Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Virtual Reality Centrum RUG vernieuwd

02 juni 2010

Afelopen week is het vernieuwde Virtual Reality Centrum van de RUG officieel geopend. Het centrum is gevestigd in de Zernikeborg bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).
 
Het Virtual Reality Centrum bestaat uit het Reality Theater, de Reality Cube en een mobiele 3D-opstelling. De ruimte is ingrijpend verbouwd waarbij het tien meter brede scherm van het Reality Theater is vervangen door een nieuw semi-transparant exemplaar. De projectie vindt nu plaats van achter het scherm door zes grote HD beamers. Met de vernieuwde apparatuur wordt per seconde meer dan een miljard pixels gegenereerd met een glashelder 3D-beeld.

Volledig interactief

Anders dan in 3D-voorstellingen in pretparken of bioscopen, is de software in het Reality Centrum volledig interactief. Een operateur achter de console bedient met muis en toetsenbord een virtuele camera, en kan zo op elke willekeurige plek in de 3D-wereld een kijkje nemen. Ook kan hij bijvoorbeeld de kleur van een molecuul veranderen, bomen bijplaatsen, een compleet gebouw verplaatsen, etc.

Nieuwe inzichten door VR

De VR-facilteiten dompelen de toeschouwers onder in een 3D virtuele -maar levensechte- wereld, waarin vragen en problemen uit de ‘echte’ wereld op een nieuwe manier benaderd kunnen worden. Door de uitgebreide interactiemogelijkheden geeft Virtual Reality wetenschappers nieuwe inzichten, of het nou gaat om de structuur van een complex molecuul, de ontwikkeling van het heelal of het gedrag van de mens.

Virtuele Regiotram

Ook buiten de universitaire wereld wordt gebruik gemaakt van het Reality Centrum. Zo zijn er tal van projecten op het gebied van architectuur- en landschapsvisualisatie. Er is bijvoorbeeld een 3D-visualisatie gemaakt van een aantal mogelijke tracés voor de nog aan te leggen Regiotram Groningen. Andere voorbeelden zijn de virtual reality-impressie van de vernieuwingsplannen van het dierenpark Emmen, de havengebieden rond Delfzijl en de historische opgravingen in Ezinge voor het Groninger Museum.

Ondersteuning

De voorzieningen op het gebied van virtual reality bij de RUG worden gefaciliteerd door de afdeling High Performance Computing en Visualisatie (HPC/V) van het CIT. Naast visualisatie biedt HPC/V de wetenschappers van de RUG ook ondersteuning bij het gebruik van de faciliteiten op het gebied van grootschalig rekenen. De RUG staat op dit moment met drie computers in de top 500 van snelste computers in de wereld.

Meer informatie: Frans van Hoesel, afdelingshoofd HPC/V, tel. (050) 363 9244, e-mail: f.h.j.van.hoesel rug.nl.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

  Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 07 mei 2024

  Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

  Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei