Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons Bachelor Voorlichting

Mirte van Dijken

Bachelor student Taalwetenschap
Mirte van Dijken

Over Mirte

Leuk dat je belangstelling hebt voor de opleiding Taalwetenschap. Mijn naam is Mirte van Dijken en ik ben in 2018 begonnen met de bachelor. Vorig jaar heb ik mijn diploma behaald en ondertussen zit ik in mijn tweede jaar van de mastertrack Neurolinguïstiek terwijl ik ook de Bachelor Logopedie volg. Naast mijn studie volg ik danslessen, heb ik het Letterenfestival georganiseerd, trek ik veel op met mijn vrienden in de stad en houd ik van koken.

Waarom Taalwetenschap?

Het maken van de juiste studiekeuze kan lastig zijn, wat voor mij ook zeker het geval is geweest. Ik wist nooit precies wat ik wilde studeren. Wel heb ik altijd interesse gehad in de werking van de hersenen en wist ik dat ik mensen wilde helpen. Voordat ik met Taalwetenschap begon, heb ik nog twee compleet verschillende opleidingen geprobeerd. Nadat ik niet was aangenomen voor Geneeskunde ben ik van Biologische- en Medische research overgestapt naar Communicatie- en informatiewetenschappen, maar beide opleidingen waren het niet voor mij. Vervolgens kwam ik bij Taalwetenschap en hier voelde ik me gelijk op mijn plek. Het leuke hieraan vind ik dat je de theorie over talen in het algemeen leert, maar ook vakken krijgt over de relatie tussen taal en de hersenen, zoals bij dyslexie en afasie. Dus de psychologie en neurologie wat ik altijd al interessant vond, komt in deze opleiding ook weer terug. Taalwetenschap is dus veel meer dan alleen maar leren over taal

Waarom Groningen?

Oorspronkelijk kom ik uit Winsum, een dorp vlakbij Groningen. Hierdoor kende ik de stad en de fijne sfeer al goed. Ondanks dat ik uit de buurt kom, ben ik gelijk op kamers gegaan en heb ik nog veel nieuwe vrienden gemaakt, iets wat heel makkelijk kan hier. Een groot voordeel van Taalwetenschap in Groningen is dat de opleiding meer gericht is op de combinatie met neurolinguïstiek. Je hebt dan ook de mogelijkheid om Logopedie erbij te volgen, zodat je meer klinisch aan het werk kunt. Voor studenten is er in Groningen altijd wel iets te beleven in de bruisende binnenstad en bij de vele studentenverenigingen.

Toekomst

Op dit moment ben ik bezig met de mastertrack Neurolinguïstiek samen met de bachelor Logopedie. Het leuke hieraan is dat je de theorie die je op de universiteit leert nu echt terug kan brengen in de praktijk. Na afronding van dit traject krijg ik een behandelbevoegdheid waardoor ik aan het werk kan als logopedist en klinisch linguïst. Alles wat onder de neurolinguïstiek valt, vind ik nog interessant. Uiteindelijk wil ik graag in het ziekenhuis werken, maar tijdens mijn stages dit jaar ga ik pas echt ontdekken hoe het werkveld gaat zijn.

Gouden tip

Als je net als ik niet precies weet wat je leuk lijkt, is mijn tip om met zoveel mogelijk studenten en docenten te praten. Dit kan door veel open dagen en meeloopdagen te bezoeken, zodat je ook gelijk de sfeer van de opleiding kunt proeven. Wees dus niet bang om vragen te stellen. Kies niet zomaar iets maar neem je tijd om goed na te denken en volg je gevoel.

Laatst gewijzigd:29 september 2022 18:02