Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesStages en werkervaringStages en werkervaring

Jill Straatman (MA Neurolinguïstiek) liep stage bij Centro de Logopedia y Psicología in Santiago de Compostela in Spanje

Jill

Hoe heb je het vinden van een stage aangepakt?

In september 2011 ben ik op Erasmus-uitwisseling geweest voor mijn studie Romaanse Talen en Culturen – Spaans. De keuze was beperkt, omdat ik gebruik heb gemaakt van een contract van de opleiding Taalwetenschap. Elke Erasmusstudent krijgt een docent toegewezen die hem of haar begeleidt tijdens die periode. Mijn begeleidster was een vrouw die me geweldig geholpen heeft. Sindsdien ga ik elke zomer terug naar Santiago. In de zomer van 2012 heb ik haar gevraagd of zij me kon helpen met het zoeken van een stageplek in Spanje. Ze was meteen enthousiast. Na een tijdje kreeg ik een mail van haar dat ze contact had met een mogelijke stagegever. Vanaf toen was het aan mij om de stageplek daadwerkelijk te bemachtigen. Een aantal mails later was mijn stage geregeld en kon ik op zoek naar beurzen om de stage te bekostigen.

Wat heb je geleerd van je stage? Waarom zouden studenten volgens jou stage moeten gaan lopen?

Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn stage. De kennis die je opdoet tijdens de studie blijkt in de praktijk erg van pas te komen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik ‘maar een stagiaire’ ben geweest. Voor mijn gevoel heb ik een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Mijn taalvaardigheid is enorm gestegen en ik heb veel nieuwe kennis opgedaan.

Ik denk dat je met een universitaire opleiding vooral bezig bent met de theorie. Hoe die theorieën in de praktijk toepasbaar zijn, zul je pas ontdekken tijdens de stage. Daarnaast denk ik dat het voor werkgevers interessant is wanneer een sollicitant al wat werkervaring heeft in het vakgebied.

Wat vond je het leukst en wat zou je een volgende keer anders doen?

Het werken met de kinderen was het allerleukst. De kinderen van de kliniek hebben me zonder problemen geaccepteerd. Een stagiaire heeft voor de kinderen verschillende rollen. Je bent een speelmaatje, want het is voor de kleine kinderen bijna onmogelijk om een uur geconcentreerd te werken. Soms moeten ze even energie kwijt en dan ben je een perfect klimrek om aan te hangen en op te klimmen. Daarnaast ben je ook een soort juf. De kinderen hebben me om tips gevraagd als ze het even niet meer wisten. Je kunt echt een band opbouwen met ze. Tijdens het afscheid zijn er dan ook wat traantjes gelaten en ik heb cadeautjes kregen. Toen ik een paar dagen voor vertrek in de openbare bibliotheek liep, werd plotseling heel hard mijn naam geschreeuwd. Het was één van de meiden uit de kliniek en ze MOEST even vertellen wat ze tijdens het weekend allemaal had gedaan.

Wat zijn jouw stagetips?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij je stage. Ten eerste dat je altijd uitzoekt waar je stage gaat lopen. Het klinkt misschien logisch, maar je moet goed weten hoe het bedrijf in elkaar steekt. Daarnaast is het belangrijk om initiatief te nemen tijdens de stageperiode. Het is jouw stage, dus zorg er zoveel mogelijk voor dat je leuke en interessante taken uitvoert. Als laatste zou ik het advies geven om goed te blijven communiceren met de stagebegeleider. Mochten er dan twijfels ontstaan, dan kun je dat meteen bespreken.

Een stage in Spanje lopen vereist weer andere vaardigheden. Ten eerste is het cruciaal dat je goed Spaans spreekt. Je krijgt er anders weinig gedaan. Ten tweede zul je moeten wennen aan de Spaanse houding. Haast is een onbekend begrip in Spanje, maar ze begrijpen heel goed dat het in andere landen niet zo werkt. Toch zul jij altijd net een beetje meer moeten geven dan zij. De Spaanse samenleving werkt op basis van netwerk, niet het professionele netwerk, maar het familienetwerk. Dat is lastig voor een buitenlander, maar nee heb je en ja kun je krijgen. Men vindt het niet erg als je ze om een gunst vraagt, ook al houdt het natuurlijk ergens op.

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 10:59
printView this page in: English