Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons

Sander IJmker, alumnus MA International Relations and International Organization

Sander IJmker
Sander IJmker

Na het behalen van zijn master in Internationale Betrekkingen verhuisde RUG-alumnus Sander IJmker naar Den Haag waar hij nu werkt als project-assistent bij het IOM (de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN) in Nederland. Hij vertelt over zijn werk en over hoe zijn studententijd bij de universiteit van Groningen heeft bijgedragen aan zijn loopbaan.

Het IOM heeft kantoren in de meeste VN-landen, en het Nederlandse kantoor is gevestigd in Den Haag. In dit kantoor zijn we actief betrokken bij verschillende projecten in verschillende vakgebieden gerelateerd aan het management van migratie. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheden liggen bij de ‘Migrant Training, Resettlement and Integration’ unit. Deze unit focust zich op projecten die het reizen van (toekomstige) vluchtelingen naar Nederland ondersteunen en op integratieprojecten voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

In januari 2016 ben ik begonnen als stagiair bij het Skills2Work project, een project over arbeidsmarktintegratie, geleid door IOM NL en geïmplementeerd in negen EU-landen. Na zes maanden kreeg ik de kans om op een vast contract te blijven werken voor IOM NL. Mijn activiteiten wijzigden naar het Family Reunification project en het VOORwerk project, samen met de COA en de Foundation for Refugee Students UAF, dat vluchtelingen in asielzoekerscentra helpt om zich voor te bereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Op dit moment ben ik nog steeds actief als contactpunt voor het Family Reunification project waar we familieleden van vluchtelingen die naar Nederland reizen voor gezinshereniging ondersteunen. En sinds eind 2016 werk ik aan het Relocation project, dat momenteel in z’n laatste fase zit. Binnen het Relocation project hebben we nauw samengewerkt met de Nederlandse overheid en onze collega’s in Athene en Rome om asielzoekers die vanuit Griekenland en Italië naar Nederland reizen te faciliteren onder het EU solidariteitsmechanisme dat effectief werd in de zomer van 2015.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

De gemiddelde werkdag varieert nogal. Meestal ben ik door middel van e-mail en telefoon aan het overleggen met collega’s over de hele wereld. Doel is er zeker van te zijn dat de migranten die we ondersteunen veilig in Nederland aankomen en dat onze projecten soepel verlopen. Voor het Family Reunification project heb ik regelmatig contact met collega’s in Ethiopië, Libië, Lebanon, Sudan en diverse andere landen. Voor het Relocation project was ik constant aan het corresponderen met collega’s in Rome en Athene. Zo ben ik dagelijks in contact met onze Nederlandse partners, zoals het COA, de IND en Vluchtelingenwerk Nederland.

Als toevoeging op de alledaagse operationele aspecten, hoort ook netwerken en het onderhouden van relaties met partnerorganisaties –groot en klein– bij het werk voor het IOM. Alle activiteiten bij het IOM bestaan uit projecten, wat betekent dat we constant uitkijken naar nieuwe partners en projectvoorstellen, bijvoorbeeld voor fondsen van de Europese Commissie.

Hoe is je huidige baan verbonden met je opleiding?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe landen op elkaar reageren en ik was specifiek gefascineerd door vragen over eerlijkheid en verantwoordelijkheid tussen landen met bijvoorbeeld verschillende ontwikkelingsniveaus. De studie Internationale Relaties past hier goed bij en bovendien viel mijn tijd als masterstudent samen met de vluchtelingencrisis. Het groeiend aantal vluchtelingen en de Europese reactie hierop werden later het onderwerp van mijn masterscriptie.

Terwijl de situatie rondom het Middellandse zeegebied meer acuut werd in de loop van 2015, groeide mijn interesse in het onderwerp en na het behalen van mijn studie verhuisde ik naar Den Haag waar ik begon met werken als onderzoeksvrijwilliger voor het Process on Refugees and Migration. Eind 2015 was ik vrijwilliger bij een noodreceptiecenter van Vluchtelingenwerk Nederland in Den Haag. Zij helpen net aangekomen vluchtelingen met het aanvragen van gezinshereniging. Ik denk dat deze ervaring als vrijwilliger me heeft geholpen om een stage bij het IOM te krijgen en vervolgens projectassistent te worden.

Wat zijn uw ambities?

Voor nu zit ik op mijn plek bij het IOM in Den Haag, waar ik nog steeds veel leer en kan uitkijken naar nieuwe activiteiten en verantwoordelijkheden binnen ons altijd veranderende portfolio van activiteiten in 2018. Over een tijdje hoop ik mijn eerste internationale contacten, die ik heb opgedaan tijdens een uitwisseling in mijn bachelor en een stage in mijn master, uit te breiden. Of dit binnen of buiten het werk voor het IOM zal zijn weet ik niet, maar de regelmatig beschikbare mogelijkheden binnen het IOM om voor korte of langere termijn in het buitenland te werken zijn zeker aantrekkelijk.

Bottom line is dat ik betekenisvol werk wil blijven doen dat op een of andere manier bijdraagt aan het verbeteren van de levens van anderen en waar ik kan blijven werken met een geweldig team en kan blijven leren. Ik heb nooit een tienjarenplan gemaakt, maar ik weet zeker dat er vele interessante mogelijkheden op mijn pad komen.

Laatst gewijzigd:16 mei 2019 14:47
View this page in: English