Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Kathelijne Tijms

Bachelorstudent Nederlandse Taal en Cultuur
Kathelijne Tijms

Over Kathelijne

Ik ben Kathelijne Tijms, 20 jaar en ik zit in het derde jaar van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Naast mijn studie werk ik bij de Monki, een kledingwinkel in de Herestraat, en ben ik redacteur bij de Studentenkrant. Ook ben ik actief bij de Golfbreker, de studentenzwemvereniging van Groningen, en ZaZa, de studievereniging van Nederlands. Verder hou ik van spelletjesavonden, lezen, schrijven en filosoferen over het leven met vrienden.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

In eerste instantie heb ik gekozen voor de studie Psychologie, maar na een jaar kwam ik erachter dat de studie toch niet overeenkwam met mijn verwachtingen. Ik besloot daarom een studie te kiezen die paste bij mijn interesses en de dingen die ik leuk vind om te doen, namelijk lezen, schrijven en de Nederlandse taal. Ik heb vanaf kinds af aan al interesse gehad in onze eigen taal. Ik verslond boek na boek en maakte altijd gedichtjes voor mensen. Nederlands bleek wel de goede studiekeuze. Ik voelde me direct op mijn plek. Vaak wordt gedacht dat de studie een verlengstuk is van het schoolvak Nederlands, maar dit is een misvatting. Binnen de bachelor zijn namelijk drie vakgebieden waarin we ons verdiepen: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Ik vind Letterkunde het leukst, omdat je bezig bent met de geschiedenis van Nederland. Niet alleen op het gebied van taal en cultuur, maar denk bijvoorbeeld ook aan de ontwikkeling van ons land tot een democratie of de gevolgen van het kolonialisme.

Waarom Groningen?

Groningen was altijd al mijn favoriete stad. Mijn ouders hebben er vroeger gewoond voordat ze besloten te verhuizen naar het idyllische Drenthe, dus ik kwam er voordat ik ging studeren al regelmatig. Toch leek het me verstandig om ook te kijken naar studies in andere steden. Ik ben naar open dagen in Wageningen en Utrecht geweest. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Groningen omdat ik me daar het meeste thuis voelde. Bovendien is Groningen eerder een groot dorp dan een stad. Het centrum is lopend prima te overbruggen en ik zit nooit langer dan 20 minuten op de fiets als ik ergens heen moet. Daarnaast bestaat een derde van de stad uit studenten dus er valt altijd wel iets te beleven. Het aanbod aan sport- en culturele verenigingen maakt het bovendien makkelijk om contact te maken met andere studenten. Ik raad het dan ook zeker aan om je ergens bij aan te sluiten!

Toekomst

Op dit moment volg ik de minor Journalistiek. Ik heb de minor gekozen omdat ik benieuwd ben hoe de journalistiek op dit moment in elkaar zit. Na dit studiejaar wil ik waarschijnlijk de master Redacteur/Editor aan de Universiteit van Amsterdam gaan doen. Dit is een duale master die bestaat uit een jaar theorie en een halfjaar praktijk waarin je stage loopt bij een uitgeverij. Ik ben erg geïnteresseerd in het literaire veld en alle factoren die komen kijken bij het publiceren van een boek. Het lijkt me daarnaast ook een leuke ervaring om een compleet nieuwe stad te ontdekken. Je moet jezelf altijd blijven uitdagen zodat het leven niet saai wordt!

Gouden tip

Ga zelf op onderzoek uit! De site van de RUG geeft natuurlijk erg veel informatie en bij open dagen hoor je veel mooie verhalen over de verschillende studies die de universiteit te bieden heeft, maar uiteindelijk kun jij zelf het beste bepalen of je je ergens goed bij voelt. Neem contact met mij op om een meeloopdag te plannen, of meld je aan voor Een dag student waarbij je een dag in het leven van een student Nederlandse Taal en Cultuur meemaakt!

Laatst gewijzigd:31 oktober 2019 13:47