Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Nina Schreuder

Bachelorstudent Archeologie
Nina Schreuder

Over Nina

Hoi! Ik ben Nina, 20 jaar oud en ik ben derdejaars studente van de Bachelor Archeologie. Ik ben in 2018 begonnen met mijn studie en ik geniet er nog steeds enorm van. Het puzzelen en verhalen vertellen over vroegere culturen blijft fascinerend. Binnen de studie ben ik ook actief als studentmentor en ik ben lid van de studievereniging Bachur. Naast mijn studie lees en wandel ik graag en ik vind het leuk om met vrienden samen te eten of een film te kijken.

Waarom Archeologie?

Op de middelbare school had ik een NG-pakket met wiskunde B en kunst. Mijn interesses hebben dus altijd al tussen de natuurwetenschappen en kunst ingezeten. Toen ik de Bachelor Archeologie tegenkwam besefte ik mij dat dit de perfecte combinatie was van alles wat ik leuk vind. Als kind ging ik altijd graag naar musea en op vakantie vond ik het geweldig om bij kastelen of voormalige tempels te kijken. Toen wist ik nog niet dat je daar ook je studie van kon maken. Het mooie van archeologie is dat je verhalen kan vertellen over veel verschillende periodes. In je eerste jaar leer je bijvoorbeeld dingen over de prehistorie en de Grieken en Romeinen, maar ook over het Arctische gebied. Bij de Romeinen vul je de geschreven bronnen aan met de materiële resten uit de archeologie. Zo kom je ook iets te weten over groepen die soms vergeten worden, zoals de gewone mensen die toen leefden. Het begrijpen van die resten is niet altijd makkelijk, maar die uitdaging is nou juist wat archeologie zo gaaf maakt! In je eerste jaar mag je al gelijk met deze resten gaan werken tijdens de vier weken veldwerk in Nederland. Verder mag je ook nog werken met dierenbotten en planten- en zadenresten. Die grote diversiteit maakt dat er in de archeologie voor iedereen wel iets leuks bijzit!

Waarom Groningen?

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Drenthe, maar ik voel mij erg verbonden met Groningen. De keuze voor de Rijksuniversiteit Groningen was dan ook snel gemaakt. Groningen is een ontzettend gezellige en gemoedelijke stad. De Bachelor Archeologie heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen ook nog eens een eigen gebouw wat de keuze nog meer bevestigde. In Groningen is altijd genoeg te doen en het is een studentenstad die nog altijd de sfeer van een dorp heeft.

Toekomst

Na mijn Bachelor wil ik heel graag de Archeologische onderzoeksmaster aan de Rijksuniversiteit Groningen gaan doen, want ik ben nog lang niet klaar met leren. Ik zou mij graag willen verdiepen in de prehistorie en mij verder willen ontwikkelen in het doen van onderzoek. Er valt immers nog genoeg te ontdekken over het verleden!

Tip

Ga op onderzoek uit, kijk overal rond en let vooral op waar jij je goed bij voelt. Als je passie hebt voor je studie, dan wordt studeren nog leuker en makkelijker. Je hoeft niet gelijk al je hele toekomst gepland te hebben. Als je de studie leuk vindt dan komt dat allemaal wel goed en vind je vanzelf de specialisatie die bij jou past.

Laatst gewijzigd:15 oktober 2020 12:36