisseling en tevens betrokken zijn bij veroudering. Dit maakt het onderzoek medisch relevant. De onderzoekers willen voortborduren op hun zeer recente vinding dat het eiwit Pex11 de membranen van peroxisomen sterk kan vervormen. Men zal met behulp van zeer geavanceerde genetische, biochemische en microscopische technieken in detail de rol van Pex11 verder gaan onderzoeken.

Prof.dr. Oscar Kuipers, Moleculaire Genetica,
Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, RUG

Biomodules for introducing various types of circular and heterocyclic modifications in lantibiotics

Lantibiotica zijn krachtige antimicrobiële peptiden die effectief gebruikt kunnen worden om infectieziekten te bestrijden. Deze stoffen hebben een breed antimicrobieel spectrum en een goede stabiliteit, o.a. door ringvormige structuren (lanthionines). Hier wil Kuipers’ groep de antimicrobiële activiteit en stabiliteit van deze stoffen verder verbeteren door extra ringvormige structuren te introduceren met een synthetisch biologische aanpak. De nieuwe klassen peptiden die op deze manier gemaakt kunnen worden zullen getest worden tegen multi-antibiotica resistente stammen, die een groot probleem vormen in de huidige gezondheidszorg. Uiteindelijk hoopt de groep nieuwe verbindingen te kunnen maken die als antibioticum ingezet kunnen worden, met geringe resistentieontwikkeling bij pathogenen.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 11:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...