Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Margreta van Kammen (Ba Kunstgeschiedenis) liep stage bij het Drents Museum

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

Het is belangrijk voor jezelf na te gaan bij wat voor bedrijf je stage wilt lopen en waar jouw interesses liggen. Ik wilde zelf graag bij een museum stage lopen, die in het bezit is van een kunstcollectie van rond de 19de eeuw. Ik heb gekeken welke musea in aanmerking zouden komen. Na wat inventarisatie kwam ik uit bij het Drents Museum. Aangezien er geen vacatures online open stonden heb ik een open sollicitatie gedaan. Hier kreeg ik vrij snel antwoord op en ik mocht dan ook meteen langskomen voor een kennismakingsgesprek. Bij dit gesprek werden verwachtingen en doelen van de stage besproken, waarna ik vrijwel meteen aan de slag kon.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ten eerste heb ik geleerd wat het inhoudt om een beroep als conservator te hebben en wat voor dingen hierbij komen kijken. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden en waar je mee te maken krijgt, waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Ik heb het project van tentoonstellingen maken doorlopen en verschillende soorten teksten leren schrijven, namelijk tentoonstellingsteksten en artikelen. Ik heb ook veel geleerd van de werkzaamheden in het depot. Hier kom je echt in aanraking met waardevolle kunst. Daarnaast is de documentatie van de kunstwerken in het systeem Adlib erg belangrijk. Studenten zouden stage moeten lopen, omdat je veel praktijkervaring opdoet in een wereld waar je na je studie in terecht zou kunnen komen. Daarnaast is een stage perfect om erachter te komen of dit is wat je later echt wilt doen.

Margreta van Kammen
Margreta van Kammen

Wat vond je het leukst?

Ik vond het persoonlijk erg leuk om in het depot met de kunstwerken te werken. Normaal mag je kunst in een museum niet aanraken, maar in het depot haal je werken uit lades of van het rek en kun je er rustig en goed naar kijken. Daarnaast vond ik het super leuk om mijn eigen kleine tentoonstelling over het werk op papier van Jan Sluijters te mogen maken. Je doet zelf vooronderzoek en zoekt de werken uit die je aan het publiek wilt laten zien en schrijft de tentoonstellingsteksten met het verhaal wat je zelf wilt vertellen. Daarnaast ben ik erg dankbaar voor de kans van het schrijven van twee artikelen voor de Grafiekwereld waarvan één al gepubliceerd is en de ander nog gepubliceerd moet worden.

Wat zijn jouw stagetips?

Als je echt ergens stage wilt lopen, moet je altijd contact opnemen en er voor gaan. Ook als er geen vacatures zijn, wil dit niet betekenen dat er geen stagiair nodig is. Belangrijk hierbij is dat je een stageplek zoekt waarin jij je thuis zou voelen en die in jouw interesse ligt. Zodra je dan een stage gevonden hebt, is het van belang dat je je voor 100% inzet. Een stage wordt namelijk wat je er zelf van maakt. Vraag altijd of er nog dingen zijn die je kunt doen en wie weet openen zich hierdoor weer nieuwe deuren en krijg je kansen die er anders niet zouden zijn. En ten slotte: Ga stage lopen!

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 11:17
printView this page in: English