Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Bachelor Events and Open Days

Silke van der Land

Bachelor student Nederlandse Taal en Cultuur
Silke van der Land

Over Silke

Hallo allemaal! Mijn naam is Silke van der Land en ik studeer Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Momenteel zit ik alweer in mijn derde jaar van de studie en mag ik me een halfjaar verdiepen in mijn minor Journalistiek. Naast studeren houd ik me veel bezig met muziek, zo speel ik viool in een orkest en schrijf ik zelf nummers achter de piano. Verder kun je me ook vaak in de stad vinden wanneer ik in verschillende commissies actief ben binnen onze studievereniging ZaZa.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur?

De studie Nederlands is heel erg breed. Binnen de studie houden we ons bezig met drie vakgebieden: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Waar we ons binnen de Taalkunde en Taalbeheersing onder andere bezighouden met het ontstaan en de ontwikkeling van een taal, verdiepen we ons binnen de Letterkunde in literatuur vanaf de middeleeuwen tot nu. Je ontwikkelt je dus op meerdere gebieden.

Bovendien zijn er niet heel veel mensen die Nederlands studeren, dit maakt deze studie ontzettend persoonlijk. In de collegezaal is het eigenlijk altijd erg gezellig, zelfs wanneer we debatteren over controversiële maatschappelijke onderwerpen waarover iedereen een andere mening heeft.

Waarom Groningen?

Groningen zou ik omschrijven als een stad waarin je je heel snel thuis voelt. Ik vond het zelf best spannend om in een nieuwe stad te gaan studeren, maar Groningen is heel overzichtelijk waardoor ik hier snel gewend raakte. Bovendien is er in Groningen eigenlijk altijd gezelligheid. Voor actie en feestjes kun je je aansluiten bij leuke verenigingen, maar je kunt ook lekker rustig door het Noorderplantsoen of het Stadspark slenteren en genieten van de mooie omgeving.

Wanneer je kijkt naar onze studie en de stad Groningen is het extra leuk dat je in het tweede jaar van de opleiding meeloopt met een docent en samen met die docent onderzoek gaat doen. Je kunt je met je groepje en de betreffende docent verdiepen in onderwerpen die jij interessant vindt en je leert hoe het is om in het onderzoeksveld aan de slag te gaan.

Toekomst

Aangezien ik nu in mijn derde jaar zit, hoop ik mijn bachelor dit jaar te halen. Daarna ben ik van plan nog een master te volgen. De keuze van mijn master heb ik nog niet gemaakt, maar er zijn heel veel verschillende opties. Zo kun je kiezen voor de educatieve master wanneer het je leuk lijkt om voor de klas te staan. Zelf neig ik meer naar een master waarin cultuur en literatuur centraal staan. Hiervoor zou ik bijvoorbeeld kunnen kijken naar masters in Utrecht of Amsterdam.

Wanneer je afgestudeerd neerlandicus bent zijn er veel verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als journalist voor een krant of je kiest ervoor om als docent Nederlands aan de slag te gaan op een middelbare school. Naast deze misschien voor de hand liggende keuzes is het ook leuk om te weten dat je iets kunt gaan doen in de politiek of dat je je bijvoorbeeld kunt gaan richten op het beleid in het onderwijs.

Gouden Tip

Mijn gouden tip is het maken van keuzes waar je op dat moment het meest achter staat zonder al te veel na te denken over de consequenties voor de toekomst. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om na te denken over je toekomst, maar ik geloof dat wanneer je keuzes maakt die op dat moment goed voelen, je altijd wel ergens terecht komt waar je het naar je zin zult hebben.

Daarnaast raad ik het heel erg aan om je aan te melden voor een meeloopdag van de studie die je overweegt te kiezen, dit heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken!

Laatst gewijzigd:25 oktober 2022 10:33