Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Fleur Valk

Bachelorstudent Midden-Oostenstudies
Fleur Valk

Over Fleur

Ik ben Fleur Valk, 22 jaar oud en ik studeer Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Omdat ik naast Midden-Oostenstudies ook de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur volg, begin ik dit jaar aan het vierde jaar van de opleiding. Ik ben opgegroeid in Nijmegen, maar woon al sinds het begin van mijn studie op kamers in Groningen. Naast mijn studie werk ik bij een educatieve uitgeverij en ben ik student-assistent bij Nederlands. Verder ben ik mijn hele studententijd actief geweest bij de studievereniging van Nederlands en speel ik sinds twee jaar tennis bij Veracket.

Waarom Midden-Oostenstudies?

In 2015 begon ik met de bachelor Nederlands omdat ik graag journalist wilde worden. Wanneer ik het nieuws las, merkte ik dat ik het meest geïnteresseerd was in het nieuws over het Midden-Oosten. Vanuit dit oogpunt heb ik besloten om ook de bachelor Midden-Oostenstudies te gaan volgen. Ik wilde graag beter begrijpen waarom de regio vaak “de brandhaard van de wereldpolitiek” wordt genoemd. Het Midden-Oosten is een gebied van tegenstellingen waar verschillende belangen (politieke, maatschappelijke en economische) een grote rol spelen. Maar het is niet te vergeten ook de bakermat van hedendaagse beschavingen en het religieuze centrum van drie wereldreligies. Met haar rijke geschiedenis, is het Midden-Oosten voor mij de interessantste regio die er is. Midden-Oostenstudies is een opleiding waarin je in een relatief korte tijd toch veel inzicht krijgt in deze complexe regio. Door een divers en diepgaand studieprogramma, focus je je niet alleen op de geschiedenis, politiek, cultuur en religie, maar leer je ook actief een taal (Hebreeuws of Arabisch). Je ontdekt hoe belangrijk het verleden vaak is geweest om de conflicten in het hedendaagse Midden-Oosten te kunnen begrijpen en verklaren. Daarnaast leer je niet alleen om kritisch te kijken naar de regio zelf, maar ook naar de rol van het Westen. Het absolute hoogtepunt voor mij was het buitenlandsemester in Egypte. Dit is een unieke ervaring waardoor je in de praktijk kunt brengen wat je hebt geleerd, je taalvaardigheid met sprongen vooruitgaat en je de kans krijgt om je te mengen in een compleet andere cultuur.

Waarom Groningen?

Dit is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. De afstand Nijmegen-Groningen is namelijk best een eind! Toch ben ik nog steeds heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Er wordt vaak gezegd dat Groningen de leukste studentenstad van Nederland is en naar mijn mening is dit ook echt zo. De stad is levendig maar tegelijkertijd gemoedelijk. Dankzij de vele studenten-, sport- en studieverenigingen is er voor iedere student wat wils en leer je gemakkelijk nieuwe mensen kennen.

Toekomst

Ik ben er nog niet over uit welke master ik ga doen na mijn beide bachelors. Wel lijkt het me later leuk om te werken voor Buitenlandse Zaken of op een ambassade. Wellicht dat ik daarom voor een master International Relations kies. Ook de kant van de onderzoeksjournalistiek lijkt me nog steeds interessant. Tijdens mijn buitenlandsemester in Cairo heb ik wel gemerkt dat het wonen in het Midden-Oosten mij erg aanspreekt. Ik zou het daarom misschien ook uitdagend vinden om daar later een tijdje te wonen.

Gouden tip

Het kiezen van een studie kan best spannend zijn. Zorg daarom dat je je zo goed mogelijk oriënteert. Bezoek de Open Dag en meeloopdagen en doe mee aan een Webklas. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding. Wees ook niet bang om vragen te stellen! Het klinkt misschien simpel, maar het is echt belangrijk dat je een studie kiest die JIJ leuk vindt. Hoe enthousiaster je bent over je opleiding, hoe makkelijker het wordt om daar je voldoening uit te halen.

Laatst gewijzigd:31 oktober 2019 13:47