Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Virtual Reality Centrum RUG vernieuwd

02 juni 2010

Afelopen week is het vernieuwde Virtual Reality Centrum van de RUG officieel geopend. Het centrum is gevestigd in de Zernikeborg bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).
 
Het Virtual Reality Centrum bestaat uit het Reality Theater, de Reality Cube en een mobiele 3D-opstelling. De ruimte is ingrijpend verbouwd waarbij het tien meter brede scherm van het Reality Theater is vervangen door een nieuw semi-transparant exemplaar. De projectie vindt nu plaats van achter het scherm door zes grote HD beamers. Met de vernieuwde apparatuur wordt per seconde meer dan een miljard pixels gegenereerd met een glashelder 3D-beeld.

Volledig interactief

Anders dan in 3D-voorstellingen in pretparken of bioscopen, is de software in het Reality Centrum volledig interactief. Een operateur achter de console bedient met muis en toetsenbord een virtuele camera, en kan zo op elke willekeurige plek in de 3D-wereld een kijkje nemen. Ook kan hij bijvoorbeeld de kleur van een molecuul veranderen, bomen bijplaatsen, een compleet gebouw verplaatsen, etc.

Nieuwe inzichten door VR

De VR-facilteiten dompelen de toeschouwers onder in een 3D virtuele -maar levensechte- wereld, waarin vragen en problemen uit de ‘echte’ wereld op een nieuwe manier benaderd kunnen worden. Door de uitgebreide interactiemogelijkheden geeft Virtual Reality wetenschappers nieuwe inzichten, of het nou gaat om de structuur van een complex molecuul, de ontwikkeling van het heelal of het gedrag van de mens.

Virtuele Regiotram

Ook buiten de universitaire wereld wordt gebruik gemaakt van het Reality Centrum. Zo zijn er tal van projecten op het gebied van architectuur- en landschapsvisualisatie. Er is bijvoorbeeld een 3D-visualisatie gemaakt van een aantal mogelijke tracés voor de nog aan te leggen Regiotram Groningen. Andere voorbeelden zijn de virtual reality-impressie van de vernieuwingsplannen van het dierenpark Emmen, de havengebieden rond Delfzijl en de historische opgravingen in Ezinge voor het Groninger Museum.

Ondersteuning

De voorzieningen op het gebied van virtual reality bij de RUG worden gefaciliteerd door de afdeling High Performance Computing en Visualisatie (HPC/V) van het CIT. Naast visualisatie biedt HPC/V de wetenschappers van de RUG ook ondersteuning bij het gebruik van de faciliteiten op het gebied van grootschalig rekenen. De RUG staat op dit moment met drie computers in de top 500 van snelste computers in de wereld.

Meer informatie: Frans van Hoesel, afdelingshoofd HPC/V, tel. (050) 363 9244, e-mail: f.h.j.van.hoesel@rug.nl.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...